Scandal uriaș în UK privind implicarea Rusiei în alegeri. Documentul secret ținut "la sertar"


Ultimul update: Marti 12 Noiembrie 2019 21:14
Data publicarii: Marti 12 Noiembrie 2019 20:16
Categorie: Stiri externe

Cu exact o lună înainte de alegerile anticipate, scena politică britanică este zguduită de un scandal legat de presupusa implicare a Kremlinului în campaniile electorale.

Potrivit unui raport al serviciilor secrete, citat de presă, Rusia ar fi desfăşurat operaţiuni în Marea Britanie, în vederea influenţării scrutinurilor din ultimii ani. Guvernul condus de Boris Johnson ține însă acest document "la sertar", şi urmează să îl facă public, abia după alegeri.

Potrivit documentului, influenţa Rusiei ar fi ajuns până în inima instituţiilor britanice, iar guvernele din ultimii ani nu ar fi intervenit pentru a opri aceste operaţiuni subversive, de spionaj şi de interferenţă - în referendumul din 2016, privind ieşirea din Uniunea Europeană şi în alegerile generale din 2017.

Moscova şi-ar fi construit o reţea de diplomaţi, avocaţi, parlamentari şi alte personalităţi cu influenţă din toate partidele politice, favorabili faţă de Rusia.

Nina dos Santos, CNN: "Am intrat în posesia unei părţi a declaraţiilor lor scrise şi verbale. Imaginea descrisă de ei este una îngrijorătoare. Ei spun că guverne succesive au închis ochii la acţiunile Moscovei de ţintire a partidelor politice şi de cercetare în interiorul Camerei Comunelor, iar agenţii susţin că personalităţi cu relaţii sus-puse, avocaţi şi magistraţi au contribuit pentru a ajuta Rusia să se infiltreze în instituţiile britanice".

Unul dintre cei care ştiu despre acţiunile de influenţă ale Kremlinului este un om de afaceri american, care a făcut afaceri cu Rusia, dar acum 14 ani a fost expulzat de la Moscova.

William Browder, om de afaceri: "Oamenii pe care i-am văzut lucrând în continuare pentru interesele ruseşti în Marea Britanie sunt oameni de la cel mai înalt nivel al instituţiilor."

Nina dos Santos: "Îmi puteţi oferi nume?"

William Browder: "Vă pot oferi foarte multe nume. Dar voi începe cu Lordul Goldsmith."

Lordul Peter Goldsmith a fost procurorul general al Marii Britanii în guvernarea premierului laburist Tony Blair. Firma de avocatură a lui Goldsmith nu a comentat acuzaţiile.

Nina dos Santos: "Un alt martor al anchetei acuză autorităţile că au "pus interesele politice înaintea securităţii naţionale." Într-o mărturie dată înainte de otrăvirea fostului spion rus Sergei Skripal la Salisbury, se spune că Rusia a reuşit ceea ce nici o altă organizaţie teroristă nu a reuşit până acum, să desfăşoare arme chimice pe teritoriul Marii Britanii şi se susţine că Rusia reprezintă "potenţial cea mai mare ameninţare la adresa instituţiilor britanice şi a modului de viaţă britanic."

Raportul serviciilor secrete a ajuns de o lună pe masa premierului Boris Johnson, care a decis, însă, să nu-l publice înainte de alegerile din 12 decembrie. Este "inexplicabil și rușinos". Fiecare alegător are dreptul să afle ce spune raportul îniante să voteze - a declarat Hillary Clinton, fostă candidată în alegerile prezidențiale din America.

VIDEO PROTVPLUS.RO
Amalia Năstase, povestiri despre copilăria sa:"Vreau să fac și alte lucruri pe care până acum le-am crezut imposibile"

"Vreau să fac și alte lucruri pe care până acum le-am crezut imposibile"


15:45
Mădălina Lefter si Dragoș Moldovan vor canta alături de Tudor Chirila in semifinală:"De data aceasta presiunea este un pic mai mare."

05:42
Cum scapi de ridurile de pe gât, mâini și față

Întreținerea tenului este foarte importantă


15:45
Bogdan Dumitraș și Jasmina Răsădean, emoții înainte de a doua semifinală. Ce mesaj au pentru oamenii de acasă

05:06
Andi Țolea si Elena Ilie, pregătiri înainte de a doua semifinală. Ce părere au cei doi despre faptul că vor canta alături de Smiley la scena, vinerea aceasta.

03:10
Ce planuri au vedetele pentru anul 2020

Amalia Năstase: "Îmi propun să am mai multă încredere în mine"


03:46
Casă arsă, reconstruită de echipa "Las Fierbinți"

Echipa "Las Fierbinți" a strâns bani pentru materiale de construcții, muncitori


10:48
Importanța Vitaminei D în sezonul rece

Deficitul de vitamina D afectează sistemul imunitar


05:05
Adrian Enache și fiica lui, Diana Enache, la "ședința cu părinții"

09:33
COZONACUL DE AUR - Ediția de Crăciun - Luminița Gagiu

25:37