Judecătorii ruși l-au condamnat la 16 ani de închisoare pe jurnalistul american Evan Gershkovich de la Wall Street Journal
Un tribunal rusesc l-a condamnat vineri pe jurnalistul american Evan Gershkovich de la Wall Street Journal (WSJ) la 16 ani de închisoare.
Procesul a fost unul expeditiv, cu uşile închise, care l-a găsit vinovat de ”spionaj”, o acuzaţie pe care Rusia nu a susţinut-o niciodată cu probe, relatează AFP, potrivit News.ro.
Condamnarea sa era o condiţie prealabilă a unui posibil schimb de deţinuţi cu Washington-ul, în contextul în care Moscova face schimb doar de deţinuţi condamnaţi.
Alegeri 2024
02:09
Rezultate alegeri prezidențiale în Timiş. Elena Lasconi pe primul loc, urmată de Călin Georgescu şi George Simion
01:54
Rezultate alegeri prezidențiale în Teleorman. Marcel Ciolacu, victorie în judeţ. A obţinut dublu faţă de Călin Georgescu
01:47
Rezultate alegeri prezidențiale în Suceava. Călin Georgescu a câştigat alegerile, urmat de Marcel Ciolacu
01:42
Rezultate alegeri prezidențiale în Arad: Călin Georgescu - 23,29%, George Simion - 17,24%, Marcel Ciolacu - 14.88%
”Gershkovich Evan este găsit vinovat şi condamnat la 16 ani de închisoare”, a declarat judecătorul Tribunalului Regional Sverdlovsk, la Ekaterinburg, Andrei Miniev, potrivit unei jurnaliste AFP de la faţa locului.
Reporterul WSJ, un fost jurnalist AFP, urmează să-şi ispăşească pedeapsa într-o colonie penitenciară ”cu regim sever”, a dispus judecătorul Andrei Miniev, potrivit unei jurnaliste AFP prezente la audiere, un lucru care înseamnă condiţii de detenţie foate stricte în comparaţie cu un ”regim nornal”.
El a apărut în faţa presei înainte de anunţarea verdictului, cu braţele încrucişate, ras pe cap - o ”tunsoare” impusă deţinuţilor -, într-o cuşcă de sticlă rezervată acuzaţilor.
Evan Gershkovich a pledat nevinovat şi şi-a exercitat dreptul la o ”ultimă luare de cuvânt” înainte de verdict, a declarat anterior presei o purtătoare de cuvânt a tribunalului, Ekaterina Maslennikova.
Parchetul a cerut să fie condamnat 18 ani de închisoare.
În cazul în care face apel, iar condamnarea este confirmată, ar urma să fie trimis într-o colonie penitenciară, printr-un transfer care poate dura mai multe zile sau chiar săptămâni.
Casa Albă respinge acuzațiile
Un reporter recunoscut pentru profesionalismul său, Evan Gershkovich a fost arestat la sfârşitul lui martie 2023, în timpul unui reportaj la Ekaterinburg, în Ural, cu privire la ”spionaj”, o acuzaţie pe care Rusia nu a susţinut-o niciodată cu probe şi pe care jurnalistul, familia sa, apropiaţii săi şi Casa Albă o resping.
Kremlinul a refuzat din nou, vineri să-şi prezinte acuzaţiile.
”Acuzaţiile de spionaj sunt un lucru foarte sensibil, nu putem face alte comentarii, procesul este în curs”, s-a eschivat un purtător de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov.
Procesul lui Evan Gershkovich, după 16 luni de detenţie, a fost expeditiv - o audiere, la 26 iunie, una joi şi cea de vineri.
Toate procedurile au fost secretizate, iar autorităţile nu au divulgat nimic din spatele uşilor închise.
Este aşadar vorba despre o procedură expeditivă, în contextul în care procesele de acest fel durează de obicei mai multe săptămâni sau luni.
La sfârşitul lui iunie, Casa Albă denunţa un ”simulacru” de proces şi repeta că Evan Gershkovich ”nu a lucrat niciodată pentru Guvernul american”.
Washingtonul consideră că arestarea jurnalistului a vizat înainte de toate să obţină moneda unui posibil schimb de deţinuţi, în toiul unor tensiuni între Rusia şi Statele Unite legate de Războiul din Ucraina.
Moscova a recunoscut că negociază eliberarea jacestuia, iar preşedintele rus Vladimir Putin a evocat personal cazul lui Vadim Krasikov, încarcerat în Germania cu privire la un asasinat la comandă atribuit servicilor speciale ruse.