Trump, izolat și criticat după declarațiile despre Charlottesville

Ultimul update: Joi 24 August 2017 16:16
Data publicarii: Joi 17 August 2017 09:35
Categorie: Internaţional

Donald Trump pare tot mai izolat după declaraţiile controversate legate de violenţele din Virginia. Foştii preşedinţi Bush au condamnat atitudinea actualului lider de la Casa Albă, fără să dea totuşi nume.

Într-un gest extrem de rar, cei doi predecesori republicani ai săi, Bush - tatăl şi fiul - au îndemnat America să "respingă rasismul, antisemitismul şi ura în toate formele ei".

Cu toate acestea, preşedintele Trump nu are niciun regret în legătură cu scandalul pe care l-a stârnit, dezvăluie presa americană.

Problema nu e cu alcătuirea echipei prezidenţiale: miezul problemei este chiar preşedintele", notează The New York Times, după ce aminteşte de speranțele pe care şi le-au pus mulţi republicani în recenta numire a fostului puşcaş marin John Kelly în postul de şef al administraţiei prezidenţiale.

O filmare cu telefonul l-a surprins pe generalul cu 4 stele Kelly ascultând crispat, s-ar zice cu grimase de durere fizică, declaraţiile virulente ale şefului sau.

Aşa stând lucrurile, jurnaliştii CNN au constatat că Trump pare să fi reprodus discursul rostit, cu doar 2 ore înainte, de Jared Taylor, editor al site-ului Renaştere americană, care pledează cauza albilor.

Jared Taylor/Editor, American Renaissance: ”Nu s-ar fi lăsat cu violente dacă nu apăreau contra-manifestanţii cu bate de baseball. Ce ziceţi de faptul că unii dintre aveau bate la ei? Nu e o problema? Eu cred că este. O să rebotezăm capitala ţării? Doar Washington a fost stăpân de sclavi. A fost George Washington stăpân de sclavi? ”

O altă figura proeminentă a aşa-numitei drepte alternative americane este Richard Spencer, care a susţinut candidatura lui Donald Trump.

Spencer n-a ezitat să-şi formuleze convingerile într-un interviu acordat televiziunii israeliene Canal 2.

Reporter: Nu sunt aceste scandări manifestări de antisemitism, nu sunt acte de ura?
Richard Spencer: Ce e aia act de ura? E doar o formuala inventată că să sugrume libertatea de exprimare. Evreii sunt suprareprezentaţi, în timp ce albii sunt deposedaţi de ţară lor.
Reporter: Ştiţi că vorbiţi cu un jurnalist evreu. Cum ar trebui să mă simt eu acum auzindu-vă?
Richard Spencer: Mă puteţi socoti un ... sionist alb, în măsura în care îmi pasă de poporul meu şi vreau un cămin singur pentru mine şi ai mei.

Între timp, prietenii, dar şi numeroşi necunoscuţi au luat parte la funeraliile femeii de 32 de ani ucise la Charlottesville, după ce un bărbat a intrat deliberat cu maşina în mulţime.

Părinţii i-au rugat pe participanţi să poarte mov, culoarea preferată a victimei:

Susan Bro, mama lui Heather Heyer: "Mi-aţi ucis fiica ca să-i închideţi gura. Ghici ce? I-aţi amplificat mesajul. Găsiţi o cale să schimbaţi ceva în lume."

Mark Hayer, tatăl lui Heather Hayer: "Am venit aici şi am fost copleşit. Copleşit de multitudinea de culori din această încăpere. Aşa era şi Heather. Nu conta cine eşti sau de unde vii. Dacă îi intrai la suflet, asta era. Din acest motiv, sunt cu adevărat mândru de fata mea."

Pe de altă parte, în sânul partidului republican, se strâng tot mai multe voci care condamnă ideea promovată de Trump, potrivit căreia ambele părţi sunt de vină pentru violenţele izbucnite.

Atitudinea lui Trump faţă de evenimentele din weekend a provocat şi un val de demisii printre directorii unor mari companii, care făceau parte din consiliile economice de la Casă Albă. Iar preşedintele a preferat să dizolve două dintre instanţele care îl consiliau în acest domeniu.

Tot că urmare a incidentelor din Virginia, autorităţile americane au început să îndepărteze sau să acopere monumente închinate soldaţilor confederaţi.

O statuie a unui erou al sudului sclavagist a declanşat protestele din Charlottesville.

Cel mai popular Tweet din istorie. Mesajul publicat de Barack Obama
Cel mai popular Tweet din istorie. Mesajul publicat de Barack Obama
VIDEO PROTVPLUS.RO
Donald Trump
Administraţia Trump impune sancţiuni Arabiei Saudite în urma asasinării lui Khashoggi
Theresa May anunţă că nu îşi va da demisia şi va susţine în continuare acordul privind Brexitul
Jaf de proporţii comis de o badante şi de iubitul ei român. De ce nu i-a bănuit nimeni
Kremlinul acuză SUA că transformă UE într-un "vasal". "Zilnic le spun cine e şeful"
Demisii în Guvernul britanic, după ce a fost aprobat proiectul de acord pentru Brexit
56 de morţi şi 130 de dispăruţi în incendiile din California. Mulţi au ars de vii în maşini
Jamal Khashoggi, saudit, arabia saudita, cnn, asasin,
Saudiții au prezentat derularea asasinatului lui Jamal Khashoggi. Cer pedeapsa cu moartea a 5 oficiali
Vladimir Putin ar fi fost pus să treacă prin detectorul de metale la summitul ASEAN
Chiloții unei adolescente, prezentați la un proces de viol: Uitați cum a fost îmbrăcată!
Facebook ar fi purtat o campanie de discreditare a criticilor, asociindu-i cu George Soros
Un român din Irlanda, acuzat de pedofilie, e confruntat LIVE pe Facebook. Ce i-a făcut unei minore
Primii migranţi din America Centrală au ajuns la frontiera SUA. Măsurile luate de americani