Trump, izolat și criticat după declarațiile despre Charlottesville

Ultimul update: Joi 24 August 2017 16:16
Data publicarii: Joi 17 August 2017 09:35
Categorie: Internaţional

Donald Trump pare tot mai izolat după declaraţiile controversate legate de violenţele din Virginia. Foştii preşedinţi Bush au condamnat atitudinea actualului lider de la Casa Albă, fără să dea totuşi nume.

Într-un gest extrem de rar, cei doi predecesori republicani ai săi, Bush - tatăl şi fiul - au îndemnat America să "respingă rasismul, antisemitismul şi ura în toate formele ei".

Cu toate acestea, preşedintele Trump nu are niciun regret în legătură cu scandalul pe care l-a stârnit, dezvăluie presa americană.

Problema nu e cu alcătuirea echipei prezidenţiale: miezul problemei este chiar preşedintele", notează The New York Times, după ce aminteşte de speranțele pe care şi le-au pus mulţi republicani în recenta numire a fostului puşcaş marin John Kelly în postul de şef al administraţiei prezidenţiale.

O filmare cu telefonul l-a surprins pe generalul cu 4 stele Kelly ascultând crispat, s-ar zice cu grimase de durere fizică, declaraţiile virulente ale şefului sau.

Fostul lider Ku Klux Klan salută declarația lui Trump după violențele din Charlottesville

Aşa stând lucrurile, jurnaliştii CNN au constatat că Trump pare să fi reprodus discursul rostit, cu doar 2 ore înainte, de Jared Taylor, editor al site-ului Renaştere americană, care pledează cauza albilor.

Jared Taylor/Editor, American Renaissance: ”Nu s-ar fi lăsat cu violente dacă nu apăreau contra-manifestanţii cu bate de baseball. Ce ziceţi de faptul că unii dintre aveau bate la ei? Nu e o problema? Eu cred că este. O să rebotezăm capitala ţării? Doar Washington a fost stăpân de sclavi. A fost George Washington stăpân de sclavi? ”

O altă figura proeminentă a aşa-numitei drepte alternative americane este Richard Spencer, care a susţinut candidatura lui Donald Trump.

Spencer n-a ezitat să-şi formuleze convingerile într-un interviu acordat televiziunii israeliene Canal 2.

Reporter: Nu sunt aceste scandări manifestări de antisemitism, nu sunt acte de ura?
Richard Spencer: Ce e aia act de ura? E doar o formuala inventată că să sugrume libertatea de exprimare. Evreii sunt suprareprezentaţi, în timp ce albii sunt deposedaţi de ţară lor.
Reporter: Ştiţi că vorbiţi cu un jurnalist evreu. Cum ar trebui să mă simt eu acum auzindu-vă?
Richard Spencer: Mă puteţi socoti un ... sionist alb, în măsura în care îmi pasă de poporul meu şi vreau un cămin singur pentru mine şi ai mei.

Între timp, prietenii, dar şi numeroşi necunoscuţi au luat parte la funeraliile femeii de 32 de ani ucise la Charlottesville, după ce un bărbat a intrat deliberat cu maşina în mulţime.

Părinţii i-au rugat pe participanţi să poarte mov, culoarea preferată a victimei:

Susan Bro, mama lui Heather Heyer: "Mi-aţi ucis fiica ca să-i închideţi gura. Ghici ce? I-aţi amplificat mesajul. Găsiţi o cale să schimbaţi ceva în lume."

Mark Hayer, tatăl lui Heather Hayer: "Am venit aici şi am fost copleşit. Copleşit de multitudinea de culori din această încăpere. Aşa era şi Heather. Nu conta cine eşti sau de unde vii. Dacă îi intrai la suflet, asta era. Din acest motiv, sunt cu adevărat mândru de fata mea."

Pe de altă parte, în sânul partidului republican, se strâng tot mai multe voci care condamnă ideea promovată de Trump, potrivit căreia ambele părţi sunt de vină pentru violenţele izbucnite.

Atitudinea lui Trump faţă de evenimentele din weekend a provocat şi un val de demisii printre directorii unor mari companii, care făceau parte din consiliile economice de la Casă Albă. Iar preşedintele a preferat să dizolve două dintre instanţele care îl consiliau în acest domeniu.

Tot că urmare a incidentelor din Virginia, autorităţile americane au început să îndepărteze sau să acopere monumente închinate soldaţilor confederaţi.

O statuie a unui erou al sudului sclavagist a declanşat protestele din Charlottesville.

Cel mai popular Tweet din istorie. Mesajul publicat de Barack Obama

Cel mai popular Tweet din istorie. Mesajul publicat de Barack Obama

VIDEO PROTVPLUS.RO

gangster leton

Bitcoin în valoare de 1.2 milioane de lire, confiscat de la un gangster. Cum a fost prins

Putin ameninţă NATO, în cazul în care Alianţa continuă apropierea de Ucraina şi Georgia

Poliția britanică folosește copii-spioni în operațiuni împotriva teroriștilor

Misteriosul sarcofag negru a fost deschis. Ce s-a descoperit în interior. FOTO

Moscova cere ajutor pentru rusoaica arestată în SUA ca agentă secretă. Cum lucra Maria Butina

Inundaţii catastrofale în Polonia. Poduri şi şosele, rupte de ape

operatiune de salvare, Missouri

Un vapor cu turişti s-a scufundat pe un lac din SUA. Sunt cel puţin 11 morţi

Povestea bărbatului care locuiește într-o peșteră. Cu cât o închiriază

Coreea de Nord nu va renunţa mai devreme de 2020 la armele nucleare

Atacurile informatice asupra SUA nu vor mai fi ţinute secrete. Rusia, principala ameninţare

Donald Trump îl invită pe Vladimir Putin la Washington. Vizita ar urma să aibă loc ”în toamnă”

Ultimul supraviețuitor al unui trib izolat din Amazon, surprins într-o filmare. VIDEO