Trump se gândește la amânarea alegerilor prezidențiale din SUA. ”Va fi scrutinul cel mai fraudulos din istorie”
Preşedintele Donald Trump a evocat joi pentru prima dată posibilitatea amânării alegerilor prezidenţiale în SUA.
El a menţionat riscul de fraude ale votului prin corespondenţă în contextul pandemiei de COVID-19, transmite AFP, citată de Agerpres.
''Cu votul prin corespondenţă (...) 2020 va fi scrutinul cel mai inexact şi cel mai fraudulos din istorie'', a scris Trump pe Twitter.
''Va fi o adevărată ruşine pentru SUA. Să amânăm alegerile până când oamenii vor putea vota normal, în deplină securitate ???'', a adăugat el.
Conform Constituţiei SUA, stabilirea datei alegerilor prezidenţiale este o atribuţie a Congresului. Din 1845, data a fost prima marţi de după prima luni din noiembrie, ceea ce anul acesta înseamnă 3 noiembrie.
Chiar dacă Trump ar declara starea de urgenţă din cauza epidemiei de coronavirus, el nu ar putea schimba data scrutinului, sunt de părere unii jurişti.
"Preşedintele Trump nu are absolut nicio autoritate legală să amâne alegerile'', declară profesorul Joshua Douglas de la Universitatea din Kentucky, expert în legislaţie electorală. El observă că toate alegerile din 1845 şi până acum au avut loc la data obişnuită, chiar şi pe timp de război sau de pandemie.
Conform unui raport din 2004 al Serviciului de Cercetare al Congresului, teoretic legislativul poate acorda puterii executive posibilitatea de a amâna un scrutin. Însă, deoarece Partidul Democrat are majoritatea în Camera Reprezentanţilor, este practic sigur că nu va fi acceptată nicio amânare.
Însă, chiar dacă Congresul ar amâna alegerile, actualul mandat prezidenţial al lui Trump tot ar înceta în 20 ianuarie 2021, la amiază, conform Amendamentului 20 la Constituţie. Data respectivă poate fi modificată numai cu majoritate calificată şi după ratificarea de către cel puţin 38 din cele 50 de state americane.
Dacă până în 20 ianuarie anul viitor nu este ales un nou preşedinte, Constituţia prevede că atribuţiile preşedintelui sunt preluate interimar de preşedintele Camerei Reprezentanţilor, funcţie deţinută în prezent de democrata Nancy Pelosi.