Spania: Timp de 15 ani, doi români au trimis la cerșit tineri cu handicap. Averea uriașă pe care au strâns-o

Ultima actualizare: 03-06-2022 16:34
Spania: Timp de 15 ani, doi români au trimis la cerșit tineri cu handicap. Averea uriașă pe care au strâns-o
Getty

O orădeancă și fostul ei iubit au trăit, între 2003 și 2018, pe spinarea a două persoane cu dizabilităţi, pe care le-au dus la cerşit în staţiuni din Spania, informează PressHUB.

Susana Angela Budai și Ioan Varga le-au promis oamenilor că banii obținuți din cerșit vor fi trimiși în România, acolo unde îi va aştepta propria locuință.

Cele două persoane cu handicap - un tânăr de 23 de ani și o fată în vârstă de 18 ani - au suferit de foame, au fost bătute și înjurate. Mai mult, ele au fost lăsate fără acte de către presupușii lor binefăcători și scoase la cerşit în fiecare zi, de dimineaţa până noaptea târziu, fiind supravegheate, cu rândul, de Budai și de Varga.

„Pe mine, Varga Ioan mă lovea cu o centură peste spate, cu palmele peste faţă, cu pumnii la ficat”, a povestit tânărul.

„Spuneau că ascundem din banii câştigaţi, dar nu era adevărat. Ne reproșau că ei au cheltuieli cu noi, iar noi nu facem bani. Îmi spuneau că sunt proastă şi handicapată. Râdeau de noi”, a mărturisit fata.

Tinerii au îndurat toate acestea cu speranța că vor avea propria casă în România. Budai şi Varga le-au arătat fotografii cu un teren despre care spuneau că l-au cumpărat pentru ei în comuna Oşorhei, apoi şi cu o casă în construcţie.

De pe urma celor doi tineri, orădeanca și fostul ei iubit au băgat în buzunare peste un milion de euro. Cu banii respectivi, Budai şi Varga au huzurit în Valencia, pe Coasta de Azur şi în Tenerife. Cei doi au trimis în țară peste 100.000 euro. Banii au fost investiţi în imobiliare, așa încât femeia are acum două vile într-una din cele mai „scumpe” comune din Bihor, Sântandrei.

Cum au scăpat de coșmar

În cele din urmă, victimele au fost salvate de unul dintre fraţii tânărului. Acesta ţinea legătura cu cei doi tineri, însă doar pe telefonul lui Varga, şi strict în prezenţa acestuia.

„Prin 2017, nu ştiu data, l-am sunat pe Varga, i-am reproşat că a minţit, că nu există nimic, s-a enervat, a zis că voi sfârşi într-un portbagaj şi mi-a închis”, a afirmat fratele tânărului.

În primăvara anului 2018, bărbatul a plecat personal în Spania, a mers la Ambasada României din Madrid, iar apoi la Parchetul Provincial Santa Cruz din Tenerife.

Cei doi tineri cu dizabilităţi au fost găsiţi, audiaţi, apoi au primit acte noi de călătorie, ca să se poată întoarce în România.

Cei doi tineri cer daune morale

Ancheta pornită în Spania, în mai 2018, a fost preluată, apoi, de poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea, sub coordonarea unui procuror al Serviciului Teritorial Oradea al DIICOT.

Ioan Varga nu a mai putut fi cercetat, căci a murit în vara lui 2018, dar Susana Budai a fost inculpată şi trimisă în judecată, pe 2 iunie anul trecut, pentru trafic de persoane şi exploatarea cerşetoriei.

Procesul Susanei Angela Budai se judecă, încă, la Tribunalul Bihor. Cei doi tineri s-au constituit părţi civile şi solicită daune morale de câte 50.000 euro.

Susana Angela Budai nu pare deloc îngrijorată. Femeia se află în Tenerife și postează pe reţelele de socializare filmuleţe şi fotografii de acolo.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO