Trump ameninţă cu o nouă rundă de tarife pentru importuri chinezeşti în valoare de 300 de miliarde de dolari

15-05-2019 19:38

Donald Trump

Preşedintele Donald Trump ameninţă cu o nouă rundă de tarife pentru importuri chinezeşti în valoare de 300 de miliarde de dolari. Astfel, preţul produselor vizate ar urma să crească cu până la 25%.

Administraţia Trump este "lacomă şi arogantă", a tunat presa de stat de la Beijing.

"Mica gâlceavă" despre care vorbeşte preşedintele Trump este, de fapt, un război comercial în toată regula. Vineri, Trump a majorat taxele pe importuri de 200 de miliarde de dolari din China, de la 10 la 25%.

Luni, Beijingul a ripostat, spunând că va ridica taxele pe mărfuri americane de 60 de miliarde de dolari, tot până la 25%. Ostilităţile nu par să se apropie de sfârşit, mai ales că marti, autorităţile americane au publicat încă o listă cu produse care ar urma să se scumpească.

Presa de stat de la Beijing este tot mai sfidătoare şi naţionalistă în acoperirea acestui subiect. Ziarul portavoce al Partidului Comunist a publicat un comentariu extrem de critic la adresa lui Trump, fără să îl numească, spunând că preşedintele american se minte singur dacă îşi imaginează că tarifele vor ajuta economia şi cetăţenii americani.

Cea mai mare parte a acestor taxe este plătită de importatorii americani, care le transfera apoi către consumatori. Iar preşedintele Xi Jinping s-a referit indirect la disputa comercială, într-un discurs în care a afirmat că "nu este nevoie ca civilizaţiile să intre în conflict".

Numeroşi experţi avertizează că încăpăţânarea cu care promovează tarifele la importuri ameninţa să se întoarcă împotriva lui Trump, la alegerile din 2020.

Conflictul vine într-o perioadă marcată de îngrijorări economice la Beijing. Ultimele date arată că în aprilie producţia industrială a scăzut faţă de martie, iar vânzările în sectorul retail au încetinit şi ele considerabil.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO