Solidaritatea ruso-chineză complică criza din Ucraina. Washingtonul este în situaţia de a gestiona un front dublu

×
Codul embed a fost copiat

Washingtonul este în situaţia de a gestiona un front dublu după ce liderii rus și chinez au profitat de deschiderea, Jocurilor Olimpice de Iarnă ca să facă paradă cu alianța lor strategică "fără limite".

Solidaritatea ruso-chineză complică pentru Occident criza din Ucraina. Vestea bună este că naveta diplomației va continua. Luni este așteptat, la Moscova Emmanuel Macron, iar cancelarul Germaniei va vizita atât Statele Unite cât și Rusia.

În schimb misiunea de mediere a liderului turc, la Moscova se amână câteva zile pentru că președintele Erdogan are COVID.

Vladimir Putin şi Xi Jinping îl provoacă deschis pe liderul american. În opinia analiștilor occidentali, Rusia sfidează SUA în Ucraina şi cere un nou echilibru geopolitic în Europa, iar China contestă supremaţia mondială a Statelor Unite.

Anunţul că Federaţia Rusă şi China împărtăşesc opoziţia faţă de orice extindere NATO către Est consolidează poziția lui Vladimir Putin pe fondul tensiunilor cu Ucraina. Şi asta nu e tot. Cu acordul pentru a furniza Chinei gaze şi petrol de 118 de miliarde de dolari, Rusia și-a redus dependența de clienții europeni.

Citește și
erdogan
Președintele Turciei s-a infectat cu Covid-19 după ce a fost în vizită oficială în Ucraina
Mihai Leu, internat de urgență la Spitalul Fundeni. Medic: „A fost adus cu elicopterul de la Hunedoara”

Nic Robertson: ”Preşedintele Putin a obţinut în China şi semnarea unor acorduri economice consistente. La care se adaugă discuţii despre consolidarea cooperării în tehnologie, inclusiv tehnologie verde. Pentru Putin e un semnal important că se poate baza pe afacerile cu Beijingul. Chiar dacă acestea n-ar acoperi deficitul provocat de eventuale sancţiuni dure impuse de SUA şi Uniunea Europeană, în ipoteza unei invazii în Ucraina, Putin arată că are un alt partener economic, care poate compensa parţial pierderile”.

Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe: ”Am transmis (Chinei) că un conflict destabilizator în Europa ar avea un impact asupra intereselor Chinei în întreaga lume și, cu siguranță, China ar trebui să știe acest lucru”.

Între timp, Rusia îşi continuă manevrele navale în Atlantic şi amplele exerciţii militare la sol, atât pe propriul teritoriu, cât şi în Belarus.

Oleksiy Reznikov, ministrul ucrainean al Apărării: ”Este percepţia lor. Eu unul încerc să mă iau doar după fapte. Aşa că, în acest moment, vă pot spune că Rusia nu şi-a format dispozitivul de atac. Riscul însă persistă şi vom observa dacă încep să-şi pregătească forţele”.

Dar şi tabăra adversă a etalat în ultimele ore solidaritate şi pregătire. Armata ucraineană derulează antrenamente alături de instructori americani.

Instructor ucrainean: ”Dacă vrei pace, pregăteşte-te de război! Mai multe mortiere, mai multe antrenamente. Mai mulţi instructori americani şi britanici vor participa alături de noi la aceste exerciţii. Învăţăm de la cei mai pricepuţi”.

Pe de altă parte, Pentagonul a trimis încă 6 aeronave de luptă în Estonia.

Rauno Sirk, General Estonian Air Force: ”Aici în Estonia, aceste aparate contribuie la misiunea aeriană NATO. Aducând aceste aparate aici, Alianţa îşi etalează solidaritatea, nu doar cu Estonia, ci cu întreaga regiune Baltică. Spaţiul aerian al NATO e un întreg”.

Între timp, în Polonia au început să sosească trupele suplimentare detaşate de Washington, în semn de sprijin pentru flancul estic al NATO.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Gestul făcut de Dan Petrescu imediat după ce a învins campioana FCSB pe Arena Națională
Gestul făcut de Dan Petrescu imediat după ce a învins campioana FCSB pe Arena Națională
Citește și...
Ucraina cere Germaniei să îi trimită armament
Ucraina cere Germaniei să îi trimită armament "cât mai curând posibil". Solicită sisteme antirachetă şi antiaeriene

Ucraina a trimis guvernului german o scrisoare care include o listă cu diverse tipuri de armament de care Kievul susţine că are nevoie în contextul conflictului cu Rusia, a relatat vineri ziarul Suddeutsche Zeitung, citat de dpa.

Președintele Turciei s-a infectat cu Covid-19 după ce a fost în vizită oficială în Ucraina
Președintele Turciei s-a infectat cu Covid-19 după ce a fost în vizită oficială în Ucraina

Președintele Turciei, Recep Erdogan, s-a infectat cu Covid-19 după ce a fost într-o vizită oficială în Ucraina, au anunțat cei de la Russia Today.  

Forţele ucrainene s-au antrenat în
Forţele ucrainene s-au antrenat în "zona interzisă" de la Cernobîl, în apropierea frontierei cu Belarus

Trupe aparţinând Gărzii naţionale, forţele de elită ale Ucrainei, au organizat vineri exerciţii cu muniţie reală în imobile abandonate din Pripiat, oraş-fantomă ucrainean, unul dintre cele mai radioactive locuri de pe planetă.

Recomandări
Investiții vitale în unitățile medicale din România cu bani europeni. Spitalul din Horezu, transformat cu 10 milioane de euro
Investiții vitale în unitățile medicale din România cu bani europeni. Spitalul din Horezu, transformat cu 10 milioane de euro

Vorbim acum despre investițiile vitale în unitățile medicale din România! Spitalele orașenești sunt mari consumatoare de resurse și bani.   

Încet, dar sigur, rușii avansează militar în Ucraina. Moscova susține că a cucerit 5 sate din regiunea Harkov
Încet, dar sigur, rușii avansează militar în Ucraina. Moscova susține că a cucerit 5 sate din regiunea Harkov

Lupte crâncene în regiunea ucraineană Harkov unde rușii au reluat asaltul după atacul surpriză de vineri. Moscova susține că forțele sale ar fi cucerit 5 sate din apropierea graniței.

Noi detalii despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Medicii vin cu vești bune
Noi detalii despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Medicii vin cu vești bune

Pentru prima dată după mai multe săptămâni, Florin Piersic, operat joi la genunchi, a reușit să se ridice în picioare. Iar medicii anunță o îmbunătățire a indicatorilor biologici, semn că actorul își revine. Pericolul însă nu a trecut.