Ultimul tablou al lui Leonardo da Vinci, scos la licitație. Prețul estimat: 100 milioane dolari


Ultimul update: Duminica 15 Octombrie 2017 18:29
Data publicarii: Marti 10 Octombrie 2017 22:02
Categorie: Stiri externe

Ultimul tablou semnat de artistul italian Leonardo da Vinci, aflat într-o colecție privată, va fi pus în vânzare la New York pe 15 noiembrie în cadrul unei licitații organizate de casa Christie's.

Reprezentanții casei au estimat această operă de artă la prețul de 100 de milioane de dolari americani, informează AFP, citat de Agerpres.

"Salvator Mundi", un tablou care reprezintă un portret al lui Iisus Hristos, a fost multă vreme considerat o copie, înainte ca experții să îi certifice autenticitatea.

Mai puțin de 20 de tablouri semnate de Leonardo da Vinci, ale cărui opere erau deja extrem de apreciate încă din timpul vieții sale, au rezistat până în zilele noastre, potrivit casei Christie's. În afară de "Salvator Mundi", toate celelalte se află în proprietatea unor muzee și instituții.

În general, imensa majoritate a tablourilor ce datează dinainte de secolul al XIX-lea se află în prezent în domeniul public și se întâmplă foarte rar ca astfel de opere de artă să fie scoase la licitație.

"Pentru specialiștii în licitații, acesta este Sfântul Graal", a declarat, cu ocazia prezentării pentru presă a tabloului, Loic Gouzer, copreședinte al departamentelor de artă postbelică și contemporană pentru cele două Americi din cadrul casei Christie's. "Nu am putea să facem mai bine de atât", a adăugat același expert.

Un terț a oferit o garanție pentru tablou, ceea ce înseamnă că acesta va fi vândut, indiferent de ceea ce se va întâmpla la licitație de pe 15 noiembrie, în jurul prețului de 100 de milioane de dolari, a explicat pentru AFP Francois de Poortere, directorul departamentului de pictură veche din cadrul filialei din New York a casei Christie's.

Înainte de licitație, tabloul va călători la Hong Kong, San Francisco și Londra, unde va fi expus pentru public, înainte de a fi adus la New York cu câteva zile înainte de această licitație.

Tabloul de mici dimensiuni (65 cm pe 45 cm), şi care a fost restaurat, a fost vândut ultima oară unui colecţionar european, a cărui identitate este secretă.

 

Un nud în cărbune ar putea fi schița picturii Mona Lisa
Spectacole, acrobatii, masinarii ciudate si stele pe Aleea Celebritatilor, la Festivalul International de Teatru de la Sibiu
VIDEO PROTVPLUS.RO