Un bărbat din Marea Britanie s-a vindecat de HIV, după ce a urmat un tratament pentru cancer

Dată publicare: 11-03-2021 17:20
Dată actualizare: 11-03-2021 17:29


HIV test

Un bărbat în vârstă de 40 de ani, care trăiește în Londra, ar fi devenit a doua persoană din lume care s-a vindecat de HIV.

Potrivit medicilor, la 30 de luni după ce a finalizat terapia antiretrovirală, Adam Castillejo nu mai are virusul.

Un tratament cu celule stem pe care l-a făcut pentru cancer l-a vindecat și de HIV, potrivit unui studiu publicat în revista medicală The Lancet, potrivit The Independent.

Prima persoană vindecată de HIV a fost Timothy Brown, cunoscut ca „pacientul din Berlin”, în 2011. El a primit un tratament similar, iar absența virusului a fost constatată în urma unor teste făcute la 3 ani și jumătate după finalizarea terapiei.

Donatorii celulelor stem primite de Adam Castillejo au o genă neobișnuită, care le oferă protecție împotriva HIV.

Adam Castillejo, cunoscut acum în comunitatea medicală drept „pacientul londonez”, nu are nicio sarcină virală activă detectabilă în sânge, materialul seminal sau țesut. El a fost declarat vindecat de curând.

Potrivit oamenilor de știință, transplanturile de celule stem par să oprească capacitatea virusului de a se reproduce în interiorul corpului prin înlocuirea celulelor imune ale pacientului cu cele donate, care rezistă infecției.

Testele au arătat că 99% din celulele imune ale lui Adam Castillejo au fost înlocuite cu ale donatorilor.

Cercetătorul Ravindra Kumar Gupta, de la Universitatea din Cambridge, a declarat că tratamentul este „utilizat doar ca ultimă soluție pentru pacienții cu HIV care au, de asemenea, afecțiuni maligne hematologice care le pun viața în pericol”.

Prin urmare, acesta nu este un tratament care ar putea fi oferit pe scară largă pacienților cu HIV, a subliniat acesta.

Sursa: The Independent


VIDEO PROTVPLUS.RO