Studiu: Antarctica a cunoscut primul val de căldură. Temperaturi ca în Los Angeles
Antarctica a cunoscut primul val de căldură, au anunţat oamenii de ştiinţă care şi-au exprimat temerile cu privire la daunele pe termen lung pe care astfel de fenomene le-ar putea avea asupra animalelor, plantelor şi ecosistemelor.
Cercetătorii din cadrul iniţiativei Australian Antarctic Program au raportat primul val de căldură la staţia de cercetare Casey din Antarctica de Est în timpul verii australe 2019-2020, perioadă în care temperaturi maxime record au fost consemnate de asemenea în Peninsula Antarctică.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În perioada 23-26 ianuarie, la staţia Casey au fost înregistrate cele mai ridicate valori maxime şi minime de temperatură. Un val de căldură este clasificat ca fiind o perioadă de trei zile consecutive în care sunt consemnate cele mai ridicate temperaturi maxime şi minime.
În timpul acestei perioade, temperaturile minime au depăşit 0 grade Celsius, în timp ce maximele au fost peste 7,5 grade Celsius.
Recorduri de temperatură
La 24 ianuarie a fost înregistrată o temperatură de 9,2 grade Celsius la staţia Casey, cu 6,9 grade peste media valorilor maxime din această regiune şi cea mai ridicată valoare consemnată vreodată în acel loc.
A doua zi dimineaţă a fost înregistrat recordul pentru cea mai ridicată valoare minimă, de 2,5 grade Celsius.
Recorduri de temperatura au fost, de asemenea, depăşite în februarie la bazele de cercetare din Peninsula Antarctică, temperaturile medii zilnice lunare depăşind mediile obişnuite cu 2 şi chiar 2,4 grade Celsius.
Rezultatele au fost publicate marţi în jurnalul ştiinţific Global Change Biology, printre semnatari numărându-se oameni de ştiinţă australieni de la Universitatea din Wollongong, Universitatea din Tasmania şi de la agenţia guvernamentală Australian Antarctic Division.
Planeta se încălzește în continure
Cercetătorii au indicat că, pe baza experienţei anterioare a verilor neobişnuit de călduroase din Antarctica, ”ne putem aştepta să fie înregistrate o multitudine de urmări biologice în următorii ani, ilustrând modul în care schimbările climatice afectează chiar şi cele mai îndepărtate zone ale planetei”.
Într-un articol publicat marţi pe site-ul The Conversation, autorii au indicat că Antarctica nu este ”imună” la evenimentele extreme, a căror frecvenţă şi severitate se preconizează că vor creşte pe fondul schimbărilor climatice.
”În timp ce lumea se concentrează, pe bună dreptate, asupra pandemiei COVID-19, planeta se încălzeşte în continuare”, au spus ei.
”Poate că Antarctica este izolată de restul continentelor de apele Oceanul de Sud, dar are efecte la nivel mondial.
Determină banda oceanică transportoare, un sistem constant de circulaţie oceanică profundă care transferă căldura oceanică de jur împrejurul planetei, iar stratul său de gheaţă topit contribuie la creşterea nivelului apelor pe glob”, se arată în articol.
Perturbări pe termen lung
Potrivit coautoarei studiului, Dana Bergstrom, vara călduroasă va conduce cel mai probabil la perturbări pe termen lung, care ar putea fi atât pozitive cât şi negative pentru populaţiile locale, comunitaţi şi ecosistem.
”Majoritatea formelor de viaţă trăiesc în mici oaze fără gheaţă din Antarctica şi, în mare parte, depind de topirea zăpezii şi a gheţii pentru aprovizionarea cu apă”, a spus Bergstrom, cercetătoare la Australian Antarctic Division.
Conform studiului, în timp ce gheaţa topită poate oferi o cantitate suplimentară de apă în aceste ecosisteme aride, ceea ce stimulează creşterea şi reproducerea unor organisme precum muşchi, microbi şi nevertebrate, inundaţii excesive pot perturba existenţa acestora.
Bergstrom a indicat că în cazul în care gheaţa se topeşte complet devreme, va fi secetă tot restul sezonului. De asemenea, temperaturile ridicate pot provoca stres termic unora dintre plante şi animale, a adăugat ea.
Cea mai călduroasă zi din Antarctica
Luna trecută, oamenii de ştiinţă au înregistrat cea mai călduroasă zi din Antarctica, valul de căldură topind calotele glaciare şi zăpada de pe continent.
Valorile de temperatură consemnate la staţia de cercetare argentiniană Esperanza Base, din nordul Antarcticii, au atins 18,3 grade Celsius la 6 februarie, după cum a anunţat agenţia spaţială americană NASA, care a adăugat că temperaturile le-au egalat pe cele consemnate în oraşul american Los Angeles.