Turcia ar putea reintroduce pedeapsa capitala."Parintii mortilor sufera, altii sarbatoresc cu kebab"
Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a declarat ca Ankara va reflecta la posibilitatea reintroducerii pedepsei cu moartea pentru crime legate de terorism, dupa un deceniu de la abolirea pedepsei capitale, relateaza AFP.
"Puterea (de a ierta un criminal) apartine familiei victimei, nu noua. Noi trebuie sa facem ajustarile necesare", a declarat Erdogan, citat de agentia de presa Antolia.
"Pedeapsa cu moartea exista in Statele Unite, Rusia, China, Japonia (...). Deci este necesar sa ne reevaluam pozitia", a adaugat el, scrie MEDIAFAX.
Alegeri 2024
14:41
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A treia zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
13:57
Gabriela Firea: Am votat cu gândul la tineri, familii, femei, copii, bunici. În speranţa că viaţa lor va fi mai bună
13:57
Mesajul transmis către români de un veteran de război, în vârstă de 102 ani, după ce a votat: „Nu aveam pâine, nu găseam”
13:43
Mii de români votează departe de casă, în vacanță. Unii și-au exprimat deja opțiunea pe liste suplimentare
Recep Tayyip Erdogan a ridicat problema unei posibile reveniri la pedeapsa capitala saptamana trecuta, evocand sustinerea populara pentru o asemenea masura, in baza cazului liderului rebel kurd incarcerat Abdullah Öcalan.
"In prezent, numeroase persoane sunt favorabile unei reintroduceri a pedepsei cu moartea, potrivit sondajelor, deoarece parintii mortilor sufera, in timp ce altii sarbatoresc mancand kebabi", a declarat el, referindu-se la liderul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) si la sustinatorii acestuia.
Sugestia sa de a inscrie acest subiect pe agenda Parlamentului intervine in plina greva foamei a aproximativ 700 de detinuti kurzi din inchisorile turce. Ei reclama o ameliorare a conditiilor incarcerarii lui Abdullah Öcalan, plasat la izolare de un si jumatate.
Abdullah Öcalan a fost arestat si condamnat la moarte pentru tradare in 1999, o pedeapsa comutata la recluziune pe viata in octombrie 2002, dupa abolirea pedepsei cu moartea in Turcia, la presiunea Uniunii Europene (UE), in care Ankara vrea sa se integreze.
Sambata, o serie de deputati din Partidul pentru Pace si Democratie (BDP) s-au alaturat protestului detinutilor kurzi, lansat pe 12 septembrie, si pe care Erdongan l-a calificat drept "show", "santaj" si "bluf".
Persoanele aflate in greva foamei cer ca avocatii lui Abdullah Öcalan sa poata sa il viziteze din nou pe Insula Imali, unde este detinut, dar si anularea restrictiilor instituite impotriva utilizarii limbe kurde.
PKK este considerat organizatie terorista de catre Ankara, UE si Statele Unite.
Aproximativ 45.000 de persoane au murit de cand PKK a recurs la arme, in 1984, pentru a obtine autonomia sud-estului Turciei, unde kurzii reprezinta populatia majoritara.