Scenariu pesimist privind Brexit. Ce urmează după respingerea variantelor propuse

×
Codul embed a fost copiat

Respingerea de către Parlamentul britanic a altor patru variante privind Brexitul a generat un val de reacții, coordonatorul PE pentru Brexit, Guy Verhofstadt, anunțând că "un Brexit dur" a devenit "aproape inevitabil".

Într-o postare pe Twitter după respingerea tuturor variantelor la Brexit, luni seară, în Camera Comunelor, Verhofstadt a scris că Marea Britanie mai are o ultimă șansă miercuri.

"Miercuri Marea Britanie are o ultimă şansă pentru a depăşi impasul sau pentru a înfrunta abisul", a adăugat Verhofstadt, făcând referire la faptul că parlamentul de la Londra va organiza miercuri o nouă rundă de voturi indicative, scrie Agerpres.

Europarlamentarul german Jens Geier, vicepreşedintele comisiei pentru bugete, consideră că în parlamentul britanic este o "auto-blocadă ridicolă" şi că UE nu ar putea decât să fie de acord cu extinderea după 12 aprilie a termenului pentru Brexit în cazul organizării unui al doilea referendum.

În opinia sa, restul Europei priveşte lupta de putere de la Londra cu "o copleşitoare plictiseală".

Citește și
Brexit
Parlamentul de la Londra a respins toate cele 4 variante propuse pentru Brexit
Mesaj către Zelenski: „OK, am reuşit. Acum du-te şi câştigă lupta”

Ministrul britanic de finanţe sugerează un nou referendum

Potrivit The Times, ministrul de finanţe Philip Hammond va comunica marţi membrilor cabinetului britanic că tabăra conservatoare ar putea fi nevoită să ia în calcul organizarea unui referendum deoarece nici partidul şi nici ţara nu îşi permit un scrutin electoral.

Potrivit unei postări pe Twitter a editorului politic adjunct al publicaţiei Times, Philip Hammond va susţine că executivul britanic trebuie să vină cu o propunere de compromis sau să accepte că parlamentul a eşuat şi să se întoarcă la cetăţeni pentru un nou referendum.

Stephen Barclay: Acordul privind Brexitul ar putea fi prezentat în Parlament pentru a patra oară

La rândul său, ministrul pentru Brexit Stephen Barclay a declarat, luni, că Marea Britanie poate să evite o întârziere prelungită a Brexitului şi să părăsească Uniunea Europeană în 11 zile dacă parlamentul adoptă acordul în această săptămână.

Barclay a sugerat că acordul premierului Theresa May ar putea reveni în parlament pentru a patra oară în această săptămână, după ce Camera Comunelor a respins luni toate cele patru moţiuni supuse votului indicativ, care prezentau variante la tratatul negociat cu UE de şeful guvernului britanic.

"Singura opţiune este găsirea unei modalităţi prin care Marea Britanie să se retragă (din UE) cu un acord. Guvernul continuă să creadă că cel mai bun mod de acţiune este de a face acest lucru cât mai curând posibil", a comunicat parlamentarilor ministrul pentru Brexit după încheierea votării.

"În cazul în care Camera ar vota acordul în această săptămână, ar fi în continuare posibilă evitarea organizării alegerilor parlamentare europene", a adăugat Barclay, referindu-se la alegerile europarlamentare din luna mai la care Marea Britanie va fi nevoită să participe în cazul în care termenul pentru Brexit va fi mult întârziat.

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Protest inedit la dezbaterile privind Brexit:
Protest inedit la dezbaterile privind Brexit: "Parlamentul a devenit mai nebun"

Activişti care militează împotriva schimbărilor climatice au organizat un protest în galeria publică a Camerei Comunelor, ei dezbrăcându-se aproape complet în fața parlamentarilor.

Parlamentul de la Londra a respins toate cele 4 variante propuse pentru Brexit
Parlamentul de la Londra a respins toate cele 4 variante propuse pentru Brexit

Un nou referendum, anularea Articolului 5 sau rămânerea în Piaţa Unică? Parlamentarii britanici nu au acceptat niciuna dintre opţiuni la votul "indicativ" de luni seară.

Juncker afirmă că UE a avut
Juncker afirmă că UE a avut "multă răbdare cu britanicii": ”Să ajungă la un acord”

Preşedintele Comisie Europene Jean-Claude Juncker a declarat duminică seara că UE a avut "multă răbdare" cu britanicii în cazul Brexitului, dar că aceasta este pe cale să se epuizeze, informează AFP, conform Agerpres.

Recomandări
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică
Senatul SUA a aprobat mult așteptatul ajutor pentru Ucraina. Va primi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică

Statele Unite au adoptat marţi un uriaş pachet de asistenţă militară şi economică pentru Ucraina, rezultatul lunilor de negocieri extrem de tensionate şi laborioase din Congres.

România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia
România, dată în judecată la Viena. Olandezii de la Damen cer rezilierea contractului pentru șantierul naval din Mangalia

Damen a dat România în judecată la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Viena, cerând rezilierea acordului de asociere încheiat în 2018, prin care statul român a devenit acţionar majoritar (51%) al companiei Damen Shipyards Mangalia SA.

Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate.
Rusia amenință Europa cu o ripostă violentă dacă îi vor fi confiscate activele îngheţate. "Va exista un răspuns foarte dur"

O aliată a lui Vladimir Putin, a avertizat, marţi, că Rusia este gata să riposteze dacă activele sale îngheţate, de aproape 300 de miliarde de dolari, vor fi confiscate de Occident şi folosite pentru a ajuta Ucraina.