Spania, urmatoarea piesa UE care va cadea? Proteste violente in Madrid

Ultima actualizare: 02-09-2012 15:59

VIDEO. Zeci de mii de studenti, someri si membri ai unor organizatii sindicale au iesit pe strazi, intr-o actiune coordonata in peste 50 de orase din Spania. Ei au protestat fata de masurile de austeritate impuse de guvern, ca urmare a crizei financiare.

Actiunile de protest au fost organizate de doua grupuri activiste sub deviza "Nu suntem niste marfuri in mainile politicienilor si ale bancherilor".

In Madrid, protestatarii au purtat tricouri galbene, distribuite de organizatia "Tineri cu un viitor", care s-a fondat anul acesta, in aprilie, potrivit Washington Post, care citeaza AP.

"Noi, somerii, angajatii prost platiti, cei care muncim pe salarii de nimic, tinerii Spaniei, vrem o schimbare si un viitor in care sa traim cu demnitate", a declarat Ines Bajo, in varsta de 24 de ani, care nu are un loc de munca.

 Alte asemenea proteste, de amploare, au avut loc in Barcelona, Valencia, Sevilla, Bilbao si Zaragoza.

"Am mai multe specializari, vorbesc mai multe limbi si tot sunt platita cu o suma de mizerie" a spus si Cristina Corbera, 25 de ani, care traieste la Madrid. Ea sustine ca a reusit sa-si gaseasca un loc de munca in urma cu doar doua luni, dupa ce a cautat un post mai mult de un an. Cristina nu a vrut sa spuna unde a lucrat, de frica sa nu sufere de pe urma fostului patron.

Spania o duce rau

Spania este statul european cu cea mai ridicata rata a somajului, 21,3 %, cu un numar record de someri: 4,9 milioane de oameni. Economia a crescut in primul trimestru al anului cu doar 0,3 %.

Guvernul spera la o crestere cu 1,3 procente, insa banca centrala si alti specialisti din domeniu spun ca aceasta prognoza este mult prea optimista.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO