Tensiuni la cote maxime. Coreea de Nord a aruncat în aer un birou de legătură cu Coreea de Sud

×
Codul embed a fost copiat

Autoritățile din Coreea de Nord au demolat, marți, un birou de legătură din orașul Kaesong, situat la frontiera cu Coreea de Sud, după ce armata nord-coreeană a amenințat că este pregătită să intre în zona demilitarizată care o separă de Sud.

Autoritățile din Coreea de Nord au demolat un birou de legătură situat în orașul de frontieră Kaesong, a confirmat într-o declarație Ministerul de Unire al Coreei de Sud (MOU), potrivit NK News.

 

Coreea de Sud avertizează că va riposta cu severitate dacă Nordul continuă să escaladeze tensiunile

 

 

Citește și
coreea de nord
Doi soți, uciși în Coreea de Nord, în timp ce încercau să fugă cu nepotul lor. Cum a scăpat cel mic
VIDEO. Reacția femeilor când Kim Jong-un a izbucnit în lacrimi la o întâlnire cu acestea

Seulul va riposta cu severitate în cazul în care Phenianul va continua să sporească tensiunile, după ce a distrus marţi sediul unui birou de legătură comun la Kaesong, oraş situat în apropierea frontierei dintre cele două Corei, văzut ca un simbol al reconcilierii intercoreene, a avertizat preşedinţia Coreei de Sud, citată de Reuters.

Distrugerea acestui birou "a năruit aşteptările tuturor persoanelor care sperau la o dezvoltare a relaţiilor intercoreene şi la o pace durabilă în peninsulă", a declarat Kim You-geun, consilier adjunct pentru securitatea naţională într-un briefing.

"Spunem clar că Nordul este în întregime responsabil pentru toate consecinţele pe care aceasta le-ar putea antrena", a avertizat el.

Coreea de Nord a confirmat distrugerea unui birou de legătură intercoreean pe teritoriul său pentru a-şi arăta astfel nemulţumirea faţă de "gunoaiele umane şi cei care le adăpostesc" în Coreea de Sud, potrivit DPA.

Demolarea a avut loc la ora locală 02:50 (05:50 GMT). "Biroul de legătură a fost distrus în mod tragic printr-o explozie teribilă", conform unui comunicat difuzat de agenţia de presă nord-coreeană KCNA.

Potrivit aceluiaşi document, demolarea constituie o continuare a întreruperii legăturilor cu Coreea de Sud, "corespunzând stării de spirit a oamenilor furioşi pentru a forţa gunoaiele umane şi pe cei care le adăpostesc să plătească scump pentru crimele lor".

Agenţia sud-coreeană de presă Yonhap a publicat imagini cu o coloană de fum ridicându-se deasupra locului unde se afla sediul biroului de legătură intercoreean.

Biroul de legătură intercoreean pe care Phenianul l-a distrus marţi a fost deschis în septembrie 2018, ca parte a unui acord încheiat cu cinci luni mai devreme în cursul primului summit între liderul nord-coreean Kim Jong Un şi preşedintele sud-coreean Moon Jae-in, notează AFP.

Această instituţie îşi avea sediul într-o clădire cu patru etaje situată într-o zonă industrială din oraşul nord-coreean Kaesong, unde întreprinderi sud-coreene utilizau lucrători nord-coreeni ale căror salarii erau vărsate autorităţilor de la Phenian.

Acesta era primul instrument fizic permanent de comunicare deschis între cele două state coreene. El adăpostea reprezentanţi ai ambelor părţi cu scopul de a permite discuţii bilaterale în orice moment.

Sud-coreenii ocupau etajul al doilea, iar nord-coreenii pe al patrulea. Întâlnirile aveau loc la etajul trei.

Douăzeci de funcţionari din ambele ţări lucrau în acest imobil, fiecare grup fiind condus de un responsabil cu rang de ministru adjunct.

El a fost deschis în contextul extraordinarei destinderi apărute în 2018 în peninsulă, în timp ce Moon şi Kim se pregăteau să se întâlnească pentru a treia oară. Aceasta a avut loc în septembrie 2018, la trei luni după summitul istoric între liderul nord-coreean şi preşedintele american Donald Trump în Singapore.

La vremea respectivă, Ministerul sud-coreean pentru Unificare, care se ocupă de probleme intercoreene, îl prezenta ca fiind "un canal de consultare şi de comunicare" deschis 24 de ore din 24, pentru a dezvolta relaţiile intercoreene, a îmbunătăţi relaţiile între SUA şi Coreea de Nord şi a reduce tensiunile militare.

Dar relaţiile intercoreene s-au degradat treptat în contextul eşecului celui de-al doilea summit între Trump şi Kim în februarie 2019 la Hanoi. Şi lucrările biroului de legătură au fost suspendate în ianuarie din cauza pandemiei de coronavirus.

Kaesong se afla iniţial în zona de control a Coreei de Sud, când Moscova şi Washingtonul au divizat peninsula la sfârşitul colonizării japoneze, după al Doilea Război Mondial. Oraşul a revenit Coreei de Nord după Războiul din Coreea (1950-1953), care s-a terminat printr-un armistiţiu şi nu printr-un tratat de pace.

Zona industrială intercoreeană de la Kaesong, unde circa 53.000 de angajaţi nord-coreeni lucrau pentru 120 de întreprinderi sud-coreene şi pentru fabricarea de produse diverse precum ceasuri şi haine, a fost deschisă în 2004.

Ea a fost creată atunci când la preşedinţia Coreei de Sud se afla liberalul Roh Moo-hyun, moştenitor al politicii de apropiere de Coreea de Nord lansată de predecesorul său, şi a fost salutată la vremea respectivă ca fiind un simbol al cooperării.

Dar zona a fost închisă de preşedinta conservatoare Park Geun-hye în 2016 ca represalii la cel de-al patrulea test nord-coreean. Seulul acuza Phenianul că deturna veniturile obţinute de la Kaesong pentru a finanţa programele militare interzise de comunitatea internaţională.

Amenințările lansate de sora lui Kim Jong-un

 

 

În weekend, Kim Yo-jong, sora liderului nord-coreean Kim Jong-un, a spus că a ordonat armatei să se pregătească pentru acest pas, iar acum reprezentanţii acesteia spun că totul e pregătit pentru „a transforma linia frontului într-o fortăreaţă şi a creşte vigilenţa militară”.

Tensiunile au escaladat după ce militanţi sud-coreeni ar fi paraşutat circa 50.000 de pliante de propagandă antiguvernamentală în Coreea de Nord, relatează Agerpres.

Phenianul a cerut Seulului să ia măsuri împotriva campaniei de trimitere a pliantelor care îl critică pe liderul nord-coreean Kim Jong-Un.

Pe măsură ce tensiunile au escaladat odată cu trimiterea de pliante, Phenianul a ameninţat să taie toate liniile de comunicare cu Coreea de Sud, să închidă biroul de legătură de-a lungul frontierei comune şi să se retragă dintr-un acord militar cu Seulul.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Gică Hagi a dat lovitura! Americanii anunță suma uriașă încasată de "Rege"
Gică Hagi a dat lovitura! Americanii anunță suma uriașă încasată de "Rege"
Citește și...
Kim Jong-un, dat de gol de americani. Suma impresionantă obținută de Coreea de Nord din vânzarea de nisip
Kim Jong-un, dat de gol de americani. Suma impresionantă obținută de Coreea de Nord din vânzarea de nisip

Coreea de Nord încearcă să facă bani nu din piatră seacă, ci din nisip!

Doi soți, uciși în Coreea de Nord, în timp ce încercau să fugă cu nepotul lor. Cum a scăpat cel mic
Doi soți, uciși în Coreea de Nord, în timp ce încercau să fugă cu nepotul lor. Cum a scăpat cel mic

Un bărbat și o femeie, soț și soție, au fost împușcați de un pluton de execuție de la granița Coreei de Nord, în timp ce încercau să fugă din provincia Ryanggang în China.

”Măsuri cruciale”, anunțate de Coreea de Nord. Cum va fi afectată capacitatea sa nucleară
”Măsuri cruciale”, anunțate de Coreea de Nord. Cum va fi afectată capacitatea sa nucleară

Coreea de Nord a discutat despre noi măsuri vizând să întărească "descurajarea sa nucleară" în cursul unei reuniuni prezidate de liderul său, Kim Jong Un,

Recomandări
Schimbări majore pentru polițele RCA: Tarifele ar putea crește și cu 20% de anul viitor
Schimbări majore pentru polițele RCA: Tarifele ar putea crește și cu 20% de anul viitor

Mii de români care nu și-au reînnoit polițele RCA emise de Euroins care expiră joi ar trebui să tragă pe dreapta.  

Ministerul Muncii anunţă că va implementa, de la 1 ianuarie 2024, Venitul Minim de Incluziune: Ce este și cum se aplică
Ministerul Muncii anunţă că va implementa, de la 1 ianuarie 2024, Venitul Minim de Incluziune: Ce este și cum se aplică

Ministerul Muncii anunţă că va implementa, de la 1 ianuarie 2024, prin Agenţia Naţională de Plăţi şi Inspecţie Socială, împreună cu Banca Mondială şi cu sprijinul autorităţilor locale din întreaga ţară, Venitul Minim de Incluziune. 

Percheziţii DNA la sediul Direcţiei Generale Antifraudă din Capitală. Doi inspectori ar fi luat șpăgi de la firme
Percheziţii DNA la sediul Direcţiei Generale Antifraudă din Capitală. Doi inspectori ar fi luat șpăgi de la firme

În plin război declarat împotriva evazioniștilor, Direcția Generala Antifraudă din Capitală se confruntă cu un nou scandal de corupție.