Statele Unite si Cuba isi vor restabili legaturile postale dupa o intrerupere de peste o jumatate de secol


Ultimul update: Marti 15 Decembrie 2015 07:00
Data publicarii: Sambata 12 Decembrie 2015 07:25
Categorie: Stiri externe
posta

Statele Unite si Cuba isi vor restabili legaturile postale directe intrerupte in urma cu peste o jumatate de secol, au anuntat vineri Havana si Washingtonul, potrivit AFP.

Acest acord, dezvaluit mai intai de Ministerul cubanez de Externe inainte de a fi confirmat de Departamentul de Stat american, a fost semnat joi la Miami (Florida) si intervine cu o saptamana inainte de prima aniversare a inceperii dezghetului dintre cele doua tari, anuntat anul trecut de presedintii Barack Obama si Raul Castro, scrie Agerpres.

"Proiectul pilot" in materie de schimburi postale directe intre Cuba si Statele Unite se va concretiza "in urmatoarele saptamani si va fi pus in aplicare cu caracter permanent in viitor", a precizat ministerul cubanez intr-un comunicat.

"Proiectul pilot" va permite transportul mesageriei cu avionul intre cele doua tari, fiind introduse "mai multe zboruri pe saptamana, in loc sa se recurga la o tara terta", a explicat diplomatia americana la Washington. "Detaliile vor fi finalizate in saptamanile ce vor veni", a dat asigurari Departamentul de Stat.

Cele doua guverne au demarat oficial la 17 decembrie o apropiere istorica dupa mai bine de o jumatate de secol de intrerupere a relatiilor.

Intre timp, cele doua tari si-au restabilit relatiile diplomatice in iulie, si-au redeschis ambasadele si au inceput o serie de negocieri pe diverse teme, cum sunt cooperarea, imigratia sau drepturile omului. Pe de alta parte, Cuba a obtinut retragerea de pe o lista neagra americana a "tarilor care sustin terorismul".

De asemenea, au fost infiintate comisii interguvernamentale pentru rezolvarea litigiilor financiare si lupta antidrog.

In schimb, ridicarea embargoului economic american impus in 1962, in plin Razboi Rece, si restituirea bazei americane Guantanamo, conditii absolute pentru Cuba in perspectiva normalizarii complete cu Statele Unite, nu se afla printre punctele in discutie.

 

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO