Test nuclear rusesc, in Oceanul Arctic. Ce racheta au lansat cu succes fortele militare ale Kremlinului

Ultima actualizare: 08-07-2017 06:58
submarinul rusesc Smolensk
Getty

Rusia isi pune la incercare arsenalul, pe fundalul tensiunilor cu Occidentul.

 

Submarinul nuclear rusesc Smolensk a efectuat un test cu o rachete de croazierea in Marea Barents din Oceanul Arctic, a anuntat serviciul de presa al Flotei de Nord. Potrivit oficialilor, submarinul a lansat o racheta Granit impotriva unei tinte combinate aflata la o distanta de 400 de kilometri, in cadrul unui exercitiu militar.

Vice-amiralul Nicolai Ievmenov, comandantul Flotei de Nord, a declarat ca echipajul a dat dovada de “un grad inalt de profesionalism” in cursul operatiunii.

Submarinul Smolensk a fost construit in 1990 si este inarmat cu 24 de rachet Granit. Acestea pot transporta focoase conventionale sau nucleare si au o raza operationala de actiune de 600 de kilometri, fiind destinate tintelor navale. Sistemul lor de cautare este unul dintre cele mai avansate din lume, sustin rusii, insa potrivit NATO, ar putea fi nefunctional ca urmare a dezactivarii unor sateliti din perioada Unii Sovietice. Atfel de rachete au fost instalate si pe alte nave, inclusiv pe portatvionul "Amiral Kuznetov".

In 2015, ministrul rus al Apararii a anuntat un program de modernizare a submarinelor nucleare si de dotare a acestora cu rachete de ultima generatie.

 

 

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO