Seful spionajului britanic avertizeaza impotriva unei Rusii "agresive": "Actioneaza in toata Europa". Reactia Moscovei

Dată publicare: 01-11-2016 11:33
Dată actualizare: 04-11-2016 07:06


Vladimir Putin in vizita din Grecia

Seful serviciului de informatii britanic MI5, Andrew Parker, a avertizat luni impotriva metodelor "din ce in ce mai agresive" ale Rusiei si a recurgerii de catre aceasta la tehnologii cibernetice pentru a se opune Occidentului.

Moscova, a explicat Parker pentru The Guardian, "se sprijina pe toata gama sa de organe de stat si pe toata puterea sa pentru a-si promova politica externa din ce in ce mai agresiva si aceasta cuprinde propaganda, spionajul, subversiunea si atacurile cibernetice".

"Rusia actioneaza in toata Europa si in Regatul Unit. Sarcina MI5 este de a-i bara calea", a spus el in continuare, citat de Agerpres.

Aceste declaratii survin la zece zile dupa ce o escadra navala rusa compusa din opt nave, in drum spre coastele siriene, a fost supravegheata in Marea Nordului de o fregata britanica. Conflictul in Siria, soldat cu peste 300.000 de morti din 2011 pana in prezent, adanceste tensiunile intre Rusia, principalul aliat al regimului de la Damasc, si Occident.

In urma episodului intervenit in Marea Nordului, ministrul britanic al apararii Michael Fallon a estimat ca deplasarea escadrei ruse avea "clar obiectivul de a testa" capacitatile britanice si pe cele ale restului NATO.

Mai pe larg, in interviul sau pentru The Guardian, Andrew Parker a estimat ca Rusia adopta din ce in ce mai mult o pozitie antioccidentala si a recurs la metode netraditionale pentru a ajunge la aceasta. "Ceea ce se observa si in actiunile sale in Ucraina si in Siria", a subliniat el.

"Dar amenintarea informatica face invizibila o buna parte din aceste activitati. Sunt mai multe decenii de cand Rusia reprezinta o amenintare deghizata. Diferenta este ca, in prezent, metodele de care dispune sunt din ce in ce mai numeroase", a mai explicat Parker.

La randul sau, Washingtonul a acuzat recent Rusia ca a orchestrat vaste atacuri informatice pentru a influenta campania prezidentiala americana. Presedintele rus Vladimir Putin a respins aceste afirmatii. Moscova a mai fost acuzata de SUA ca ar fi vrut sa-l favorizeze pe candidatul republican Donald Trump.

Moscova respinge acuzatiile Marii Britanii

Kremlinul a calificat luni drept nefondate acuzatiile facute de seful serviciului de informatii britanic MI5, Andrew Parker, cu privire la metodele "tot mai agresive" ale Rusiei si la recurgerea de catre aceasta la tehnologii cibernetice avansate pentru a se opune Occidentului, transmit Reuters si AFP.

''Acele cuvinte nu corespund realitatii'', a declarat purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, intr-o conferinta de presa.

''Pana cand cineva va aduce probe, noi vom considera declaratiile respective drept nefondate si gratuite. Rusia foloseste toate posibilitatile, dar toate posibilitatile prevazute de dreptul international, pentru a-si urmari interesele si a le apara in strainatate'', a adaugat el.

 

Sursa: The Guardian

Tags: rusia, mi5,


VIDEO PROTVPLUS.RO