Sfaturile unui preot pentru calugaritele "indecente". Un manuscris inedit, de acum 1.300 de ani

Ultima actualizare: 20-09-2012 07:11
De Laude Virginitatis (Elogiul Virginitatii), manuscris medieval

O carte scrisa de un inalt prelat britanic din secolul al VII-lea ofera sfaturi inedite pentru calugaritele de la Manastirea Barking din Essex.

In manuscris, care s-a dorit a fi un ghid de conduita pentru “miresele Domnului”, preotul se arata revoltat de faptul ca aceste maicute se imbraca “indecent”, expunad la vedere parti din trup si chiar au relatii intime cu barbati.

Cartea se numeste De Laude Virginitatis (Elogiul Virginitatii) si a fost redactata de preotul anglo-saxon Aldhelm.

El le spune calugaritelor ca virginitatea trupului nu este suficienta, ci trebuie urmata de o “virginitate a sufletului”, care sa le poata feri de tentatiile trupesti.

“Daca te imbraci elegant si apari in public astfel, ca sa atragi atentia, iar barbatii si adolescentii se uita dupa tine, nu poti fi iertata si considerata casta”, scrie el.

Preotul precizeaza ca atat calugarii, cat si calugaritele pe care le critica poarta accesorii elegante si haine colorate, care starnesc dorinte ascunse.

Manuscrisul cotine si biografiile unor femei considerate sfinte si modele de castitate: sfanta Cristina, sora sfantului Benedict, care a fost torturata si ucisa de tatal ei pagan si sfanta Dorothy, care a fost martirizata pentru ca a refuzat o cerere in casatorie.

In ciuda sfaturilor continute in carte, Aldhelm poate fi considerat primul autor englez feminist, pentru ca este primul care s-a adresat exclusiv femeilor, sustine Timothy Bolton, specialist in literatura medievala.

Patru pagini din acest manuscris vor fi scoase la licitatie, pentru suma minima de 500.000 de lire sterline, scrie Daily Mail.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO