Țările care nu au condamnat Ofensiva Hamas în cadrul reuniunii Consiliului de Securitate ONU

ONU sigla
Getty

Mai mulţi membri ai Consiliului de Securitate al ONU au condamnat, duminică, ofensiva surpriză a mişcării islamiste palestiniene Hamas asupra Israelului.

 

Chiar înainte de sesiune, Statele Unite au cerut tuturor membrilor Consiliului să condamne ferm „actele teroriste odioase" ale Hamas „împotriva poporului israelian şi a guvernului acestuia".

Un număr mare de ţări au condamnat atacurile Hamas. Dar, evident, nu toate", şi-a exprimat regretul în faţa presei adjunctul ambasadorului american Robert Wood, la finalul întâlnirii.

„Îl puteţi identifica cu siguranţă pe unul dintre ei fără ca eu să spun ceva", a adăugat el, într-o aluzie clară la Rusia, ale cărei relaţii cu Occidentul s-au deteriorat semnificativ de la invazia acesteia în Ucrainei.

Potrivit diplomaţilor, niciun stat nu a pus pe masă o propunere pentru o declaraţie comună, în contextul în care Consiliul de Securitate este divizat în mod regulat în dosarul israeliano-palestinian, iar anumiţi membri sperau într-un text care să depăşească o simplă condamnare a Hamas.

Citește și
ONU sigla
Reuniune a Consiliul de Securitate al ONU, în contextul războiului din Israel
Mihai Leu, internat de urgență la Spitalul Fundeni. Medic: „A fost adus cu elicopterul de la Hunedoara”

„Mesajul meu a fost în favoarea încetării imediate a luptei, a unei încetări a focului şi a unor negocieri semnificative", a declarat ambasadorul rus Vassili Nebenzia, care a menţionat că situaţia actuală reprezintă, parţial, rezultatul unor „probleme nerezolvate".

Omologul său chinez, Zhang Jun, a condamnat „toate atacurile împotriva civililor", insistând în acelaşi timp asupra necesităţii revenirii la un proces de pace pentru a obţine o soluţie cu două state.

SUA solicită Consiliului de Securitate al ONU să condamne ofensiva Hamas

Statele Unite au făcut apel duminică la toţi membrii Consiliului de Securitate al ONU, reunit de urgenţă, pentru o condamnare fermă a ofensivei organizaţiei palestiniene Hamas împotriva Israelului, transmite AFP.

„Sperăm că toţi membrii Consiliului vor condamna cu fermitate ceea ce s-a întâmplat" în Israel, a declarat reporterilor adjunctul ambasadorului SUA, Robert Wood, chiar înainte de reuniunea cu uşile închise a Consiliului.

„Sperăm să auzim din partea altor membri ai Consiliului o condamnare fermă a acestor acte teroriste odioase comise împotriva poporului israelian şi a guvernului acestuia", a adăugat el, menţionând că, în acest stadiu, nu se pune problema unei declaraţii a Consiliului.

Conform unor surse diplomatice, membrii Consiliului iau în considerare emiterea unei declaraţii comune, dar discuţiile sunt dificile.

Ambasadorul chinez Zhang Jun a declarat că ţara sa este „în favoarea" unei declaraţii a Consiliului.

„Condamnăm toate atacurile împotriva civililor", a declarat el, insistând, în acelaşi timp, asupra necesităţii revenirii la un proces de pace pentru a obţine o soluţie cu două state.

„Israelul are o singură solicitare pentru Consiliul de Securitate al ONU”, a declarat ambasadorul israelian Gilad Erdan.

„Crimele de război ale Hamas trebuie condamnate fără echivoc, aceste atrocităţi inimaginabile trebuie condamnate. Israelul trebuie să primească sprijin neclintit pentru a se apăra", a adăugat el.

„Din păcate, pentru anumite mass-media şi politicieni, istoria începe doar când israelienii sunt ucişi", a răspuns ambasadorul palestinian Ryiad Mansour, care reprezintă Autoritatea Palestiniană.

„Nu vom accepta niciodată o retorică care ne denigrează umanitatea şi ne neagă drepturile, retorică care ignoră ocuparea pământului nostru şi opresiunea poporului nostru", a adăugat el.

„Acum nu este momentul să permitem Israelului să persistă în alegerile sale teribile. A sosit timpul să îi spunem Israelului să schimbe traiectoria şi că există o cale spre pace în care nici palestinienii şi nici israelienii nu sunt ucişi", a mai adăugat acesta, conform Agerpres.

Consiliul de Securitate, care este în mod obişnuit împărţit pe acest dosar, a denunţat în ianuarie colonizările israeliene din teritoriile palestiniene, considerând că acestea pun în pericol soluţia celor două state. A fost prima decizie a Consiliului cu privire la această problematică în ultimii şase ani.

În decembrie 2016, pentru prima dată din 1979, Consiliul a cerut Israelului să oprească colonizarea în teritoriile palestiniene. Cu câteva săptămâni înainte de încheierea mandatului preşedintelui american Barack Obama, Statele Unite nu şi-au folosit dreptul de veto, deşi au susţinut întotdeauna Israelul până atunci în acest dosar şi au continuat să o facă ulterior.

Misiunea Iranului la ONU afirmă că Teheranul nu este implicat în atacurile Hamas

Misiunea Iranului la Organizaţia Naţiunilor Unite a afirmat, duminică, că Teheranul nu a fost implicat în unul dintre cele mai sângeroase atacuri din istoria Israelului, în care Hamas a ucis cel puţin 700 de israelieni şi a răpit numeroase persoane, relatează Reuters.

„Măsurile ferme luate de Palestina constituie o apărare pe deplin legitimă împotriva a şapte decenii de ocupaţie opresivă şi a crimelor odioase comise de regimul sionist ilegitim", a precizat misiunea iraniană la ONU, într-un comunicat.

Iranul nu a făcut un secret din susţinerea sa pentru Hamas, finanţând şi înarmând grupul şi o altă organizaţie militantă palestiniană, Jihadul Islamic.

Asaltul Hamas de sâmbătă, cea mai mare incursiune în Israel din ultimele decenii, a coincis cu demersurile susţinute de SUA de a impulsiona Arabia Saudită să normalizeze legăturile cu Israelul în schimbul unui acord de apărare între Washington şi Riad, un demers care ar frâna apropierea regatului de Teheran.

„Susţinem cu tărie şi fără rezerve Palestina; cu toate acestea, nu suntem implicaţi în reacţia Palestinei, deoarece aceasta este decisă doar de Palestina însăşi", a declarat misiunea iraniană la ONU.

Incursiunea de sâmbătă a luptătorilor Hamas în oraşele israeliene a fost cea mai sângeroasă incursiune de acest gen de la atacurile Egiptului şi Siriei în timpul războiului de Yom Kippur, de acum 50 de ani, şi a ameninţat să declanşeze o nouă conflagraţie în conflictul de lungă durată.

Misiunea Iranului la ONU a menţionat că „succesul" operaţiunii Hamas s-a datorat faptului că a fost o surpriză, ceea ce o face să fie "cel mai mare eşec" al organizaţiilor de securitate ale Israelului.

„Ei încearcă să îşi justifice eşecul şi să îl atribuie puterii serviciilor de informaţii şi planificării operaţionale ale Iranului", a declarat misiunea iraniană la ONU.

Ca răspuns la atacurile Hamas, atacurile aeriene israeliene au ţintit blocuri de locuinţe, tuneluri, o moschee şi locuinţe ale oficialilor Hamas din Gaza, ucigând peste 400 de persoane, inclusiv 20 de copii.

„Lor (Israelului) le este foarte greu să accepte faptul că în comunitatea serviciilor de informaţii se povesteşte că au fost înfrânţi de un grup palestinian", a adăugat misiunea iraniană la ONU.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Imaginea pentru care 'cea mai sexy femeie' din lume a primit peste 100.000 de euro: "O adevărată zeiță!"
FOTO Imaginea pentru care 'cea mai sexy femeie' din lume a primit peste 100.000 de euro: "O adevărată zeiță!"
Articolul face parte din:

Război în Israel. Armata israeliană anunţă că a bombardat, până acum, 2.400 de ţinte Hamas în Fâşia Gaza

atac hamas
Misiunea Iranului la ONU afirmă că Teheranul nu este implicat în atacurile Hamas împotriva Israelului

Misiunea Iranului la Organizaţia Naţiunilor Unite a afirmat, duminică, că Teheranul nu a fost implicat în atacurile lansate de Hamas împotriva Israelului.

Isaac Herzog
„O axă malefică”. Preşedintele Israelului acuză Iranul pentru atacurile Hamas

Preşedintele israelian Isaac Herzog a declarat că Iranul este parţial responsabil pentru atacul pe scară largă al Hamas, adăugând că războiul nu se va încheia rapid, informează dpa.

atac israel
9 cetăţeni americani au murit în urma atacurilor lansate de Hamas în Israel. Surse BBC: Sunt cel puțin 10 victime britanice

Mai mulţi cetăţeni americani, dar și britanici, au murit de la începutul atacului lansat, sâmbătă, 7 octombrie, de Hamas împotriva Israelului.

festival israel
Cel puţin 260 de cadavre, găsite la un festival de muzică din Israel după atacul Hamas

Cel puţin 260 de cadavre au fost găsite la locul unui festival de muzică israelian în urma atacului de sâmbătă al Hamas, potrivit serviciului de salvare israelian Zaka.

festival israel hamas
Mărturiile șocante ale unei tinere care a scăpat de masacrul teroriștilor Hamas. Sute de oameni, „împușcați ca la poligon”

Teroriștii Hamas au ucis fără milă sute de civili care participau la un festival de muzică din Israel, anunță o organizație de salvare.

Școală ONU din Fâșia Gaza, ținta unui atac lansat de forțele israeliene.
Școală ONU din Fâșia Gaza, ținta unui atac lansat de forțele israeliene

O şcoală ce aparține Agenţiei de Ajutorare şi Lucrări a ONU pentru Refugiaţii Palestinieni din Orientul Apropiat (UNRWA) a fost lovită de forțele israeliene.

 

iran si israel
Wall Street Journal: Iranul a ajutat Hamas la planificarea atacului asupra Israelului și a dat undă verde pentru asalt

Oficialii de securitate iranieni au ajutat la planificarea atacului surpriză al Hamas asupra Israelului şi au dat unda verde pentru asalt în cadrul unei reuniuni de lunea trecută la Beirut, potrivit unor membri de rang înalt ai Hamas şi Hezbollah.

portavion uss gerald ford
Armata SUA s-a mobilizat după atacul Hamas din Israel. Un grup de atac se îndreaptă către Orientul Mijlociu

Pentagonul a confirmat că își redirecționează grupul de atac al Marinei Militare în Orientul Mijlociu, în timp ce președintele american Joe Biden a declarat că asistența suplimentară a SUA este deja pe drum către Israel.

 

israel
Israelul, prins cu garda jos de Hamas. Greșelile care au permis atacul devastator comis de gruparea islamistă palestiniană

Au trecut mai bine de 48 de ore de la izbucnirea conflictului din Israel, iar presa internațională și analiștii politici externi analizează modalitatea în care a acționat gruparea Hamas.  

gaza, palestina
Cum arată acum Gaza, după riposta în valuri a armatei israeliene | GALERIE FOTO

Represaliile armatei israeliene în Gaza au fost pe măsură, după un atac fără precedent al luptătorilor Hamas pe teritoriul statului evreu.

israel atac
Un român cu dublă cetățenie a murit în atacurile din Israel. Anunțul făcut de MAE

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunță că un român cu dublă cetățenie a murit în atacurile din Israel. 

armata israel
Războiul dintre Israel și Hamas, în a treia zi. Statul evreu, bombardat cu mii de rachete. Teroriștii, inflitrați în orașe

Războiul continuă în Israel, unde riposta asupra Fâșiei Gaza este în plină desfășurare. Cel puțin 1.100 de oameni au fost uciși, de ambele părți, în luptele cu gruparea teroristă Hamas.

militanți hamas
Gruparea Hamas refuză orice negociere cu Israelul atât timp cât continuă ostilitățile. „Operațiunea militară continuă”

"Nicio negociere" nu este posibilă în acest moment cu Israelul atât timp cât continuă ostilităţile, a declarat luni pentru France Presse un responsabil al mişcării palestiniene Hamas, cu sediul la Doha.

Ashkelon, Israel
VIDEO. Cum arată acum Ashkelon, un oraș din Israel care a fost bombardat de gruparea teroristă Hamas

O rachetă trasă din Gaza a lovit, luni, o stradă din orașul Ashkelon, în sudul Israelului, avariind mai multe vehicule și fațadele unor case.

israel atac
Hamas a amenințat că va ucide ostatici în Gaza în ripostă la atacurile israeliene. Peste 1.200 de oameni au murit până acum

Mişcarea islamistă palestiniană Hamas a ameninţat luni seara că va ucide ostaticii israelieni în Gaza ca reacţie la raidurile israeliene asupra enclavei palestiniene, potrivit unui comunicat.

Citește și...
Misiunea Iranului la ONU afirmă că Teheranul nu este implicat în atacurile Hamas împotriva Israelului
Misiunea Iranului la ONU afirmă că Teheranul nu este implicat în atacurile Hamas împotriva Israelului

Misiunea Iranului la Organizaţia Naţiunilor Unite a afirmat, duminică, că Teheranul nu a fost implicat în atacurile lansate de Hamas împotriva Israelului.

Reuniune a Consiliul de Securitate al ONU, în contextul războiului din Israel
Reuniune a Consiliul de Securitate al ONU, în contextul războiului din Israel

Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite urmează să se reunească, duminică, în contextul războiului din Israel.

 

ONU: Rusia a ucis în medie şase civili pe zi în Ucraina în ultimele şase luni
ONU: Rusia a ucis în medie şase civili pe zi în Ucraina în ultimele şase luni

Rusia a ucis în medie şase civili pe zi în Ucraina în ultimele şase luni, conform unui raport al Oficiului Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului.

Țara în care ONU a decis să trimită forțele armate. Bande violente de gangsteri au invadat capitala
Țara în care ONU a decis să trimită forțele armate. Bande violente de gangsteri au invadat capitala

Consiliul de Securitate al ONU a autorizat o misiune de securitate străină în Haiti, la un an după ce ţara din Caraibe a cerut ajutor pentru a lupta împotriva bandelor violente care au invadat în mare parte capitala Port-au-Prince.

Rusia se luptă să revină în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului. Cum încearcă să „cumpere” voturile de la țările mici
Rusia se luptă să revină în Consiliul ONU pentru Drepturile Omului. Cum încearcă să „cumpere” voturile de la țările mici

Rusia încearcă să revină în Consiliul ONU pentru drepturile omului, în cadrul unor alegeri care vor fi considerate un test cheie pentru poziția sa internațională.

Recomandări
Cum s-a schimbat fața României, datorită banilor europeni. Investiții masive în spitalele din Bihor, Sibiu sau Vâlcea
Cum s-a schimbat fața României, datorită banilor europeni. Investiții masive în spitalele din Bihor, Sibiu sau Vâlcea

”Hemoragie de bani în sănătate”, PARTEA I. Au trecut 17 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, iar, dacă tragem linie, țara noastră a ieșit pe plus.  

Decizie surpriză în Rusia. Vladimir Putin l-a schimbat pe Serghei Şoigu din funcţia de ministru al Apărării
Decizie surpriză în Rusia. Vladimir Putin l-a schimbat pe Serghei Şoigu din funcţia de ministru al Apărării

Președintele rus Vladimir Putin l-a propus pe Andrei Belousov pentru postul de ministru al Apărării, deţinut anterior de Serghei Şoigu, informează TASS, potrivit News.ro.

 

Rusia a ”capturat 9 sate în doar 2 zile” în Ucraina, după atacul transfrontalier surpriză asupra Harkovului
Rusia a ”capturat 9 sate în doar 2 zile” în Ucraina, după atacul transfrontalier surpriză asupra Harkovului

Rusia a "capturat nouă sate în două zile" după ce a lansat un atac transfrontalier surpriză asupra Harkovului, care a început vineri. Mii de persoane au fugit din al doilea oraș ca mărime din Ucraina.