Un avion a zburat de la New York la Londra în timp record cu ajutorul furtunii Ciara. A atins o viteză uriașă

Dată publicare: 10-02-2020 11:18
Dată actualizare: 10-02-2020 12:07


British Airways

Un zbor British Airways a traversat Atlanticul în timp record, duminică noaptea, ajutat de curenții de aer puternici produși de furtuna Ciara, relatează BBC.

 

Avionul de tip Boeing 747-436 a parcurs distanța dintre New York și Londra în doar 4 ore și 56 de minute, după ce a atins viteze de peste 1.300 de km/h. Cu ajutorul curenților de aer de peste 400 km/h produși de furtuna Ciara, zborul a ajuns la destinație cu 80 de minute mai devreme decât era programat.

Potrivit experților, avioanele de acest tip zboară în mod normal la o viteze de până la 1.000 de km/h.

Potrivit platformei de urmărire a zborurilor Flightradar24, a bătut recordul precedent al unui zbor subsonic de 5 ore și 13 minute deținut de o companie din Norvegia.

De curenții de aer produși de furtuna Ciara au profitat și două zboruri Virgin Airways, care au aterizat pe aeroportul Heathrow la scur timp după avionul companiei Birtish Airways și care au bătut și ele recordul norvegienilor.

Însă cel mai rapid zbor transatlantic a fost înregistrat de un avion Concorde în 1996, care a parcurs ruta New York-Londra în doar 2 ore 52 de minute și 59 de secunde.

În Marea Britanie, zeci de zboruri au fost anulate sau întârziate iar compania aeriană britanică British Airways a informat că face tot ceea ce este posibil pentru a încerca să minimizeze impactul furtunii Ciara. Compania Virgin Atlantic a anulat şi ea mai multe zboruri cu plecare de pe aeroportul Heathrow, cel mai mare din Marea Britanie.

Serviciul meteorologic britanic a emis un cod portocaliu de vânt pentru Anglia şi Ţara Galilor până la ora locală 21.00 iar autorităţile se aşteaptă ca transportul aerian, feroviar şi maritim să fie perturbat de furtuna Ciara, cu ploi puternice şi rafale de vânt cu o viteză de peste 130 kilometri pe oră.

Ministerul Afacerilor Externe a informat cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Marea Britanie că, în conformitate cu datele transmise de autorităţile locale, în cursul zilei de duminică teritoriul acestei ţări va fi afectat de furtuna Ciara.

Sursa: BBC

Tags: furtuna, avion, record,


VIDEO PROTVPLUS.RO