"Sub dom", un film despre poluarea "apocaliptica" din China, urmarit in 24 de ore de 155 de milioane de oameni
"Sub dom", un documentar despre smog, produs de o fosta prezentatoare a televiziunii de stat chineze, are un succes urias in China, unde a fost urmarit online de 155 de milioane de oameni in 24 de ore.
Poluarea atmosferica a devenit unul dintre principalele subiecte de nemultumire a chinezilor, speriati de cresterea numarului de cancere de plamani in zonele urbane.
Documentarul Under the Dome/ Sub dom, realizat de jurnalista Chai Jing, a carei fiica s-a nascut cu o tumoare benigna, detalizata cauzele deja legendarei poluari atmosferice din China, care a capatat in ultimii ani proportii "apocaliptice".
Alegeri 2024
14:26
Alegeri prezidențiale, turul 1. Rezultate parțiale: Georgescu pe primul loc, Lasconi urcă pe locul doi
14:25
Alegeri prezidențiale 2024. S-a terminat numărarea voturilor din diaspora. Care sunt rezultatele oficiale
14:21
S-au numărat toate voturile din străinătate. Alegerile celor 800.000 de români din diaspora care au votat sunt suprinzătoare
13:29
Liderul partidului DREPT face apel la susţinerea Elenei Lasconi şi cere demisia şefilor serviciilor secrete
Lungmetrajul de aproape 2 ore, urcat pe un site chinezesc, a strans in 24 de ore peste 155 de milioane de vizualizari, relateaza Global Times. Presa internationala il compara deja cu celebrul documentar, castigator de Oscar "Inconvenient Truth", cu care fostul vice presedinte american Al Gore a adus in discutie fenomenul incalzirii globale.
Documentarul "Sub dom" incearca sa explice ce este smogul, de unde vine si cum poate fi oprit, a explicat producatoarea sa. La inceputul anului trecut, in China poluarea atmosferica a depasit de 20 de ori nivelul recomandat de doctori.
Un studiu recent a aratat ca poluarea a dus la moartea a 1,2 milioane de persoane, in 2010. In medie, un locuitor din Beijing traieste cu 5 ani mai putin decat un locuitor din sudul Chinei, din cauza poluarii excesive produse de termocentralele care folosesc ca materie prima carbunele.
Potrivit AFP, in ianuarie, cand la Beijing temperaturile sunt foarte scazute, centralele termice functioneaza la maxim atat in interiorul, cat si in exteriorul metropolei. China consuma jumatate din carbunele din lume si obtine 70 la suta din energie pe baza lui. Perdeaua de gaze toxice care acopera marile orase din China a ajuns vizibila si din spatiu.
Smogul din Beijing a devenit atat de dens incat locuitorii, privati de lumina naturala, se aduna in jurul ecranelor publicitare uriase din oras, pentru a observa rasaritul. Anul trecut locuitorii orasului Zhengzhou au fost fotografiati in timp ce stateau la rand pentru a putea respira aer curat de munte, adus in zeci de pungi si peste 2.000 de cutii de catre o companie de turism.