Scene tulburătoare cu migranți în Grecia. „Nu avem acces la doctori, la spitale, la nimic”


Ultimul update: Luni 08 Aprilie 2019 09:40
Data publicarii: Duminica 07 Aprilie 2019 17:29
Categorie: Stiri externe

Scene tulburătoare au avut loc în nordul Greciei, unde în jur de 2 mii de migranți încă speră că vor putea trece în Macedonia de Nord, pentru a-și continua drumul spre vestul Europei. 

De câteva ori pe zi, încearcă să rupă cordonul de jandarmi și au loc ciocniri violente. Exasperați de durata procedurilor de acordare a aziului, mii de refugiați și-au părăsit taberele și au pornit într-un marș al disperării.

În ultimele 4 zile, refugiaţii au forţat trecerea, însă de fiecare dată asaltul a fost respins de forţele de ordine. Jandarmii au folosit fără ezitare grenade şi gaze lacrimogene, chiar dacă în grup sunt şi foarte mulţi copii.

Tensiunile au izbucnit joi, după ce s-a răspândit pe internet zvonul că frontiera cu Macedonia de Nord ar fi fost deschisă.

„În ultimele zile, am auzit o mulţime de poveşti de la oameni care susţineau că de aici îi preia direct Comisia Europeană, care ar fi şi cerut deschiderea graniţelor, că au fost alocaţi bani şi autobuze care să-i ducă, iar poliţia îi va proteja. Am auzit o droaie de versiuni. Toate false, fireşte”, a declarat Nikos Ragos, responsibil local pentru migrație.

Ce spun migranții despre această situație

Dacă n-au izbutit să înainteze nici cu forţa, nici prin şantajul emoţional de a scoate în față copiii, migranţii au încercat să-i înduioşeze pe jandarmii greci cu flori. Situaţia lor este cu adevărat disperată:

„Grecii şi guvernul acestei ţări nu ne pot asigura nimic, nici locuri de muncă, avem nevoie de un loc sigur în care să ne putem clădi o viaţă”, spune Hashem Mojatam, din Iran.

„Am patru copii, care nu merg la şcoală, nu avem acces la spital, la doctori, la nimic. Sunt în Grecia de un an şi două luni, nici nu vorbesc limba”, spune Sajjad Hamid, migrant din Irak. 

Peste 70.000 de migranţi, majoritatea din Siria, Irak şi Afganistan, sunt blocaţi în Grecia din 2016, când ţările din Balcani şi-au închis graniţele şi au blocat principala rută a refugiaţilor către vestul Europei.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ciocniri violente între poliția elenă și migranți, în urma unor informații false. FOTO
Un adolescent român teroriza migranți în Italia. Cum acționa cu alți doi italieni
Muncitori români, exploatați în Italia. Cum au fost descoperiți în mașini
VIDEO PROTVPLUS.RO