Studiu: La fiecare 25 de condamnati la moarte, unul este probabil nevinovat. Rezultatele pun Statele Unite cu spatele la zid

Ultima actualizare: 02-05-2014 07:07
Inchisoare SUA

Mai mult de 4% dintre condamnatii la moarte din Statele Unite ale Americii sunt probabil nevinovati, potrivit unui studiu publicat luni. Vestea a creat o unda de soc in comunitatea celor care militeaza impotriva pedepsei capitale.

Autorii studiului sustin ca acest 4% este un "o estimare conservativa" a numarului nevinovatilor condamnati la moarte.

"Majoritatea oamenilor nevinovati condamnati la moarte nu sunt niciodata identificati si eliberati. Scopul studiului nostru este de a-i reprezenta pe nevinovatii care se afla inca dupa gratii", a spus expertul in drept Samuel Gross, unul dintre cei patru autori ai studiului si profesor la Facultatea de Drept a Universitatii din Michingan.

Acesta a urmarit 7.482 de cazuri de condamnari la moarte, din 1973 pana in 2004. Din acest grup, 117 persoane, sau 1,6%, au fost dezvinovatite. Insa, sustin cei patru autori ai cercetarii, cu suficient timp si resurse, 4,1% - 200 de persoane - dintre condamnati ar fi putut fi salvati de la moarte.

Cercetatorii au ajuns la aceasta concluzie folosind analiza ratei de supravietuire, un instrument de statistica utilizat mai ales in medicina, pentru a evalua succesul unor tratamente noi.

"Acest studiu demonstreaza ca avem o problema serioasa in sistemul judiciar. 'Problema inocentei' in cazul condamnatilor la moarte este mai grava decat s-a crezut", a declarant Richard Dieter, directorul executiv al Centrului de informare privind condamnarea la moarte.

Unul dintre motivele pentru care peroanele nevinovate, condamnate la moarte, nu sunt eliberate din inchisori este ca le cer magistratilor in primul rad inlocuirea pedepsei capitale cu una de inchisoare pe viata. Din 1973 pana 2004, mai mult de 35% dintre condamnatii la moarte din SUA au fost scutiti de pedeapsa capitala, insa au ramas dupa gratii, arata studiul. Daca cei care raman dupa gratii ar avea parte de aceeasi aparare ca cei condamnati la moarte, procentul achitarilor de orice pedeapsa ar creste.

Concluziile cercetarii au fost publicate luni in revista de specialitate Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO