SUA au răspuns în scris Rusiei la cererile de retragere a NATO din Est. Scrisoarea nu a fost făcută publică

Ultima actualizare: 26-01-2022 20:39
vladimir putin
Getty

Statele Unite au oferit un răspuns scris Rusiei, cu privire la cererile sale de retragere a NATO, pe fondul intenție de invadare a Ucrainei, a comunicat viceministrul de Externe rus, Alexander Grushko.

Ambasadorul SUA la Moscova, John Sullivan, i-a înmânat răspunsul viceministrului rus de externe. Răspunsul americanilor nu a fost făcut public, dar se știe deja că diplomația SUA a anunțat deja principalele cereri ale Rusiei sunt innaceptabile, arată Reuters.

Moscova a formulat în decembrie către Washington o serie de cereri, solicitând în special excluderea oricărei noi extinderi a NATO către Est, mai ales către Ucraina, încetarea cooperării Alianţei cu statele din fostul bloc sovietic şi renunţarea la manevrele şi desfăşurările de trupe ale NATO în statele care au aderat la această alianţă după 1997.

Consultările dintre Moscova şi Washington începute pe 10 ianuarie asupra acestor solicitări nu au dus la o înţelegere, iar oficialii occidentali au calificat drept inacceptabile cererile Moscovei, pe care au ameninţat-o cu sancţiuni dure dacă atacă Ucraina, la frontiera căreia sunt concentrate importante efective militare ruseşti.

Întâlnirea bilaterală de la Geneva

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, şi ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, au avut vineri o întâlnire la Geneva, care a durat doar o oră şi jumătate, la finalul căreia au anunţat că, după ce Rusia va primi din partea SUA răspunsurile cerute, vor organiza o nouă întâlnire la acelaşi nivel.

Viceministrul de externe rus Alexandr Gruşko a declarat anterior că Moscova a primit deja verbal unele răspunsuri la cererile formulate către SUA şi NATO. „Desigur, vom studia cu atenţie (răspunsurile n.r ) şi vom determina paşii noştri următori'', a spus acesta, potrivit agenţiei TASS, în aşteptarea primirii răspunsurilor scrise.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO