Secretele ascunse de epava unei nave ruseşti, găsită în Marea Baltică

Dată publicare: 28-08-2018 08:48
Dată actualizare: 28-11-2018 10:13


Adevărate comori zac pe fundul Mării Baltice, Iar una dintre cele mai spectaculoase este epava fregatei ruse Oleg.

Lansată la apă acum un secol și jumătate, avea catarge și pânze, dar și motor cu aburi. Naufragiul său nu a fost deloc glorios, dar vasul s-a conservat foarte bine.

Cu ajutorul unui batiscaf și al echipamentelor moderne, specialiştii de la Institutul rus pentru cercetări subacvatice studiază celebră epavă din Marea Baltică, în apropierea insulei Hogland.

Scufundata la jumătatea secolului al 19-lea, fregata Oleg zace pe fundul mării, la 47 de metri adâncime. Se sprijină exact pe chilă în poziţia în care plutea înaintea naufragiului.

Corabia a fost lovită de un alt vas, tot rusesc în timpul unor manevre de rutină. S-a scufundat aproape imediat şi acest incident ridicol a făcut ca falnica fregata Oleg să devină doar un exponat al muzeului subacvatic din Marea Baltica.

"Este într-o stare de conservare extraordinară, datorită condițiilor din Marea Baltică. S-au conservat foarte bine lemnul, pielea, chiar și țesăturile. Dar apa acestei mări nu are milă pentru fier”, explică un specialist.

Catargele impunătoare ale vasului Oleg au fost distruse, dar aproape totul a rămas la locul lui... tunurile în lăcaşurile de tragere, clopotul la pupa, suporturile de lumânări şi icoanele sunt în capela vasului... Chiar şi un pian poate fi încă văzut la bord.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!


VIDEO PROTVPLUS.RO