Teste pe animale pentru identificarea unui vaccin împotriva COVID-19. De ce sunt preferați dihorii

Ultima actualizare: 03-06-2020 08:53

Mai multe țări au început testele pentru identificarea unui vaccin împotriva noului coronavirus, iar foarte multe laboratoare se bazează în continuare pe experimentele făcute pe animale.

Înainte de a testa vaccinul pe oameni, savanții vor să vadă cum reacționează maimuțele și dihorii la experiment.

Chiar dacă marile companii farmaceutice recrutează mii de voluntari în aceste zile pentru a testa vaccinul împotriva noului coronavirus, tot animalele sunt de bază pentru majoritatea experimentelor. Mai ales că lucrurile trebuie accelerate pentru găsirea vaccinului potrivit, în cel mai scurt timp posibil.

Wendy Barclay, virusolog în cadrul Imperial College, Londra: „În cazul animalelor, desigur, putem administra o doză cunoscută, la o etapă cunoscută a virusului și să observăm cum acționează vaccinurile împotriva acestuia”.

Dihorii s-au dovedit cei mai buni pentru testele legate de vaccinurile antigripale, iar acum se luptă în prima linie a războiului împotriva noului coronavirus. Potrivit specialiştilor, aceste animale au particularități asemănătoare oamenilor.

Alyson Kelvin, departamentul de Pediatrie, Facultatea de Medicilă, Universitatea Dalhousie: „Ceea ce am observat este că dihorii pot prezenta aceste semne clinice ale infecției respiratorii virale pe care o au oamenii. Dihorii fac febră, de asemenea tușesc și strănută, ceea ce înseamnă că sunt capabili să transmită virusul de la un animal la altul. Așa că sunt un model bun de evaluare a unui vaccin”.

Savanții pot observa cum reacționează animalele la vaccinuri într-o manieră care nu poate fi realizată pe voluntarii umani.

Prof. Ralph Baric, Departmentul of Microbiologie and Immunologie, Universitatea din Carolina de Nord: „Prin testarea unor specii diferite de animale pot fi imitate, în esenţă, unele dintre variațiile observate la oameni și putem obține cel puțin un indicator care ne arată ce să căutăm atunci când începem testele la o scară mai mare, pe oameni”.

Savanții sunt de părere că animalele vaccinate sunt protejate atunci când produc aceeași cantitate de anticorpi ca și supraviețuitorii Covid-19. Unii oameni cărora li s-au administrat doze experimentale au produs, de asemenea, același nivel de anticorpi, iar cercetătorii spun că este un semn că vaccinul ar putea da rezultate. Dar ultimul cuvânt îl vor avea testele pe mase largi de oameni pentru a se identifica dacă persoanele vaccinate se îmbolnăvesc mai rar decât cele nevaccinate.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO