Satelitul german ROSAT a reintrat in atmosfera. Nu sunt confirmari de bucati care au cazut pe Terra
Satelitul german ROSAT, de marimea unui automobil, a reintrat in atmosfera terestra duminica, intre 1.45 GMT si 2.15 GMT (3.45 - 4.15, ora Romaniei) si nu se stie deocamdata daca vreun fragment desprins din acesta a lovit suprafata Terrei.
Anuntul a fost facut de Agentia spatiala germana pe site-ul ei oficial.
Agentia spatiala germana informa, sambata seara, ca satelitul ROSAT, care a cazut necontrolat pe Pamant, intr-o zona care nu a fost deocamdata identificata, nu va lovi Europa.
Alegeri 2024
23:15
Al doilea partid care anunță că îl va susține pe Călin Georgescu în turul 2. „Avem şansa la un preşedinte suveranist”
22:50
Partidul care anunță că îl va susține pe Călin Georgescu, cu o condiție. „Nu am încredere în el, dar nu am alternativă”
22:33
Reacția oamenilor de afaceri după victoria obținută de Călin Georgescu în primul tur al prezidențialelor: "Un duş cu gheaţă"
22:31
Nicu Ștefănuță, mesaj de susținere pentru Elena Lasconi în turul doi: „Asta este calea pe care trebuie să o alegem”
Satelitul german ROSAT, scos din functiune in 1999, ce cantareste doua tone si jumatate, a reintrat in atmosfera terestra cu o viteza de circa 28.000 de kilometri/ ora, potrivit celor mai recente date furnizate de Centrul german pentru aeronautica si industria aerospatiala (DLR).
Potrivit celor mai recente estimari, circa 30 de bucati din acest satelit ar putea lovi suprafata Terrei, greutatea lor totala ridicandu-se la 1,7 tone.
Momentul si locul intrarii satelitului ROSAT in atmosfera nu au putut fi calculate cu precizie decat cu o ora-doua inainte de impact, potrivit specialistilor de la Agentia Spatiala Europeana.
Toate zonele de sub orbita ROSAT, care se intind pana la 53 de grade latitudine nordica si sudica, pot fi afectate de fragmentele desprinse din acest satelit. ROSAT (ROentgen SATellite) a fost un observator cu raze X dezvoltat in cadrul unui program comun de Germania, SUA si Marea Britanie.
Satelitul a fost conceput si operat de Germania si lansat de SUA pe 1 iunie 1990. Satelitul a fost scos din functiune pe 12 februarie 1999.
Printre altele, ROSAT face parte dintre satelitii cu ajutorul carora a fost descoperita cea mai tanara gaura neagra situata in vecinatatea Terrei, a carei existenta a fost facuta publica de specialistii de la NASA anul trecut. In timpul misiunii sale, ROSAT si-a efectuat observatiile pe o orbita eliptica la inaltimi de 585 - 565 kilometri deasupra Terrei.
De la scoaterea lui din functiune, satelitul a pierdut din altitudine. In iunie anul acesta, el se afla la o inaltime de doar 327 de kilometri deasupra Pamantului.
Pentru ca ROSAT nu era echipat cu un sistem de propulsie, nu a fost posibila manevrarea satelitului pentru efectuarea unei prabusiri controlate a acestuia, la incheierea misiunii, in 1999.
Luna trecuta, satelitul american Upper Atmosphere Research Satellite (UARS), cantarind 6,3 tone, a cazut pe Pamant, iar resturile desprinse din satelit au ajuns intr-o zona nepopulata din sudul Oceanului Pacific.
Avand o lungime de 10,6 metri si un diametru de 4,6 metri, UARS era unul dintre cele mai mari vehicule spatiale care orbitau in mod necontrolat in jurul Terrei.
NASA isi construieste in prezent toate vehiculele spatiale astfel incat acestea sa revina pe Terra in mod controlat, insa nu adoptase aceasta strategie atunci cand a construit UARS.
Acest satelit a fost unul dintre cele aproximativ 20.000 de deseuri spatiale care orbiteaza in jurul Terrei. UARS este cel mai mare satelit NASA care a cazut pe Terra in ultimele trei decenii, dupa Skylab, cazut in vestul Australiei in 1979.
Potrivit expertilor in deseuri orbitale, obiecte cu o talie comparabila celor desprinse din UARS vor cadea pe Terra de acum inainte o data pe an.