Tensiuni între UE și Marea Britanie privind acordul pentru Brexit: ”Este inacceptabil”


Ultimul update: Vineri 26 Iulie 2019 10:36
Data publicarii: Vineri 26 Iulie 2019 10:26
Categorie: Stiri externe
Boris Johnson

Uniunea Europeană a respins cererea noului premier britanic Boris Johnson de a negocia un nou acord în vederea ieşirii Regatului Unit şi, fără să închidă uşa discuţiilor, se pregăteşte de un divorţ fără acord, scrie AFP.

UE respinge condiţiile Brexitului puse de Boris Johnson şi se pregăteşte de un divorţ fără acord, fără să închidă uşa negocierilor

”Acordul retragerii a fost respins în trei rânduri: Prevederile sale sunt inacceptabile pentru acest Parlament şi această ţară”, a declarat Boris Johnson într-o primă alocuţiune pe care a susţinut-o în faţa parlamentarilor britanici joi, la o zi după ce a preluat funcţia de premier

Liderul conservator a reclamat ”abolirea” ”plasei de siguranţă” irlandeze (”backstop”), menită să evite reimpunerea controalelor la frontiera dintre provincia britanică Irlanda de Nord şi Irlanda, agitând altfel ameninţarea unei ieşiri fără acord.

”Inacceptabil”, i-a replicat negociatorul UE al Brexitului, francezul Michel Barnier, folosind în mod ostensibil acelaşi vocabular ca Johnson.

O ”absenţă de acord nu va fi niciodată opţiunea UE, dar noi trebuie să fim pregătiţi toţi pentru toate scenariile”, a subliniat el.

 

Liderii UE nu vor să cedeze

 

Liderii UE au repetat mereu că nu vor redeschide acordul divorţului încheiat în noiembrie cu Thersa May, nevoită să demisioneze după respingerea acestui text de către deputaţii britanici.

Ei se arată în schimb deschişi unei modificări a ”declaraţiei politice” anexate ”acordului retragerii”, care pune bazele viitoarei relaţii între Regatul Unit şi UE după Brexit, scrie News.ro.

Acordul este ”cel mai bun şi singurul posibil”, i-a reiterat la telefon preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker, în cursul primei lor convorbiri.

Juncker şi Johnson au făcut schimb de numere de mobil şi au convenit să rămână în contact, a precizat purtătoarea sa de cuvânt.

”Comisia rămâne disponibilă în următoarele săptămâni, dacă Regatul Unit doreşte să discute şi să-şi clarifice propunerea în mod mai detaliat”, a dat ea asigurări.

Însă europenii nu-şi mai fac iluzii. "Boris Johnson dă prioritate planificării «no deal»-ului, în parte pentru a exercita presiuni asupra unităţii Celor 27”, a avertizat Michel Barnier.

”În faţa lui Boris Johnson trebuie să fii ferm. Dacă vrem să-i forţăm mâna, trebuie să ne pregătim de «no deal», să arătăm că nu ne este frică”, a dat asigurări un oficial european sub protecţia anonimatului.

”Aş prefera să ieşim din UE cu un acord”, a dat asigurări Boris Johnson, în pofida faptului că a anunţat că i-a cerut lui Michael Gove - mâna sa dreaptă în Guvern - să facă din pregătirea ”no deal” - sinonimă între altele cu reimpunerea controalelor la frontieră - o ”prioritate absolută”.

Indiferent ce s-ar întâmpla, el a promis să scoată ţara din UE până la 31 octombrie, pentru a face din Regatul Unit ”locul cel mai genial din lume”, respingând predicţiile pesimiste în caz de ”no deal”.

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Sursa: News.ro

VIDEO PROTVPLUS.RO