Tensiunile escaladeaza din nou intre cele doua Corei, dupa ce Phenianul a anuntat ca va testa rachete: "E o grava provocare"

Ultima actualizare: 18-09-2015 07:51
Coreea

Coreea de Nord a evocat, luni, posibilitatea de a lansa sateliti in viitorul apropiat, realimentand speculatiile privind incercarea Phenianului de a lansa o racheta cu raza mare de actiune luna viitoare, cu ocazia unei importante sarbatori politice.

Orice lansare de acest tip ar duce la noi sanctiuni internationale si ar putea zadarnici reuniunile, convenite cu Seulul, dintre membri ai familiilor separate de razboiul din Coreea (1950-1953). Coreea de Nord insista asupra faptului ca tirurile de racheta vizeaza sa puna pe orbita sateliti cu destinatie non-militara, in timp ce SUA si aliatii lor le considera teste deghizate de rachete balistice, relateaza Agerpres.

Intr-un interviu acordat agentiei de presa KCNA, directorul agentiei spatiale nord-coreene a declarat ca Phenianul a ajuns la "faza finala" in ceea ce priveste lansarea unui nou satelit geostationar. "Lumea va vedea foarte clar o serie de sateliti urcand spre cer in data si locul fixate de Comitetul Central al Partidului Muncitorilor", a declarat responsabilul, citat de agentia nord-coreeana. "Dezvoltarea explorarii spatiale este un drept suveran pe care Coreea de Nord intentioneaza sa-l exerseze "indiferent care este opinia altora pe marginea acestui subiect", a mai spus el.

Directorul nu a mentionat data precisa, insa observatori estimeaza posibila lansarea de sateliti de catre Coreea de Nord pentru a celebra 70 de ani de la infiintarea Partidului Muncitorilor, in 10 octombrie. Recente imagini prin satelit arata ca Phenianul si-a modernizat principalul sit de lansare a satelitilor, la Sohae.

Coreea de Nord are interdictie, potrivit rezolutiilor Consiliului de Securitate al ONU, de a initia orice lansare ce utilizeaza tehnologia de rachete balistice, chiar daca ea a efectuat in mai multe randuri teste de rachete cu raza scurta de actiune fara a fi sanctionata.

Seul: Orice tir de racheta efectuat de Coreea de Nord ar fi o "grava provocare"

Coreea de Sud a avertizat, marti, ca eventuala lansare a unui satelit de catre Coreea de Nord ar fi, in aceeasi masura ca un test balistic, considerata o "grava provocare", ce ar incalca rezolutiile ONU.

"Orice tir de racheta efectuat de Coreea de Nord este un grav act de provocare", a declarat purtatorul de cuvant al Ministerului sud-coreean al Apararii, Kim Min-Seok, dupa ce Phenianul a evocat luni posibilitatea unei viitoare lansari de satelit - poate cu ocazia a 70 de ani de la infiintarea Partidului Muncitorilor, in 10 octombrie - ceea ce realimenteaza speculatiile privind incercarea Phenianului de a efectua un tir cu o racheta cu raza lunga de actiune.

Orice lansare de acest tip ar putea antrena noi sanctiuni internationale si zadarnici reuniunile dintre membri ai familiilor separate de razboiul din Coreea, reuniuni convenite cu Seulul.

Nordul insista ca aceste tiruri vizeaza plasarea pe orbita a unor sateliti non-militari, in timp ce SUA si aliatii lor vad in ele teste deghizate de rachete balistice. "Este vorba despre o amenintare militara si o incalcare clara a rezolutiilor ONU ce interzic orice activitate ce foloseste tehnologia rachetelor balistice", a declarat Kim.

Cu toate acestea, Kim a subliniat ca "nicio activitate particulara" nu a fost observata in acest stadiu pentru a confirma temerile privind un tir iminent.

Aceste declaratii intervin dupa interviul acordat de directorul agentiei spatiale nord-coreene agentiei de presa KCNA, in care oficialul declara ca Phenianul a intrat "in faza finala" in ceea ce priveste dezvoltarea unui nou satelit geostationar.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO