Tensiunile escaladeaza din nou intre cele doua Corei, dupa ce Phenianul a anuntat ca va testa rachete: "E o grava provocare"

Coreea

Coreea de Nord a evocat, luni, posibilitatea de a lansa sateliti in viitorul apropiat, realimentand speculatiile privind incercarea Phenianului de a lansa o racheta cu raza mare de actiune luna viitoare, cu ocazia unei importante sarbatori politice.

Orice lansare de acest tip ar duce la noi sanctiuni internationale si ar putea zadarnici reuniunile, convenite cu Seulul, dintre membri ai familiilor separate de razboiul din Coreea (1950-1953). Coreea de Nord insista asupra faptului ca tirurile de racheta vizeaza sa puna pe orbita sateliti cu destinatie non-militara, in timp ce SUA si aliatii lor le considera teste deghizate de rachete balistice, relateaza Agerpres.

Intr-un interviu acordat agentiei de presa KCNA, directorul agentiei spatiale nord-coreene a declarat ca Phenianul a ajuns la "faza finala" in ceea ce priveste lansarea unui nou satelit geostationar. "Lumea va vedea foarte clar o serie de sateliti urcand spre cer in data si locul fixate de Comitetul Central al Partidului Muncitorilor", a declarat responsabilul, citat de agentia nord-coreeana. "Dezvoltarea explorarii spatiale este un drept suveran pe care Coreea de Nord intentioneaza sa-l exerseze "indiferent care este opinia altora pe marginea acestui subiect", a mai spus el.

Directorul nu a mentionat data precisa, insa observatori estimeaza posibila lansarea de sateliti de catre Coreea de Nord pentru a celebra 70 de ani de la infiintarea Partidului Muncitorilor, in 10 octombrie. Recente imagini prin satelit arata ca Phenianul si-a modernizat principalul sit de lansare a satelitilor, la Sohae.

Coreea de Nord are interdictie, potrivit rezolutiilor Consiliului de Securitate al ONU, de a initia orice lansare ce utilizeaza tehnologia de rachete balistice, chiar daca ea a efectuat in mai multe randuri teste de rachete cu raza scurta de actiune fara a fi sanctionata.

Citește și
trupa fete Coreea de Nord
Kim Jong-un a ales membrele primei trupe pop de fete din Coreea de Nord. Cum si-a intors ţara faţa spre modern
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Seul: Orice tir de racheta efectuat de Coreea de Nord ar fi o "grava provocare"

Coreea de Sud a avertizat, marti, ca eventuala lansare a unui satelit de catre Coreea de Nord ar fi, in aceeasi masura ca un test balistic, considerata o "grava provocare", ce ar incalca rezolutiile ONU.

"Orice tir de racheta efectuat de Coreea de Nord este un grav act de provocare", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului sud-coreean al Apararii, Kim Min-Seok, dupa ce Phenianul a evocat luni posibilitatea unei viitoare lansari de satelit - poate cu ocazia a 70 de ani de la infiintarea Partidului Muncitorilor, in 10 octombrie - ceea ce realimenteaza speculatiile privind incercarea Phenianului de a efectua un tir cu o racheta cu raza lunga de actiune.

Orice lansare de acest tip ar putea antrena noi sanctiuni internationale si zadarnici reuniunile dintre membri ai familiilor separate de razboiul din Coreea, reuniuni convenite cu Seulul.

Nordul insista ca aceste tiruri vizeaza plasarea pe orbita a unor sateliti non-militari, in timp ce SUA si aliatii lor vad in ele teste deghizate de rachete balistice. "Este vorba despre o amenintare militara si o incalcare clara a rezolutiilor ONU ce interzic orice activitate ce foloseste tehnologia rachetelor balistice", a declarat Kim.

Cu toate acestea, Kim a subliniat ca "nicio activitate particulara" nu a fost observata in acest stadiu pentru a confirma temerile privind un tir iminent.

Aceste declaratii intervin dupa interviul acordat de directorul agentiei spatiale nord-coreene agentiei de presa KCNA, in care oficialul declara ca Phenianul a intrat "in faza finala" in ceea ce priveste dezvoltarea unui nou satelit geostationar.

Articol recomandat de sport.ro
Bye, Rangers! Ianis Hagi nu revine în Scoția. "Acord total" cu noul club
Bye, Rangers! Ianis Hagi nu revine în Scoția. "Acord total" cu noul club
Citește și...
"Regimul dictatorial din Coreea de Nord se va prabusi". Dezvaluirile facute de un dizident nord-coreean

"Regimul dictatorial din Coreea de Nord se va prabusi in urmatorii 10 ani", estimeaza un dezertor nord-coreean.

Kim Jong-un a ales membrele primei trupe pop de fete din Coreea de Nord. Cum si-a intors ţara faţa spre modern
Kim Jong-un a ales membrele primei trupe pop de fete din Coreea de Nord. Cum si-a intors ţara faţa spre modern

Cel mai închis regim din lume si-a dat seama ca poate folosi in favoarea sa atractia culturii pop. Kim Jong-un insusi ar fi ales membrele primei trupe de fete din Coreea de Nord.

Nord-coreenii, bulversati in fata primului concert de rock din viata lor.
Nord-coreenii, bulversati in fata primului concert de rock din viata lor. "A fost ceva ciudat pentru ei"

O trupa rock ce a sustinut un concert la Phenian a avut parte de o primire timida din partea publicului. Nord-coreenii au urmarit spectacolul bulversati, insa cu atentia cuiva care merge la cinematograf.

Recomandări
Împreună, dar despărțiți. Alianța PSD-PNL îi aruncă în lupta pentru Primăria Capitalei pe Firea și Burduja
Împreună, dar despărțiți. Alianța PSD-PNL îi aruncă în lupta pentru Primăria Capitalei pe Firea și Burduja

Medicul Cătălin Cîrstoiu nu va mai fi candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei. Decizia a fost luată de Coaliție după o ședință maraton, care a durat peste 14 ore. 

Kievul se mai și refuză. Statele NATO care nu vor să furnizeze Ucrainei arma pe care o cere cu insistență
Kievul se mai și refuză. Statele NATO care nu vor să furnizeze Ucrainei arma pe care o cere cu insistență

În așteptarea ajutorului american, Kievul face presiuni la nivel european pentru a obține sisteme de apărare anti-rachetă. Ucraina are nevoie urgentă de șapte astfel de baterii și, până acum, a obținut un angajament și multe promisiuni.

Sondaj INSCOP: Alianța PSD-PNL conduce detajat în intenţii de vot la alegerile europarlamentare. Cine ocupă locul secund
Sondaj INSCOP: Alianța PSD-PNL conduce detajat în intenţii de vot la alegerile europarlamentare. Cine ocupă locul secund

Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna aprilie, la comanda News.ro.