„Război” pe străzile din Barcelona. Protestatarii au incendiat obiecte și au aruncat cu pietre

18-10-2019 08:37

Mii de oameni au protestat vineri, în Barcelona, împotriva condamnării unor lideri separatişti catalani la pedepse importante cu închisoarea de către justiţia spaniolă pentru rolul jucat de ei în tentativa de secesiune din 2017

Desfășurarea evenimentelor:

UPDATE 20:20 Manifestaţia este punctul culminant al unei săptămâni de mobilizare, marcată de violenţe, împotriva pedepselor de nouă până la 13 ani de închisoare primite de nouă lideri separatişti, printre care mai mulţi membri ai fostului executiv regional destituiţi după un referendum ilegal.

Potrivit Reuters, demonstranţi mascaţi au avut ciocniri cu poliţia în centrul Barcelonei.

Mulţimea de protestatari a aruncat cu pietre şi recipiente de metal în poliţiştii cu echipament antirevoltă şi au târât containere de gunoi pe principalul bulevard al oraşului, cărora apoi le-au dat foc.

Poliţia a încercat să-i împingă cu mai multe autovehicule pe protestatari înapoi pe trotuar, dar nu a reuşit.

Alte manifestaţii organizate în tot oraşul pentru a protesta împotriva pedepselor lungi de închisoare primite de liderii separatişti au fost paşnice, notează Reuters.

În cadrul grevei generale care a început vineri în Catalonia au fost anulate zeci de zboruri pe aeroportul din Barcelona, notează DPA. Mulţi pasageri au venit pe aeroportul din Barcelona şi cu şase ore înainte de zborurile lor, relatează televiziunea spaniolă.

Lucrătorii portuari şi angajaţii Seat, subsidiara Volkswagen, au încetat lucrul, iar magazinele lanţului de supermarketuri catalan Bonpreu au rămas închise.

Transportul feroviar a funcţionat normal, dar în gara principală din Barcelona a fost sporită prezenţa forţelor de securitate.

De asemenea, demonstranţii au blocat drumuri în regiune în timpul dimineţii.

Este a doua zi de proteste violente, după ce demonstranţii au ridicat baricade şi au dat foc la coşuri de gunoi şi mobilier şi joi noapte, înregistrându-se ciocniri cu forţele de menţinere a ordinii. Cel puţin 11 persoane au fost arestate în legătură cu protestele, a precizat poliţia.

Update 16:00: Din cauza grevei, constructorul de automobile Seat şi-a oprit fabrica de la Martorell, în apropiere de Barcelona, unde muncesc 6.500 de persoane.

Update 15:30: Demonstranţii care protestează împotriva condamnărilor la închisoare primite de liderii separatişti catalani au blocat vineri intrarea în catedrala Sagrada Familia din centrul Barcelonei.

Mulţimea care scanda apeluri la secesiunea Cataloniei de Spania s-a adunat în cursul dimineţii în faţa celebrei catedrale construite după un proiect al arhitectului Antonio Gaudi.

 

În Catalonia, mai multe drumuri au fost blocate încă din zori, inclusiv autostrada AP7 către Franţa, în apropiere de frontiera dintre cele două ţări, potrivit aurtorităţilor locale, relatează News.ro.

Transportul în comun în Barcelona şi în regiunea Catalonia se va desfăşura cu dificultate, asta după ce şi joi, metropola a fost blocată de proteste.

 

Zeci de mii de tineri au cerut eliberarea prizonierilor politici, aşa cum îi numesc ei pe liderii separatişti catalani, care au fost condamnaţi săptămâna trecută la pedepse cu închisoarea.

Studenţii din Barcelona au anunţat că se vor alătura grevei generale anunţate de sindicate. Demonstraţia de joi s-a desfăşurat fără incidente majore.

Singurele probleme au apărut atunci când mai mulţi tineri au aruncat cu ouă şi sticle de plastic în sediul Poliţiei din Barcelona.

De asemenea, proteste au fost şi în afara oraşului, unde o autostradă a fost blocată temporar de către manifestanţii care susţin independanţa Cataloniei.

Sursa: Pro TV


VIDEO PROTVPLUS.RO