Bilant dramatic in SUA, dupa zapezile care au paralizat aproape toata tara. Americanii se confrunta acum si cu un alt pericol

25-01-2016 08:05


Milioane de americani isi reiau viata obisnuita dupa uriasa furtuna de zapada care a paralizat tara. Bilantul weekendului de ninsori e dramatic: 29 de oameni au murit in accidente de masina, intoxicati cu monoxid de carbon, sau in timp ce curatau zapada.

De luni, la New York, autoritatile au ridicat interdictiile de trafic si au redeschis scolile. Dar capitala federala, Washington, ramane paralizata, iar unitatile de invatamant si agentiile guvernamentale sunt inchise.

Din Georgia si pana la New York, 85 de milioane de locuitori de pe Coasta de Est s-au trezit cu o misiune clara: sa isi dezgroape casele si masinile de sub muntii de zapada. In weekend, 11 guvernatori au declarat starea de urgenta, iar capitala Washington a fost sub o avertizare speciala pentru caderi masive de zapada. De luni insa, vremea s-a imbunatatit.

Meteorolog: "Toate zonele metropolitate sunt in afara traiectoriei furtunii.. Washington, Philadelphia, New York si chiar Boston."

Cu toate acestea, in zonele de coasta a aparut un alt pericol: cel al inundatiilor majore. In New Jersey, de pilda, cantitati impresionante de apa si bucati de gheata au navalit pe strazile oraselului Margate. Viscolul a blocat sute de soferi pe drumurile din trei state.

Trei romani care se aflau pe un drum din New Jersey au stat cateva ore pe loc, in masina, dupa ce un utilaj de deszapezire s-a impotmolit in nameti. Soseaua era prea ingusta si autoutilitara nu putea fi depasita, asa ca, in spatele ei s-a format o coada de zeci de masini.

La New York, autoritatile au interzis traficul masinilor, pentru ca echipajele sa aiba timp sa curete strazile. Metropola a fost lovita mai dur decat se asteptau meteorologii, dupa ce o singura ninsoare a adus 65 de centimetri de zapada.

Cu toate acestea, Steve Tyler, solistul trupei Aerosmith, si fiica sa, Mia, au iesit la o plimbare pe strazile acoperite de zapada, insa i-au sfatuit pe oameni sa stea la adapost.

Intotdeauna exista si o "fata frumoasa" a zapezii, iar primii care au descoperit-o au fost tinerii care au descoperit o noua distractie: "inotul" in zapada. Cel mai adesea, costumul de baie a fost singurul echipament.

Tags: sua, viscol, zapada, meteo,

VIDEO PROTVPLUS.RO