Statul Islamic a revendicat atacul sangeros din Daghestan. Mesajul trimis de luptatorii jihadisti

31-12-2015 12:03


Statul Islamic

Statul Islamic (SI) a revendicat tirurile de miercuri, soldate cu un mort si peste zece raniti, in apropierea unui sit turistic in Daghestan, republica rusa din Caucazul de Nord.

"Cu ajutorul lui Allah, luptatorii Califatului au reusit sa atace angajati ai serviciilor de securitate rusesti in orasul Derbent din sudul Daghestanului", potrivit unui mesaj atribuit SI si citat de SITE Intelligence Group. "Un ofiter al serviciilor de securitate a fost ucis si altii raniti. Mujahedinii califatului au revenit la baza lor fara pierderi", continua mesajul, relateaza Agerpres.

Persoane neidentificate au deschis focul in cursul noptii de marti spre miercuri asupra unui grup de persoane in apropierea zidurilor fortaretei din Derbent, inclusa in 2003 printre monumentele Patrimoniului Mondial de catre UNESCO, ucigand o persoana si ranind 11.

Potrivit unei surse intervievate de agentia publica RIA Novosti, autorii tirurilor - care au reusit sa fuga - sunt trei combatanti originari din Derbent, recunoscuti deja ca responsabili ai unei serii de atacuri si, in special, ca ar fi deschis focul la jumatatea lunii decembrie impotriva unor angajati ai Ministerului rus pentru Situatii de Urgenta.

O alta sursa indicase agentiilor ruse de presa ca persoana decedata si cel putin unul dintre raniti erau angajati ai Serviciului Federal de Securitate rus (FSB).

O operatiune antiterorista a fost lansata in sudul Daghestanului, republica rusa la frontiera cu Cecenia, fief al islamistilor extremisti unde au loc sporadic confruntari intre insurgenti si fortele de ordine.

Cel putin 118 persoane au fost ucise in Daghestan din ianuarie pana in noiembrie in confruntari, potrivit portalului Kavkazski Uzel, care urmareste activitatile combatantilor in Caucazul rusesc.

La sfarsitul lunii iunie, rebeliunea armata islamista din Caucazul de Nord s-a afiliat gruparii jihadiste Statul Islamic, potrivit unei inregistrari video postate on-line.

In octombrie, liderul Frontului Al-Nosra, ramura siriana a Al Qaida, a lansat un apel jihadistilor din Caucaz sa vina in ajutorul celor din Siria, lovind Rusia, a carei armata a aerului efectueaza de la sfarsitul lunii septembrie raiduri aeriene in aceasta tara.
 

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO