Țara în care ceapa a ajuns să coste mai mult decât carnea de vită. Este cea mai scumpă din lume
Ceapa a devenit în Filipine mai scumpă decât carnea de vită, un kilogram din această banală legumă ajungând să coste în piață și aproape 11,7 dolari.
Ministerul Agriculturii din Filipine intenţionează să importe 22.000 de tone de ceapă pentru a asigura aprovizionarea pieţei interne, în condiţiile în care explozia preţurilor la acest ingredient de gătit, care este posibil să fi atins cel mai ridicat preţ din lume, a dus inflaţia la maximul ultimilor 14 ani, transmite Bloomberg.
Propunerea privind importurile a fost formulată la o reuniune a unui comitet de experţi şi va fi supusă aprobării preşedintelui Ferdinand Marcos Jr., a declarat duminică secretarul său, Rex Estoperez. Pe lângă funcţia de preşedinte, Marcos este şi ministru al Agriculturii.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Achiziţiile de pe piaţa externă "ar fi o soluţie bună timp de o lună, pentru a reduce preţurile. Nu putem să nu facem nimic, pentru că unul dintre factorii care stimulează inflaţia este preţul la ceapă", a spus Estoperez. Acesta a subliniat, însă, că importurile vor fi doar o "soluţie temporară" şi că, pentru moment, nu există planuri care să vizeze alte importuri.
În Filipine se consumă 17.000 de tone de ceapă pe lună
Ţara din sud-estul Asiei consumă aproximativ 17.000 de tone de ceapă pe lună, iar Ministerul Agriculturii de la Manila se aşteaptă ca, după aprobare, importurile să ajungă cel mai târziu în prima săptămână din februarie, a adăugat Rex Estoperez.
Pe piaţa din Filipine un kilogram de ceapă roşie se vinde şi cu 650 de pesos (11,68 de dolari), în timp ce ceapa albă se vinde şi cu 600 de pesos kilogramul, fiind de trei ori mai scumpă decât carnea de pui şi cu aproximativ 25% peste preţul unui kilogram de carne de vită, conform tarifelor cu amănuntul la produsele alimentare monitorizate de Ministerul Agriculturii la data de 5 ianuarie.
Ceapa este un ingredient important în bucătăria filipineză, alături de usturoi. Explozia preţurilor a afectat consumatorii în special în perioada-cheie a sărbătorilor de sfârşit de an când au loc multe reuniuni în familie, astfel că numeroase persoane s-au plâns pe reţelele sociale de explozia preţurilor.