Tensiuni la cote înalte între SUA și Rusia. Ce au făcut diplomații americani în ziua protestelor

×
Codul embed a fost copiat

Ambasada SUA la Moscova va trebui să dea explicaţii pentru publicarea pe site-ul său de internet a "itinerariilor" manifestaţiilor opozanţilor de sâmbătă, a anunţat Ministerul rus al Afacerilor Externe, care îi va convoca pe diplomaţii americani.

"Despre ce e vorba, despre a-i influenţa sau a le da instrucţiuni (manifestanţilor)?", a scris purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse Maria Zaharova pe Facebook, "colegii americani vor trebui să vină să se explice în Piaţa Smolenskaia", adresa MAE rus, conform AFP, transmite Agerpres.

Purtătoarea de cuvânt făcea aluzie la publicarea pe site-ul de internet al ambasadei a unui avertisment care face apel la cetăţenii americani să nu meargă la manifestaţiile de sâmbătă din Rusia. În acest text, reprezentanţa diplomatică precizează în ce oraşe şi pe ce străzi sunt prevăzute să aibă loc proteste.

Din punctul de vedere al diplomatei ruse, asta ar însemna de fapt încurajarea manifestanţilor. Potrivit ei, dacă ambasada Rusiei la Washington ar fi acţionat astfel, asta ar fi dus la "ameninţări de sancţiuni şi expulzări ale unor diplomaţi ruşi".

Diplomaţii americani nu au reacţionat până în prezent la această luare de poziţie, notează AFP. Purtătoarea de cuvânt a ambasadei SUA a denunţat în schimb sutele de arestări la protestele care au loc sâmbătă.

Citește și
Maia Sandu
Reacții dure de la Moscova după anularea legii care conferă limbii ruse statut special în Moldova

Peste 3000 de persoane au fost arestate

 

Rusia s-a mobilizat în sprijinul lui Aleksei Navalnîi. Din Moscova și până în Extremul Orient, unde erau între minus 30 și minus 50 de grade Celsius, rușii au sfidat puterea de la Kremlin și au ieșit pe străzi.

Oamenii au cerut eliberarea opozantului rus, și au denunțat regimul lui Vladimir Putin.

Peste 3000 de persoane au fost arestate în urma intervențiilor brutale ale forțelor de ordine.

În piaţa Puşkin din capitala rusă, trupele speciale din unitatea OMON au intervenit în forţă împotriva celor câteva mii de susţinători ai lui Navalnîi, ieşiţi în stradă ca să-i ceară eliberarea şi să protesteze faţă de preşedintele Vladimir Putin.

Printre manifestanţi şi-a făcut apariţia şi un tânăr, purtând steagul Moldovei. Până la urmă, poliţiştii au evacuat piaţa, dar mulţimea s-a regrupat de-a lungul unui bulevard. Sute de oameni au fost luaţi pe sus şi duşi cu forţa în autobuzele şi dubele poliţiei.

În faţa închisorii din Moscova unde este încarcerat Alexei Navalnîi, zeci de susţinători au cerut eliberarea lui. La lăsarea serii, forţele de ordine i-au împrăştiat pe oameni şi au arestat mai mulţi dintre ei.

Autorităţile moscovite au făcut tot posibilul să blocheze protestul. Au pus baricade în jurul Pieței Pușkin și au trimis muncitori cu o misiune... urgentă: să schimbe pavajul. În zonă, au fost, de asemenea, raportate probleme cu funcționarea internetului. Oamenii nu au cedat, însă.

Alexander, protestatar: "Am venit aici nu doar pentru Navalnîi, ci pentru mine şi pentru viitorul meu, pentru un viitor liber într-o Rusie unde oamenii îşi decid soarta, nu o gaşcă de hoţi şi ucigaşi."

Yelizaveta Sokolova, protestatar: "Aici sunt numai tineri. Generaţia mea se teme să protesteze, se gândesc că nu e treaba lor. Dar nu mi-e teamă şi nu vreau să-mi fie teamă."

Soţia lui Aleksei Navalnîi, băgată în duba poliţiei

 

La protestul din piaţa Puşkin a venit şi devotata soţie a lui Aleksei Navalnîi, Iulia, care s-a întors cu el duminică trecută în Rusia, lăsându-şi cei doi copii adolescenţi în Germania.

În momentul în care manifestanţii au început să mărşăluiască spre Kremlin, Iulia Navalnîi a a fost ridicată de forţele de ordine. Ea a postat o fotografie din duba poliţiei.

Primii au ieşit pe străzi ruşii din Siberia, chiar şi în Yakutsk, unde erau minus 50 de grade afară. În total au fost organizate manifestaţii în 65 de oraşe, inclusiv în Tomsk, oraşul siberian unde a fost otrăvit Navalnîi, în august 2020.

După arestarea sa, Alexei Navalnîi a ripostat prin difuzarea unei ample anchete privind o somptuoasă proprietate pe care Vladimir Putin ar avea-o pe ţărmul Mării Negre. În reportajul însoţit de un potop de documente doveditoare, Navalnîi susţine că întreaga moşie - de 39 de ori mai mare ca Principatul Monaco - a fost finanțată printr-un sistem elaborat de corupție.

Citește și...
Proteste violente față de arestarea lui Navalnîi pe tot teritoriul Rusiei. Peste 2.500 de persoane au fost reținute
Proteste violente față de arestarea lui Navalnîi pe tot teritoriul Rusiei. Peste 2.500 de persoane au fost reținute

Zeci de mii de oameni au protestat sâmbătă în Rusia la apelul opozantului Aleksei Navalnîi pentru a cere eliberarea sa, demonstraţii ilegale în urma cărora au fost reţinute peste 2.500 de persoane şi au avut loc ciocniri în mai multe mari oraşe.

Reacții dure de la Moscova după anularea legii care conferă limbii ruse statut special în Moldova
Reacții dure de la Moscova după anularea legii care conferă limbii ruse statut special în Moldova

Konstantin Kosaciov, preşedintele Comisiei pentru relaţii internaţionale din Consiliul Federaţiei, a criticat decizia prin care a fost declarată neconstituţională legea care conferea limbii ruse statut special în Republica Moldova.

Recomandări
Cât de mare este pericolul nuclear după ce Rusia a anexat formal teritoriile ocupate. „Nimeni nu poate să-l dea la o parte”
Cât de mare este pericolul nuclear după ce Rusia a anexat formal teritoriile ocupate. „Nimeni nu poate să-l dea la o parte”

Despre cum decurge războiul după ce Rusia a anexat formal teritoriile ocupate a vorbit, la Știrile PRO TV, generalul în rezervă Mircea Mîndrescu, fost comandant în structurile de comandă ale NATO.

Reacția lui Stoltenberg după ce Zelenski a semnat cererea de aderare a Ucrainei la NATO. „Ne concentrăm pe ajutorul imediat”
Reacția lui Stoltenberg după ce Zelenski a semnat cererea de aderare a Ucrainei la NATO. „Ne concentrăm pe ajutorul imediat”

Secretarul general al NATO a declarat, vineri seară, privind cererea de „aderare accelerată” a Ucrainei, că ușile Alianței rămân deschise, dar o decizie în acest va trebui luată de toate cele 30 de state membre.

Comisia Europeană cere statelor UE să înăsprească condiţiile de intrare pentru ruşi
Comisia Europeană cere statelor UE să înăsprească condiţiile de intrare pentru ruşi

Comisia Europeană le-a cerut, vineri, statelor UE să fie mai restrictive în acordarea de vize pentru cetăţenii ruşi şi să intensifice controlul frontierelor.