Stare de alerta la Istanbul: consulatul Israelului atacat

31-05-2010 00:00

Tentativa armatei israeliene de a opri un convoi de vase cu ajutoare umanitare pentru Gaza s-a terminat intr-o baie sange. Cel putin 19 oameni au murit si 26 au fost raniti, cand comandourile israeliene au luat cu asalt flotila.

Raidul sangeros si disproportionat a aruncat Israelul in mijlocul unui scandal international. Multe victime sunt de nationalitate turca si Ankara s-a infuriat cel mai tare.

Activistii sustin ca s-a deschis focul asupra lor imediat dupa ce comandourile au ajuns la bord. Din contra, Israelul sustine ca soldatii sai au ripostat dupa ce au fost atacati cu arme si cutite, si denunta o "provocare terorista". Raidul sangeros a provocat condamnari unanime.

La Istanbul, sute de oameni au incercat sa intre cu forta in sediul consulatului israelian din Istanbul si politia abia le-a tinut piept. Turcia a prevenit Israelul de "consecinte ireparabile asupra relatiilor bilaterale".

Flotila care transporta 10.000 de tone de ajutoare umanitare pentru palestineni a fost oprita in larg, in apele internationale.

Convoiul era format din sase vase inchiritate de organizatii non-guvernamentale: trei arborau pavilon turc, doua erau inmatriculate in Grecia si una in Statele Unite.

Tags: violente,


VIDEO PROTVPLUS.RO