Criza in Ucraina. SUA si UE au inasprit sanctiunile impotriva Rusiei

Vladimir Putin si Petro Porosenko

Ucraina a acuzat joi aviatia rusa ca a doborat, miercuri, un avion de lupta ucrainean de tip Su-25, aflat "in misiune deasupra teritoriului ucrainean", potrivit Consiliului de Securitate Nationala si Aparare, citat de AFP.

UPDATE:
"Avionul nostru a fost doborat, pilotul a reusit sa se catapulteze", se arata intr-un scurt comunicat al institutiei ucrainene.

Kievul acuzase deja Rusia ca a doborat un avion de transport militar de tip An-26, care s-a prabusit luni in apropiere de frontiera rusa.

Patru dintre cei opt membri ai echipajului avionului An-26 au fost salvati, doi au fost luati prizonieri si doi au murit, a precizat joi Consiliul de Securitate Nationala si Aparare.

SANCTIUNILE AMERICANILOR

Citește și
ucraina, atac donetk
Criza in Ucraina. Porosenko: Am platit un pret mare pentru orientare proeuropeana. SUA anunta noi sanctiuni pentru Rusia
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Printre cei vizati de sanctiunile americane se numara gigantul petrolier Rosneft, grupul rus Gazprom, Gazprombank si autoritatile separatiste de la Donetk, potrivit unui comunicat al Trezoreriei americane. Potentialele active ale grupului Rosneft in Statele Unite vor fi inghetate, iar intreprinderile americane nu sunt autorizate sa efectueze tranzactii cu acest gigant petrolier.

Astfel, administratia presedintelui american Barack Obama raspunde "ocuparii Crimeei" si "tentativelor repetate ale Rusiei de a destabiliza estul Ucrainei", afirma Trezoreria.

La randul lor, europenii reuniti la summitul de la Bruxelles au decis inghetarea programelor desfasurate in Rusia de catre Banca Europeana de Investitii (BEI) si Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), a afirmat o sursa diplomatica.

Presedintele american, Barack Obama, a declarat miercuri ca impunerea unor noi sanctiuni impotriva Rusiei demonstreaza ca Moscova nu poate ramane nepedepsita pentru actiunile sale in Ucraina, relateaza AFP. "Ceea ce asteptam este ca liderii rusi sa-si dea seama inca o data ca actiunile lor in Ucraina au consecinte, in special, afectarea economiei ruse si o izolare diplomatica crescanda", a declarat Obama intr-un discurs la Casa Alba.

El a afirmat ca "in colaborare cu aliatii nostri (...), am spus clar Rusiei ca trebuie sa opreasca fluxul de armament si de combatanti la frontiera (ruso-ucraineana) si sa exercite presiuni asupra separatistilor, pentru a-i determina sa elibereze ostaticii si sa sustina un armistitiu de incetare a focului". "Pana in prezent, Rusia nu a luat niciuna din aceste masuri", a subliniat presedintele american, adaugand ca "sustinerea oferita separatistilor de catre Rusia si incalcarea suveranitatii Ucrainei continua".

Putin: Sanctiunile impuse de SUA afecteaza grav relatiile ruso-americane

Presedintele rus, Vladimir Putin, a apreciat joi ca sanctiunile impuse de Washington impotriva Moscovei afecteaza grav relatiile ruso-americane, ducandu-le "intr-un impas", relateaza agentia rusa Itar-Tass. "In ceea ce priveste aceste masuri, pot spune ca ele au, de obicei, un efect bumerang si, fara indoiala, duc relatiile ruso-americane intr-un impas, le afecteaza foarte grav", a declarat Putin. "Sunt convins ca aceste sanctiuni dauneaza intereselor strategice ale statului si poporului american", a adaugat el.

Presedintele rus a subliniat ca "avem portile deschise pentru procesul de negocieri, pentru a gasi o iesire din aceasta situatie". "Sper ca bunul simt si dorinta de a solutiona problemele pe cale diplomatica vor prevala", a afirmat Putin.

Moscova califica noile sanctiuni americane drept "inacceptabile" si promite un raspuns

Rusia a apreciat joi ca noile sanctiuni adoptate de Statele Unite sunt "scandaloase" si "total inacceptabile", promitand sa le raspunda prin masuri "dureroase", a anuntat viceministrul rus de Externe, Serghei Riabkov, citat de AFP. "Noua decizie a administratiei americane de a introduce sanctiuni, sub un pretext fals si inselator, impotriva unui anumit numar de entitati si indivizi rusi nu poate fi calificata altfel decat scandaloasa si total inacceptabila", a declarat el, citat de agentia Interfax, adaugand ca Moscova va lua masuri care "vor fi pentru Washington grave si dureroase". "Nu dorim un efect temporar si nu intentionam sa copiem metodele administratiei americane (...). Nu vom raspunde provocarii si vom actiona calm", a afirmat Riabkov.

"Tendinta de a-si impune vointa politica asupra altor state domina la Washington. Aceasta tendinta este gresita si sortita esecului. (...) Decizia Statelor Unite va duce doar la tensionarea relatiilor ruso-amricane", a subliniat oficialul rus. In opinia sa, "Washingtonul trebuie sa inteleaga ca astfel de metode au efecte nefaste nu doar asupra parteneriatului cu Moscova, ci si asupra politicii externe si a intereselor economice ale Statelor Unite".

Solutionarea conflictului din Ucraina prezinta un "interes vital" pentru Rusia, afirma Putin

MOSCOVA (MEDIAFAX) - Presedintele rus, Vladimir Putin, a apreciat joi ca solutionarea conflictului din Ucraina prezinta un "interes vital" pentru Rusia, care este partea cea mai interesata de incetarea "varsarii de sange", relateaza agentia RIA Novosti.

"Solutionarea conflictului din Ucraina prezinta un interes vital pentru Rusia din mai multe motive", a afirmat Putin.

"Nu cred ca in afara de Rusia si insasi Ucraina exista o parte atat de mult interesata de incetarea varsarii de sange si de solutionarea conflictului in zona", a declarat presedintele rus, subliniind ca insurgentii si Kievul ar trebui sa initieze cat mai curand un dialog.

De asemenea, Putin a subliniat ca Rusia "sustine ideea de a oferi Ucrainei un ajutor financiar, insa nu oligarhiei si hotilor, ci poporului acestei tari".

Recent, Statele Unite si Uniunea Europeana au decis sa inaspreasca sanctiunile impotriva Rusiei, pe care o acuza ca destabilizeaza situatia din estul Ucrainei.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Hollande si Merkel, tinta pe Facebook pentru ucraineni. Conturile au fost asaltate cu mesaje:
Hollande si Merkel, tinta pe Facebook pentru ucraineni. Conturile au fost asaltate cu mesaje: "Frau Ribbentrop"

Utilizatorii de Internet din Ucraina au invadat cu mesaje conturile de Facebook ale presedintelui Francois Hollande si cancelarului Angela Merkel, pe care au numit-o "Frau Ribbentrop" ("Doamna Ribbentrop"), considerand ca Berlinul simpatizeaza cu Rusia.

Criza in Ucraina. Porosenko: Am platit un pret mare pentru orientare proeuropeana. SUA anunta noi sanctiuni pentru Rusia
Criza in Ucraina. Porosenko: Am platit un pret mare pentru orientare proeuropeana. SUA anunta noi sanctiuni pentru Rusia

16 iulie 2014. Statele Unite au lasat de inteles marti ca ar putea inaspri unilateral sanctiunile impotriva Rusiei, daca Uniunea Europeana nu va sustine aceste masuri, care au drept scop sa determine Moscova sa detensioneze situatia din Ucraina.

Criza in Ucraina. Kievul denunta o agresiune la scara larga. Noile acuzatii ale Statelor Unite la adresa Moscovei
Criza in Ucraina. Kievul denunta o agresiune la scara larga. Noile acuzatii ale Statelor Unite la adresa Moscovei

15 iulie 2014. Statele Unite au acuzat din nou Rusia, luni, ca "isi continua eforturile de destabilizare a estului Ucrainei", afirmand ca Moscova furnizeaza separatistilor prorusi arme precum tancuri si lansatoare de rachete, relateaza AFP.

Recomandări
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu

Fostul premier Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu şi fostul director SRI Virgil Măgureanu au fost citaţi, joi dimineaţa, la sediul Parchetului General, pentru a li se aduce la cunoştinţă că au fost puşi din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei.

VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală
VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală

Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu, Ioana Ancuța Popoviciu, care a provocat furia familiei victimelor după ce a întrebat dacă tânărul mort în accident e în sală, a fost protagonista unui moment foarte bizar, miercuri.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.