Temeri privind un atac terorist de 11 septembrie, in Africa. Mai multe avioane comerciale au disparut

Dată publicare: 03-09-2014 10:51
Dată actualizare: 06-09-2014 07:01


aeroport Libia

Militiile islamiste din Libia au preluat controlul a circa 12 avioane comerciale in august, iar serviciile de informatii occidentale au emis o avertizare potrivit careia ar putea fi folosite in atacuri teroriste, relateaza The Washington Free Beacon.

Informatii privind avioane furate au fost transmise administratiei americane in ultimele doua saptamani si includ o avertizare ca una sau mai multe dintre aceste aeronave ar putea fi folosite intr-un atac, la comemorarea atentatelor din 11 septembrie 2011 de la New York si Washington, au declarat oficiali americani, citati de publicatia electronica Washington Free Beacon.

Oficialii au afirmat ca agentiile de informatii americane nu au confirmat inca furtul de avioane dupa preluarea controlului asupra aeroportului international din Tripoli la sfarsitul lui august de catre islamisti si incearca sa localizeze toate aeronavele detinute de doua companii aeriene de stat din Libia, pe fondul deteriorarii situatiei din tara.

Flota companiei de stat Libyan Airlines includea pana in aceasta vara 14 avioane de pasageri si cargo, respectiv sapte Airbus 320, un Airbus 330, doua avioane franceze ATR-42 echipate cu motoare turbo-propulsoare si patru Bombardier CJR-900s. Compania libiana Afriqiyah Airways avea o flota formata din 13 avioane, respectiv trei Airbus 319, sapte Airbus 320, doua Airbus 330 si un Airbus 340.

Avioanele ar fi fost furate la sfarsitul lui august, dupa preluarea controlului aeroportului din Tripoli. Televiziunea Al-Jazeera a anuntat atunci ca serviciile de informatii occidentale au avertizat in legatura cu amenintarea terorista in regiune venita din partea a 11 avioane comerciale furate. Ca raspuns, Tunisia a intrerupt zborurile provenind de pe aeroporturile libiene Tripoli, Sirte si Misrata de teama ca acestea ar putea fi folosite in misiuni sinucigase. Guvernul egiptean a suspendat, de asemenea, zborurile catre si dinspre Libia.

Fortele militare din Africa de Nord, inclusiv cele din Maroc, Algeria, Tunisia si Egipt au fost plasate in alerta ca urmare a avertizarilor cu privire la avioanele furate.

Abderrahmane Mekkaoui, un expert militar marocan, a declarat pentru postul de televiziune Al-Jazeera ca alerta privind avioanele furate a fost preventiva si acopera o zona cuprinsa intre Cairo si Lagos (Nigeria). Mekkaoui a declarat ca avioanele sunt acum in posesia unei grupari numite Masked Men Brigade care a fost desemnata organizatie terorista de catre Departamentul de Stat american in decembrie. Aceasta are legaturi cu Al-Qaida si Ansar al-Sharia, gruparea care s-a aflat in spatele atacului terorist de la Benghazi, la 11 septembrie 2012.

Mekkaoui sustine ca "informatii credibile" oferite statelor din regiunea arata ca Masked Men Brigade "planuieste sa foloseasca avioane in atacuri intr-un stat din Maghreb" la 11 septembrie.

Sursa: Mediafax


VIDEO PROTVPLUS.RO