Protest cu un milion de oameni, la Londra. Ei cer un nou referendum pentru Brexit. VIDEO


Ultimul update: Sambata 23 Martie 2019 21:02
Data publicarii: Sambata 23 Martie 2019 15:33
Categorie: Stiri externe

Peste un milion de britanici au cerut în stradă Guvernului să organizeze un al doilea referendum privind Brexitul.

Organizatorii spun că protestul de la Londra e unul dintre cele mai mari din istoria Regatului Unit. Primarul Londrei s-a aflat în rândul personalităţilor din prima linie a marşului, care a pornit din Hyde Park şi s-a încheiat în faţa Parlamentului.

Participanţii vor ca Guvernul să le permită britanicilor să se pronunţe a doua oară la urne cu privire la Brexit.

Asta în condiţiile în care Guvernul şi Parlamentul de la Londra nu se pot pune de acord privind condiţiile pentru ieşirea din Uniune.

 Urmăriți imagini de la protestul din Londra:

Astfel, oamenii s-au adunat în cursul după-amiezii în centrul Londrei, cerând ca decizia privind Brexitul să le aparțină lor. Participanţii au afișat pancarte, proclamând că „Cel mai bun acord este niciun Brexit!" şi „Noi cerem o consultare populară!".

 

„Aici, în Londra, mii de persoane din oraș și din țară s-au unit pentru a transmite un mesaj clar. Ne-a ajuns. E timpul ca poporul să aibă ultimul cuvând în ceea ce privește Brexitul”, a scris Sadiq Khan pe Twitter, conform The Guardian.

Organizatorii au indicat că aceasta ar putea fi cea mai mare manifestaţie anti-Brexit până acum. Ei au declarat că au un bun motiv să creadă că cifra de 700.000 de manifestanţi, atinsă - potrivit organizatorilor - în cursul unei adunări de acelaşi gen în octombrie, a fost depăşită.

Deschideți galeria foto pentru a vedea imagini de la protest.

Mobilizarea oamenilor vine în contextul în care, în ultimele trei zile, peste patru milioane de persoane au semnat o petiție prin care cer anularea Brexitului, după ce premierul Theresa May le-a transmis cetățenilor că e „de partea” lor.

Petiţia pentru renunţarea la Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona şi rămânerea Regatului Unit în UE a strâns peste 4.150.000 de semnături, cu peste două milioane de semnături în ultimele 24 de ore, potrivit Press Association. Mii de oameni care se opun ieşirii din UE vor mărşălui sâmbătă în centrul Londrei pentru a cere un nou referendum, în timp ce adâncirea crizei legate de Brexit riscă să ducă la căderea prim-ministrului Theresa May, informează Reuters, citat de Agerpres.

Petiţia care cere anularea Brexitului, iniţiată în februarie de Margaret Anne Georgiadou, s-a viralizat pe reţele şi a provocat joi căderi ale serverului ce găzduieşte pagina web a parlamentului britanic.

„Guvernul afirmă în mod repetat că plecarea din UE reprezintă „voinţa poporului’” Noi trebuie să punem capăt acestei afirmaţii demonstrând forţa sprijinului public actual pentru rămânerea în UE″, se afirmă în textul ce însoţeşte petiţia online. Un al doilea referendum „ar putea să nu fie organizat niciodată, deci votează acum″, se mai spune în mesaj.

Potrivit reglementărilor britanice, petiţiile semnate online de peste 10.000 de cetăţeni vor primi un răspuns din partea guvernului, în timp ce cele care depăşesc numărul de 100.000 de semnături vor fi luate în considerare pentru dezbatere.

În referendumul din 23 iunie 2016, 17,4 milioane de alegători, sau 52 la sută, au sprijinit Brexitul, în timp ce 16,1 milioane, sau 48 la sută, au susţinut rămânerea în blocul comunitar. Încă de atunci, adversarii ieşirii din UE au explorat modalităţi de organizare a unui alt referendum.

Theresa May a respins în mod repetat organizarea unui alt referendum pentru Brexit, spunând că acesta va adânci divizările şi va submina sprijinul pentru democraţie. Susţinătorii Brexitului spun că un al doilea referendum ar declanşa o criză constituţională majoră. Unele sondaje de opinie au arătat o uşoară schimbare în favoarea rămânerii în Uniunea Europeană, dar încă nu a existat o schimbare decisivă în atitudini.

Mulţi alegători din Marea Britanie spun că au devenit din ce în ce mai plictisiţi de Brexit, iar premierul a declarat miercuri că ei vor ca această etapă a procesului de ieşire din UE să fie „depăşită şi terminată”.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Petiția împotriva Brexitului a strâns peste 4 milioane de semnături
Un celebru paranormal ameninţă că va opri telepatic Brexit. Mesajul său pentru May
Macron susţine că Brexitul a dat o „lecţie politică” Uniunii Europene
FULLSCREEN
Protest cu un milion de oameni, la Londra. Ei cer un nou referendum pentru Brexit. VIDEO
  • /

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO