Ultimul dialog purtat inainte de tragedia din Coreea de Sud. Conversatiile au fost facute publice

Ultima actualizare: 24-04-2014 07:02
feribot scufundat, Coreea de Sud

Numarul oficial al mortilor de pe feribotul din Coreea de Sud a a ajuns la 64, dar ar putea depasi 300. Potrivit ultimelor informatii, ezitarea in luarea deciziilor s-ar fi putut dovedi cruciala in desfasurarea evenimentelor.

De trei ori la rand, cu aproximativ o jumatate de ora dupa ce feribotul a inceput sa aiba probleme, un membru al echipajului a intrebat Centrul maritim de control VTS, din zona insulei Jindo, daca pasagerii ar putea fi salvati, daca ar parasi nava pe coasta sudica a Coreei de Sud. Apoi, cei de pe ambarcatiune au revenit, spunand ca oamenii nici macar nu se pot misca si ca “este imposibil sa le trasmita instructiuni”, informeaza New York Post.

Multe persoane au urmat ordinul initial al capitanului si au ramas sub punte, unde este posibil sa fi si ramas blocati. Si la aceasta ora, 240 de persoane sunt in continuare de negasit.

Iata o parte din transcriptul facut public duminica, de catre Paza de coasta a Coreei de Sud:

VTS: “Chiar daca e imposibil de transmis prin statie, va rog sa iesiti pe punte si lasati pasagerii sa isi puna vestele de salvare si cat mai multe haine pe ei.
Membru echipaj: “Daca acest feribot isi evacueaza pasagerii, ii veti putea salva?
VTS: “Macar puneti-i sa poarte colaci de salvare si ajutati-i sa iasa!
Membru echipaj: “Daca acest feribot isi evacueaza pasagerii, vor fi salvati imediat?
VTS: “Nu ii lasati sa iasa neechipati. Macar puneti-i sa poarte colaci de salvare si ajutati-i sa iasa! In legatura cu salvarea de vieti omenesti de pe feribotul Sewol... Capitanul ar trebui sa ia decizia si sa ii evacueze. Noi nu cunoastem situatia foarte bine. Capitanul ar trebui sa ia decizia finala si sa decida daca evacueaza pasagerii sau nu.
Membru echipaj: “Nu vorbesc despre asta. Am intrebat.. daca sunt evacuati acum, pot fi salvati imediat?

Cei de la Centrul de control VTS au raspuns apoi ca barcile vor ajunge in 10 minute, desi un alt vas civil se afla deja in apropiere si transmisese catre VTS, cu 10 minute inainte, ca va salva toate persoanele care se vor arunca in apa.

Sewol, un feribot cu patru punti, s-a scufundat miercuri dimineata in largul coastei de sud a Coreei de Sud, cu 476 de persoane la bord, dintre care 352 de liceeni aflati intr-o excursie scolara. Ultimul bilant anunta 64 de morti si 238 de disparuti.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO