Tensiuni între cele două Corei, după crearea echipei de hochei feminin unificate


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Marti 06 Februarie 2018 08:01
Categorie: Stiri externe

Într-un progres diplomatic remarcabil, luna trecută, Phenianul a fost de acord să trimită o delegaţie de sportivi la Jocurile Olimpice din Coreea de Sud, care vor începe peste câteva zile.

Asta nu înseamnă însă că nord-coreenii sunt gata să și joace după regulile lumii occidentale. La aşa-numita Olimpiadă a păcii, tensiunile persistă și duc la situaţii supra-realiste.

Sub pretextul trimiterii unei delegaţii sportive la Olimpiadă, Pheninaul şi Seulul au reluat dialogul, îngheţat de ani de zile. Aşa s-a ajuns la crearea unei echipe de hochei feminin unificate. După un prim meci de pregătire, a avut loc o conferinţă de presă, la care, pentru câteva zeci de secunde, au participat şi antrenorul nord-coreean şi una dintre jucătoarele sale. Sub privirile supefiate ale tuturor, după ce au citit un scurt mesaj de unitate, cei doi nord-coreeni au părăsit sala, ca să evite să răspundă la întrebările jurnaliştilor.

Iar asta n-a fost singura fisură a unităţii afişate.

"Delegaţia nord-coreeană nu sta împreună cu noi în satul Olimpic. Ei sunt cazaţi într-o clădire separată. Pentru sudarea şi binele echipei, ideal era să steam toţi la un loc, să avem mulţi şedinţe comune", explică Sarah Murray, antrenoarea sud-coreeană.

Ca asta nu e o strategie pentru victorie la Olimpiada s-a văzut la meciul amical jucat cu Suedia.

"Atleţii din Nordul şi Sudul Peninsulei Coreene au avut la dispoziţie doar câteva zile să se antreneze împreună ca o echipă. Rezultatul a fost o înfrângere categorică în fața Suediei", a transmis Ivan Watson, corespondent CNN.

Jucătoarele nord şi sud-coreene concurează sub un steag al Peninsulei Unificate şi cu un cântec tradiţional coreean, în locul imnurilor celor două ţări.

În fața arenelor, unii sud-coreeni îşi manifesta pătimaş în fiecare zi dezacordul faţă de mâna întinsă sportivilor trimişi de cel mai tiranic regim al planetei.

VIDEO PROTVPLUS.RO