Tara in care se construiesc 11 kilometri de autostrada pe zi


Ultimul update: Marti 30 Octombrie 2012 19:18
Data publicarii: Miercuri 19 Octombrie 2011 07:23
Categorie: Stiri externe
constructie autostrada

Constructia de autostrazi depaseste orice imaginatie, cel putin pentru un roman,  intr-o tara in care economia se dezvolta surprinzator de repede. In 2014, guvernul lor vrea sa ajunga la 20 km construiti intr-o singura zi.

Poate parea de domeniul stiintifico-fantasticului, daca e sa ne raportam la ce se intampla in Romania, unde in 2010 s-au finalizat putin peste 50 de kilometri pe an. La un calcul simplu asta ar insemna ca am reusit sa construim 130 de metri de autostrada pe zi.

In campania Stirilor ProTV: AutostraDA Romania, ne intrebam daca vor reusi autoritatile sa inaugureze 100 de km de autostrada pana in decembrie?

In India, in schimb, guvernul a anuntat recent ca pana in 2014 vrea sa atinga viteza uimitoare de 20 de kilometri de autostrada finalizata pe zi. Asta pentru ca acum se contruiesc "doar" 11 kilometri pe zi.

Reteta indiana este urmatoarea: managementul de proiect este foarte bine facut pe ultimii doi ani si jumatate. Se stie exact ce trebuie construit, exista bani si licitatiile au fost foarte transparente. Nu exista contracte "secrete".

Declinul activitatii in alte sectoare de constructii, cum ar fi cel imobiliar, i-a facut pe constructori sa se indrepte si sa se specializeze pe constructia de drumuri, spun expertii.

Pana la finalul lunii martie 2012, India va anunta terminarea a 3750 de kilometri de autostrada inceputi in martie 2011, a declarat un oficial citat de Times of India.

Compania de autostrazi NHAI a mai anuntat ca numarul proiectelor atribuite intre 2010 si 2011 ar acoperi peste 5.000 de kilometri.

"Munca pe foarte multe dintre aceste santiere a inceput. De regula constructia este gata la doi ani dupa ce proiectul a fost atribuit prin licitatie," a declarat un oficial al NHAI.

In anul fiscal curent NHAI a incheiat noi contracte pentru 2.591 de kilometri de autostrada si alti 1.700 km ar putea fi licitati in urmatoarele doua luni.

"Numarul proiectelor a crescut dupa ce guvernul a ales sa incurajeze investitorii privati sa participe la licitatii," spune M Murali, secretar general an Federatiei Nationale a Constructorilor de Autostrazi. 

In prezent, se lucreaza pe 16.000 de kilometri de drumuri, iar anul acesta s-au mai atribuit proiecte pentru inca 11.050 km. In urmatorii doi ani vor fi dati in folosinta 20.000 km, iar ritmul anual de constructie pentru autostrazi si drumuri va fi unul ametitor: de 7.000 de kilometri pe an.

Citeste si:

Top 5 cele mai lungi autostrazi din lume FOTO

AutostraDA Romania: Cel mai mare viaduct din Romania e de fapt cea mai mare teapa

Cate ore stai in masina, in timp ce ocolesti Bucurestiul

AutostraDA Romania, noua campanie Stirile ProTV: Stii cati bani dai in fiecare luna pentru drumuri? 

Sursa: Times of India

VIDEO PROTVPLUS.RO