STIRI EXTERNE PE SCURT. Lucrarile de restaurare e Sfinxului, finalizate; Rusia "elibereaza" rubla

11-11-2014 08:23


Sfinx

Continua seria de violente din Israel si teritoriile palestiniene, iar analistii se tem de o noua Intifada. Despre atacurile de ieri de la Tel Aviv si din Cisiordania, in stirile externe pe scurt.

NOI VIOLENTE IN ISRAEL SI CISIORDANIA

Un soldat israelian a fost injunghiat mortal in centrul Tel Avivului si a murit dupa cateva ore. Agresorul, care a fost arestat imediat, este un palestinian originar din Cisiordania. De altfel, si in acest teritoriu, un palestinian a oprit masina langa o statie de autobuz si a atacat cu un cutit trei israelieni, o femeie si doi barbati, pe care i-a ucis. A intervenit un paznic care a tras asupra atacatorului si l-a ranit.

RUSIA ''ELIBEREAZA'' RUBLA

Banca centrala a Rusiei a anuntat luni ca renunta sa mai tina sub control rubla, dupa ce luna trecuta a cheltuit 30 de miliarde de dolari ca sa sustina moneda nationala. Rubla s-a depreciat semnificativ de la inceputul anului, pe fondul crizei ucrainene si al sanctiunilor occidentale. Masura Bancii Centrale poate duce la o depreciere si mai mare, care va provoca inflatie. Insa cheltuielile pentru sustinerea monedei nationale amenintau sa lase Banca Centrala fara rezerve de valuta.

SFINXUL PRIMESTE VIZITE

Dupa trei ani de lucrari de restaurare, Sfinxul egiptean este gata sa fie admirat din nou de aproape de turisti. Lucrarile devenisera necesare, dupa aparitia unor crapaturi pe partea nordica a monumentului, cauzate de vant si eroziune. Sfinxul este una dintre cele mai mari statui de piatra de pe planeta si a fost construit in urma cu 4.500 de ani.

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO