Avion prabusit in Columbia: 75 de morti si 6 supravietuitori. Cutiile negre ale aeronavei au fost gasite. FOTO

×
Codul embed a fost copiat

Accident aviatic, in Columbia. O aeronava care transporta o echipa de fotbal s-a prabusit. La bord se aflau 72 de pasageri si 9 membri ai echipajului. Dintre acestia, doar 6 au reusit sa scape cu viata.

Aeronava trebuia sa ajunga la Medellin in jurul orei 4 si jumatate dimineata, ora Romaniei, dar a pierdut contactul cu turnul de control cu putin timp inainte de aterizare. Pe langa ipoteza unei prabusiri din cauza vremii nefavorabile, in presa locala circula si varianta potrivit careia aparatul de zbor ar fi ramas fara combustibil.

Cu privire la cauza tragediei, primul element luat in calcul este vremea nefavorabila. In acel moment, in zona se inregistrau tunete si fulgere, iar vantul puternic putea provoca turbulente.

Sumarul evenimentelor:
- Un avion care transporta o echipa de fotbal braziliana s-a prabusit in Columbia.
- 75 de persoane au murit si doar 6 au supravietuit
- Presedintele Michel Tener a declarat 3 zile de doliu national in Brazilia
- La bordul aeronavei se aflau 72 de pasageri si 9 membri ai echipajului.
- Printre pasageri se numpara si 27 de jucatori de fotbal ai echipei FC Chapecoense din prima divizie braziliana, precum si jurnalisti.

Citește și
avion rusesc elvetia
Avion cu diplomati si ziaristi rusi, interceptat de aviatia elvetiana. Kremlinul a reactionat dur
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

UPDATE 22:05 Investigatorii columbieni au gasit cutiile negre ale avionului. Momentan, nu se cunoaste cauza prabusirii, iar acest indiciu ar putea fi decisiv in lamurirea tragediei.

UPDATE 22:00 Daily Mail publica o imagine socanta. 10 din cei 11 jucatori care au evoluat in ultimul meci de la "Copa Sudamericana" au incetat din viata.

 

UPDATE 20:30 Cele mai mari patru cluburi de fotbal din statul brazilian Sao Paulo (Palmeiras, Santos, Corinthians si Sao Paulo), au propus ca echipa Chapecoense, decimata intr-un accident aviatic, sa nu retrogradeze in următoarele trei sezoane, relateaza EFE.

Cele patru cluburi au propus masuri de "solidaritate" cu Chapecoense intr-o petitie trimisa Confederatiei braziliene de fotbal (CBF). Ele au propus ca aceasta echipa sa nu retrogradeze in urmatorii trei ani, iar in sezonul viitor sa-i fie imprumutati gratuit jucatori.  

UPDATE 18:50 Pele, considerat de multi cel mai bun fotbalist din istorie, a reactionat dupa accidentul aviatic pe retelele de socializare.

''Familia fotbalului brazilian este in doliu'', a afirmat marti legenda balonului rotund Pele, dupa moartea a 75 de persoane in Columbia in urma prabusirii avionului in care se aflau 81 de persoane, intre care jucatorii echipei braziliene de fotbal Chapecoense.

''Este o tragedie. Condoleantele mele merg spre familiile persoanelor decedate. Sa se odihneasca in pace!'', a scris ''Regele'' Pele (76 ani) pe contul sau de Twitter.

UPDATE 17:01 Presedintele Braziliei, Michel Tamer, a declarat 3 zile de doliu national, dupa tragedia care a avut loc astazi. 

UPDATE 16:46 Presa din Brazilia publica detalii emotionante despre victimele accidentului. Thiaguinho, atacantul de 22 de ani care a murit, aflase ca va deveni tata fix in urma cu o saptamana.

Familia fotbalistului a publicat pe YouTube acest filmulet, pentru a ii aduce un omagiu.

UPDATE 16:30 Pe contul de Facebook oficial al echipei au fost postate noi imagini filmate de un jucator in avion, cu cateva minute inainte de decolare.

UPDATE 16:00 Lista celor sase supravietuitori a fost reactualizata de Autoritatea pentru Aviatie Civila din Columbia. Astfel, pe lista nu se regaseste portarul Danillo, care ar fi murit in urma ranilor grave, conform The Guardian.

Dar lista il include pe fundasul Zampier. Initial, presa internationala a scris ca Danillo se numara printre supravietuitori.

Ceilalti 5 supravietuitori sunt: stewardesa Ximena Suarez, tehnicianul Erwin Turniri, jurnalistul Rafael Valmorbida si fotbalistii Alan Luciano Ruschel si Jackson Ragnar Follman.

UPDATE 15:30 Suporterii echipei de fotbal Chapecoense s-au adunat la stadion.

UPDATE 15:05 Presedintele Michel Temer a decretat, incepand de marti, trei zile de doliul national in Brazilia, relateaza AFP.

"Presedintele Michel Temer a decretat o perioada de doliu national de trei zile", a anuntat cabinetul presedintelui pe Twitter.

UPDATE 14:15 Momentul in care un supravietuitor este scos din ramasite.

UPDATE 12:25 Cei cinci supravietuitorisunt fotbalistii Danilo, Jackson Follman si Alan Rushel, plus jurnalistul Rafael Henzel si stewardesa Ximena Suarez.

UPDATE 11:30 Oficialii columbieni au confirmat ca 76 de oameni au murit in accident, 5 au supravietuit, scrie The Guardian.

UPDATE 11:15 Selectionata Argentinei, in frunte cu starul sau Lionel Messi, a calatorit in urma cu mai putin de trei saptamani cu avionul care s-a prabusit luni noaptea in Columbia, avand la bord 81 de persoane, intre care si delegatia echipei braziliene de fotbal Chapecoense, informeaza presa internationala.

Aeronava Lamia BAE-16 era frecvent utilizata de catre echipele de fotbal din America de Sud, iar Messi si colegii sai din nationala "albiceleste", intre care Di Maria, Higuain si Masquerano, l-au utilizat pentru a se deplasa luna aceasta in Brazilia, unde au fost invinsi fara drept de apel de Selecao (0-3), in preliminariile Cupei Mondiale de fotbal editia 2018, disputat pe 10 noiembrie, precizeaza cotidianul spaniol Marca.

Atletico Nacional, echipa care trebuia sa o infrunte miercuri pe Chapecoense in finala Cupei Sudamericana, a confirmat prin intermediul presedintelui sau, Juan Carlos de la Cuesta, ca a utilizat in mai multe randuri acelasi avion.

UPDATE 11:12 In ciuda informatiilor oferite de presa locala, AFP anunta 25 de cadavre recuperate si 5 supravietuitori.

Cum au sarbatorit in vestiar fotbalistii brazilieni calificarea in finala Cupei Sudamericane.

UPDATE 11:00 Operatiunile de "cautare si salvare a avionului in care se afla echipa Chapecoense sunt suspendate ca urmare a ploii abundente din zona accidentulu"', a anuntat aeroportul din Medellin pe contul sau de Twitter. Pana la 75 de oameni ar fi murit, conform unui oficial din Politia din Medellin.

UPDATE 10:10 360 Radio Colombia anunta 15 supravietuitori. Printre ei s-ar numara o stewardesa pe nume Jimena Suarez si fotbalistii Marcos Danilo si Jackson Follman, informeaza The Telegraph.

UPDATE 9:55 Cel putin 25 de oameni au murit, a spus primarul localitatii La Ceja, care citeaza pompierii. alti trei fotbalisti au fost transportati la spital.

UPDATE 9:45 Tragedia echipei Chapecoense, generata de o schimbare obligatorie de zbor

Delegatia echipei braziliene de fotbal Chapecoense si-a schimbat planurile de zbor catre Columbia in urma unei decizii a autoritatii aviatiei din aceasta tara, care a impedicat-o sa se deplaseze cu un zbor charter, fiind nevoita sa se imbarce intr-un avion comercial, care s-a prabusit.

Schimbarea avionului si plecarea de la Sao Paulo cu doua ore mai tarziu decat prevazusera conducatorii clubului din statul brazilian Santa Catarina a fost inceputul unei tragedii a carei amploare reala este inca necunoscuta. Echipele de salvare incearca sa ajunga in acest moment la locul accidentului, existand semnale ca ar exista supravietuitori.

Chapecoense s-a calificat in urma cu opt zile in finala Cupei Sudamericana, a doua competitie fotbalistica rezervata cluburilor din America de Sud, in care urma sa intalneasca miercuri echipa columbiana Atletico Nacional, in prima mansa programata la Medellin.

Delegatia braziliana nu a fost autorizata insa de Agentia de aviatie civila din Columbia (ANAC) sa se deplaseze cu un avion charter catre Medellin. In aceste conditii, oficialii clubului Chapecoense au modificat programul deplasarii echipei, facand conexiunea catre Columbia de pe aeroportul international Viru Viru din orasul bolivian Santa Cruz de la Sierra, cu un zbor al companiei aeriene Lamia.

Aeronava de tip RJ85, cu 72 de pasageri si 9 membri ai echipajului la bord, era asteptat pe aeroportul international Jose Maria Cordova Rionegro la miezul noptii (05H00 GMT marti). Martorii si autoritatile locale au indicat ca aparatul s-a parbusit in sectorul Cerro El Gordo din regiunea La Union, in vestul departamentului Antioquia, a carei capitala este Medellin.

Jucatorii lui Chapecoense, antrenati de Caio Junior, se resemnasera cu faptul ca vor ajunge dimineata la hotel si vor avea timp sa se antreneze doar marti pe stadionul "Atanasio Girardot", care urma sa gazduiasca si prima mansa a finalei Cupei Sudamericana, cel mai important meci din istoria de 42 de ani a echipei braziliene.

"Nu avem o informatie exacta in privinta numarului de raniti", a declarat primarul localitatii la Ceja, din apropierea locului tragediei, aflat intr-o zona montana afectata in aceste zile de ploi puternice.

Presedintele clubului Atletico Nacional Medellin, Juan Carlos de la Cuesta, s-a declarat consternat de vestea tragediei si s-a deplasat la locul accidentului alaturi de alti responsabili ai echipei columbiene.
Fotbal: Tragedia echipei Chapecoense, generata de o schimbare obligatorie de zbor

Delegatia echipei braziliene de fotbal Chapecoense si-a schimbat planurile de zbor catre Columbia in urma unei decizii a autoritatii aviatiei din aceasta tara, care a impedicat-o sa se deplaseze cu un zbor charter, fiind nevoita sa se imbarce intr-un avion comercial, care s-a prabusit.

Schimbarea avionului si plecarea de la Sao Paulo cu doua ore mai tarziu decat prevazusera conducatorii clubului din statul brazilian Santa Catarina a fost inceputul unei tragedii a carei amploare reala este inca necunoscuta. Echipele de salvare incearca sa ajunga in acest moment la locul accidentului, existand semnale ca ar exista supravietuitori.

Chapecoense s-a calificat in urma cu opt zile in finala Cupei Sudamericana, a doua competitie fotbalistica rezervata cluburilor din America de Sud, in care urma sa intalneasca miercuri echipa columbiana Atletico Nacional, in prima mansa programata la Medellin.

Delegatia braziliana nu a fost autorizata insa de Agentia de aviatie civila din Columbia (ANAC) sa se deplaseze cu un avion charter catre Medellin. In aceste conditii, oficialii clubului Chapecoense au modificat programul deplasarii echipei, facand conexiunea catre Columbia de pe aeroportul international Viru Viru din orasul bolivian Santa Cruz de la Sierra, cu un zbor al companiei aeriene Lamia.

Aeronava de tip RJ85, cu 72 de pasageri si 9 membri ai echipajului la bord, era asteptat pe aeroportul international Jose Maria Cordova Rionegro la miezul noptii (05H00 GMT marti). Martorii si autoritatile locale au indicat ca aparatul s-a parbusit in sectorul Cerro El Gordo din regiunea La Union, in vestul departamentului Antioquia, a carei capitala este Medellin.

Jucatorii lui Chapecoense, antrenati de Caio Junior, se resemnasera cu faptul ca vor ajunge dimineata la hotel si vor avea timp sa se antreneze doar marti pe stadionul "Atanasio Girardot", care urma sa gazduiasca si prima mansa a finalei Cupei Sudamericana, cel mai important meci din istoria de 42 de ani a echipei braziliene.

"Nu avem o informatie exacta in privinta numarului de raniti", a declarat primarul localitatii la Ceja, din apropierea locului tragediei, aflat intr-o zona montana afectata in aceste zile de ploi puternice.

Presedintele clubului Atletico Nacional Medellin, Juan Carlos de la Cuesta, s-a declarat consternat de vestea tragediei si s-a deplasat la locul accidentului alaturi de alti responsabili ai echipei columbiene.

UPDATE 9:40 Directorul Departamentului Administrativ al Sistemului de prevenire, atentionare si recuperare in caz de dezastru (Dapard) din Antioquia, Mauricio Parodi, a declarat reporterilor ca aeronava s-ar putea afla in locul numit Cerro Gordo.

"Se estimeaza ca aeronava s-ar putea afla in zona La Union, in locul numit Cerro Gordo si au fost deja activate toate alertele", a spus oficialul.

Parodi a declarat ca avionul de tipul RJ85 decolase de pe aeroportul Viru Viru din Santa Cruz de la Sierra (Bolivia), unde a facut se pare o escala tehnica.

Nu se cunoaste inca numarul exact de raniti, dar rapoartele preliminare indica faptul ca cel putin zece persoane sunt tratate la locul accidentului si continua cautarea pentru supravietuitori, potrivit comandantului Departamentul de pompieri din La Union.

"Este dificil de ajuns la raniti, deoarece zona este impadurita. La operatiuni participa peste 90 de salvatori din La Union, Rionegro, El Carmen de Vibroal, La Ceja", a declarat Hugo Botero Lopez, primarul localitatii La Union.

UPDATE 9:30  Noi imagini de la locul accidentului au fost publicate pe internet.

Primul supravietuitor transportat la spital este fotbalistul Alan Ruschel. Un al doilea fotbalist, Danilo, a fost si el transportat la cel mai apropiat spital. Cei doi stateau pe locuri alaturate, in avion, si chiar s-au fotografiat impreuna.

UPDATE 9:00 O imagine publicata de Flightradar arata trseul avionului inainte de a se prabusi.

UPDATE 8:49 O operatiune de salvare a fost imediat lansata. Sase persoane ar fi supravietuit, au anuntat reprezentantii aeroportului din Medellin.

UPDATE 8:34: Primele imagini de la locul accidentului.

UPDATE 8:28 Momentul in care fotbalistii brazilieni asteptau sa se imbarce in avion, pe aeroportul international Guarulhos (Sao Paulo, Brazilia). Echipa era formata din 22 de fotbalisti, conform eltiempo.com.

Numele fotbalistilor din avion: Danilo, Follmann, Gimenez, Dener, Alan Ruschel, Caramelo, Marcelo, Filipe Machado, Thiego, Neto, Josimar, Gil, Sérgio Manoel e Matheus Biteco, Cleber Santana, Arthur Maia, Kempes, Ananias, Lucas Gomes, Tiaguinho, Bruno Rangel si Canela.

UPDATE 8:25 Presa braziliana, care citeaza surse din Columbia, scrie ca avionul companiei aeriene boliviene Lamia a pierdut contactul cu turnul de control la putin timp dupa miezul noptii, dupa care a facut o aterizare fortata in regiunea Antioquia, marti, la primele ore ale diminetii.

Avionul disparut a decolat din Sao Paulo, la 3:35 dupa-amiaza, a facut o oprire in Santa Cruz de la Sierra, in Bolivia, dupa care a plecat in cursul serii spre Columbia.

La bord se aflau in total 81 de oameni, 72 de pasageri si 9 membri ai echipajului.

Conform primelor informatii, la bordul aeronavei se aflau 72 de pasageri, potrivit The Washington Post. Datele preliminare arata ca la bord se aflau 27 de jucatori, precum si jurnalisti. Potrivit presei locale, la bord se afla echipa de fotbal braziliana "Chapecoense".

Fotbalistii urmau sa joace finala Cupei Sudamericane cu Atletico Nacional, miercuri, la Medellin, informeaza The Guardian.

Avionul decolase din Bolivia si s-a prabusit pe drumul spre aeroportul din Medellin.

"Confirm. Avionul inmatriculat CP2933 transporta echipa @ChapecoenseReal.Aparent exista supravietuitori", scrie pe Twitter un responsabil al aeroportului, José Maria Cordova, care deserveste acest aeroport.
 

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Un avion de lupta canadian, CF-18, s-a prabusit, iar pilotul a murit
Un avion de lupta canadian, CF-18, s-a prabusit, iar pilotul a murit

Un avion canadian de lupta CF-18 s-a prabusit in provincia Alberta (vestul tarii), in apropiere de Cold Lake, a transmis CTV News luni, preluata de Reuters.

Avion cu diplomati si ziaristi rusi, interceptat de aviatia elvetiana. Kremlinul a reactionat dur
Avion cu diplomati si ziaristi rusi, interceptat de aviatia elvetiana. Kremlinul a reactionat dur

Incident diplomatic grav intre Berna si Moscova, dupa un control initiat de aviatia rusa.

Un avion s-a prabusit in parcarea unui cazinou din Statele Unite. Ce transporta aeronava. VIDEO
Un avion s-a prabusit in parcarea unui cazinou din Statele Unite. Ce transporta aeronava. VIDEO

Un avion de mici dimensiuni s-a prabusit vineri noapte in parcarea din fata unui cazinou din statul american Nevada.

Recomandări
O dronă militară s-ar fi prăbușit în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor. VIDEO
O dronă militară s-ar fi prăbușit în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor. VIDEO

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit joi seară pe un câmp, la aproximativ 15 kilometri de oraș, în Insula Mare a Brăilei.

„Proba” deținută de Rusia în cazul atentatului din Moscova pune Vestul pe jar: „Niște neguțători de bălegar”
„Proba” deținută de Rusia în cazul atentatului din Moscova pune Vestul pe jar: „Niște neguțători de bălegar”

Rusia a anunţat joi că deţine ”proba” care arată că autorii atentatului soldat cu 143 de morţi în apropiere de Moscova întreţineau legături cu ”naţionalişti ucraineni”, acuzaţii catalogate de către Statele Unite drept ”propagandă absurdă”.

România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara
România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara

A început numărătoarea inversă până la intrarea României în spațiul Schengen aerian și maritim. În noaptea de sâmbătă spre duminică se vor schimba regulile, iar autoritățile fac ultimele pregătiri.