Toți locuitorii Danemarcei pot fi testați pentru COVID-19, la cerere

Ultima actualizare: 26-05-2020 20:54

În criza pandemiei, Danemarca s-a descurcat mult mai bine decât majoritatea țărilor europene.

A raportat până acum 560 de decese la 12.000 de îmbolnăviri, iar acum este în curs testarea tuturor locuitorilor, la cerere.

Este adevărat că mărimea populației, doar 6 milioane, ajuta mult la atingerea obiectivului. Pe de altă parte, chinezii se laudă că în două săptămâni au testat aproape întreaga populație a orașului Wuhan, de unde a pornit pandemia.

În martie, președintele Statelor Unite făcea promisiuni mari:

Donald Trump, președintele SUA: „Oricine vrea un test poate primi un test”.

Însă promisiunea președintelui Trump rămâne o utopie. În schimb, acest lucru e posibil în Danemarca, o țară mult mai mică, ce-i drept.

Sarah Wiese stă cu chirie împreună cu câțiva prieteni și spune că vrea să se asigure că nu îi pune în pericol pe colegii de apartament.

Sarah Wiese, locuitor în Copenhaga: „Vreau să fiu sigură şi dacă am cumva virusul, trebuie să afle şi prietenii mei, pentru că suntem mereu aproape unii de alţîi. Prea aproape”.

Procedura e simplă pentru danezi. Fac o programare prin intermediul unei aplicaţîi online şi se prezintă la cel mai apropiat centru de testare. Timpul mediu de aşteptare, spune ministrul Sănătăţii, nu depăşeşte 24 de ore. Există chiar și un centru de testare de tip drive-in.

Helle Hoestrup, directorul unui centru de testare: „E important să testăm cât mai multe persoane, pentru a afla cum se răspândeşte virusul în Danemarca”.

Danemarca a avut rol de model în Europa pentru felul în care a combătut pandemia de coronavirus. Măsurile de izolare au fost luate din pripă, iar rata mortalității a rămas scăzută. Totuși, testele pe scară largă au început abia de curând în Regat.

Magnus Heunicke, ministrul danez al Sănătății: „Vrem să depistăm şi ultimele focare, fie şi izolate. E important pentru a opri răspândirea virusului”.

Cu mai puţin de 6 milioane de locuitori, guvernul danez spune că are capacitatea să testeze rapid pe absolut oricine dorește.

Pe de altă parte, în China, autoritățile din Wuhan anunță că, în ultimele două săptămâni, au testat peste 9 milioane dintre cele 11 milioane de locuitori ai orașului-epicentru al pandemiei.

Tot în China, orașul Hangzhou, unde își are sediul gigantul Alibaba, vrea să implementeze, cu ajutorul unei aplicațîi de mobil, un sistem invaziv de monitorizare a locuitorilor. În acest fel, fiecare persoană ar urmă să primească un punctaj de la 0 la 100, în funcție de starea sănătății și de stilul de viață: câte lichide consumă, cât doarme și câți pași face zilnic. Ba mai mult, ar urmă să primească scoruri și companiile, în funcție de cât sport fac angajații, cât dorm și dacă merg la controalele anuale de sănătate.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO