Spectacol astral, vizibil o data la o suta de ani. Specialisii iti explica cum sa nu il ratezi.VIDEO

Ultima actualizare: 05-08-2012 13:47

Cea mai stralucitoare stea din universul apropiat moare sub ochii pamantenilor. Un eveniment astronomic, care apare o data la o generatie, poate fi observat si din Romania.

Astronomii si amatorii pasionati de spectacole ceresti isi pregatesc acum binoclurile. Suntem martorii unei deflagratii masive, chiar si daca ne raportam la un intreg univers. Astronomii spun ca abia peste 100 de ani se va mai vedea un asemenea spectacol astral de pe Terra.

Supernova a explodat in Galaxia Pinwheel, care e la numai 21 de milioane de ani-lumina distanta de noi, la o aruncatura de bat.

Cele mai multe stele de asemenea dimensiuni se gasesc la cel putin 1 miliard de ani lumina de noi si stralucesc prea slab pentru a fi vazute fara mijloace speciale.

Pe aceasta, in schimb, o va putea distinge orice observator amator folosind un binoclu mai performant. Incercati sa alegeti un loc pe cat de intunecat posibil sa speram ca si cerul va fi lipsit de nori, pentru ca sambata seara se va atinge varful de luminozitate.

Evident ca e esential sa stii incotro sa privesti. Primul pas - cautati constelatia Ursa Mare. Cea mai simpla modalitate de a o gasi e sa iei ultimele doua stele din "manerul" Carului Mare, sa formezi un triunghi echilateral spre nord si gata. Acolo vei gsi Galaxia Pinwheel.

Ultima clipire a stelei M101, sub forma unei lumini intermitente pe cer, va fi in noaptea de 11 septembrie.

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO