Tara care e in razboi inca din 1978 a interzis armele de JUCARIE. Ce spera autoritatile sa realizeze

27-07-2015 14:01


arme de jucarie din plastic FOTO: FLICKR

Intr-o tara unde semnele razboiului sunt vizibile peste tot si orice familie detine o arma, Guvernul s-a gandit sa le confiste copiilor pistoalele de plastic.

Decizia a fost anuntata recent de Ministerul de Interne din Afganistan. Si asta dupa ce pe 17 iulie, cu prilejul incheierii Ramadanului, 184 de persoane, majoritatea copii, au suferit rani usoare din cauza pistoalelor si pustilor cu bile de plastic sau de caucuiuc.

“Ministerul de Interne ordona ca politia sa confiste armele de jucarie, care pot cauza traume fizice si psihologice”, se arata in decizia care a fost aplicata cu rigoare in ultimele zile. Nu se precizeaza despre ce traume poate fi vorba intr-o tara care oricum din 2001 incoace este in razboi. Autoritatile sustin insa ca au incercat sa avertizeze populatia asupra riscului reprezentat de armele de jucarie printr-o campanie sociala pe care, “din pacate, oamenii nu au luat-o in serios”.

In ultimul deceniu si jumatate, se estimeaza ca peste 100.000 de afgani si-au pierdut viata in razboiul din aceasta tara. Inaintea acestuia Afganistanul a trecut printr-un lung conflict intern, care se continua, cu scurte intervale de pace, inca din 1978, si printr-o invazie sovietica intre 1979 si 1989. Nu se stie cate arme reale se afla in tara, dar numai americanii au adus aproape jumatate de milion, din care se estimeaza ca peste 200.000 nu au ajuns la fortele armate, ci la civili – sau la rebeli.

Sursa: AP

VIDEO PROTVPLUS.RO