Țara cea mai eficientă în lupta cu coronavirusul. „Restul statelor vor trebui să facă același lucru”
Statele aflate în carantină ar trebui să facă ce au făcut autoritățile din Singapore pentru a reduce răspândirea noului coronavirus, spune un expert în boli infecțioase al OMS, potrivit CNBC.
Deși în Singapore continuă să apară cazuri noi de îmbolnăvire în fiecare zi, autoritățile au reușit să evide o explozie de cazuri cum s-a întâmplat în multe alte țări. Singapore are 1.000 de cazuri de coronavirus, printre care și 3 decese.
„Tot cea făcut Singapore vor trebui să facă și țările aflate în carantină, să implementeze aceste măsuri, ca poi să poată fi în siguranță”, a declarat Dale Fisher, expert în boli infecțioase al OMS. Printre măsurile luate de autoritățile din Singapore se numără izolarea și carantinarea bolnavilor, depistarea contacților - identificare și izolarea celro care au intrat în contact cu pacienții infectați și distanțarea socială.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Singapore a acționat rapid după ce au apărut informații despre primele cazuri de Covid-19 în Wuhan și a reușit să identifice și să izoleze rapid toate persoanele infectate.
„În ianuarie și februarie era momentul să fie luate măsuri și atunci Singapore a acționat pentru a se pregăti ...toate statele au avut la dispoziție lunile ianuarie și februarie ca să se pregătească. Iar țările care nu s-au folosit de acest avantaj sunt cele care acum au probleme”, a explicat Fisher.
Deși guvernul din Singapore a impus o serie de restricții în ultimele zile, țara nu a intrat încă în carantină, așa cum se întâmplă cu majoritatea statelor europene.
Este încurajată munca de acasă, iar angajaților le este luată temperatura la intervale regulate. Astfel au rămas deschise toate businessurile, iar copiii merg și ei la școală în continuare.
Țările care au impus o formă de carantină, precum Italia, Franța, Spania sau unele state din SUA plănuiesc ridicare unora dintre restricții în scurt timp.
„Cred că sunt o serie de reguli pe care Singapore le aplică, alături de Coreea de Sud, Taiwan, Hong Kong și China - Chinei i-a luat mai multe de două luni ca să își revină - așa că statele care intră în carantină vor avea nevoie de câteva luni pentru a pune totul la punct, încât să poată apoi să ridice restricțiile rând pe rând”, a mai explicat Fisher.
Expertul OMS atrage atenția că izolarea nu este o măsură menită să ne scape de boală, ci doar o formă de a acorda timp autorităților să se pregătească pentru a gestiona criza.
„Carantina este, de fapt, o adoua șansă pe care o au toate țările - nu este o măsură de intervenție în sine. Este doar un mod de a câștiga timp pentru a pune la punct sistemul de testare și pentru a stabili cum izolezi cazurile și cump impui carantina în cazul contacților”, a mai spus el.
Autoritățile din Singapore au fost extrem de eficiente până acum în depistarea rapidă cazurilor de infectare și de identificare a contacților.