Sondaj: 72% dintre maghiari şi polonezi, de acord că fondurile UE ar trebui condiționate de respectarea statului de drept

Ultima actualizare: 20-11-2020 16:12
Steagul UE

72% dintre unguri şi polonezi cred că fondurile europene ar trebui condiționate de drept, sub media UE (77%), relevă un sondaj comandat de Parlamentul European şi efectuat în perioada septembrie-octombrie.

Media înregistrată în Ungaria și Polonia este peste proporţiile înregistrate în ţări cu tradiţie democratică precum Olanda, Danemarca şi Belgia.

Potrivit sondajului, efectuat de Kantar între 25 septembrie şi 7 octombrie, pe un eşantion de 24.812 participanţi din 27 de ţări membre UE, Polonia şi Ungaria se află în ultima pătrime a statelor comunitare din acest punct de vedere.

Astfel, 72% dintre unguri şi o proporţie similară dintre polonezi sunt total de acord sau tind să fie de acord că UE trebuie să aloce fonduri doar ţărilor care respectă statul de drept şi principiile democratice.

Proporţia este mai scăzută doar în Olanda (71%), Belgia (70%), Danemarca (70%), Lituania (70%) şi Cehia (59%).

La polul opus se află Cipru (89%), Luxemburg (86%) şi Austria (83%), urmate de Grecia şi România (ambele 82%), precum şi de Italia (81%) şi Spania (80%).

Potrivit dpa, Polonia ar urma să beneficieze de 130 de miliarde de euro din bugetul multianual şi planul de redresare al UE, iar Ungaria de 40 de miliarde de euro, dar cele două instrumente sunt pentru moment blocate din cauza faptului că Varşovia şi Ungaria şi-au folosit dreptul de veto pentru adoptarea lor din cauza condiţionării alocărilor fondurilor UE de respectarea statului de drept.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO