Conflict din estul Ucrainei continua. Sase soldati ucraineni au fost ucisi, in timp ce Rusia provoaca NATO

Ultima actualizare: 18-04-2015 07:03

Testarea capacitatii de reactie si mobilizare a statelor NATO intervine in momentul in care, in estul Ucrainei, conflictul mocnit risca sa se aprinda violent.

Numai in ultimele ore, cel putin sase soldati ucraineni au murit in confruntarile din preajma orasului Donetk. Lupte intense au fost inregistrate si in apropierea orasului Mariupol, chiar in cursul unei misiuni a observatorilor OSCE. In paralel, bombardiere ruse au fost interceptate, din nou, marti seara, in apropierea spatiului aerian al Marii Britanii.

"Luptele au pornit din nou aici. Am auzit mai multe explozii. Aceasta este o misiune a observatorilor internationali OSCE, ce voiau sa vada care este situatia in acest sat. Ni s-a spus ca atmosfera este calma. Atacul ne arata cat de repede se pot schimba lucrurile aici", a transmis de la fata locului corespondentul BBC Tom Burridge.

Mai multi jurnalisti ii insoteau pe observatorii OSCE, veniti sa constate in ce masura este respectat armistitiul in satul Shirokina, situat la 20 de km de Mariupol. Un reporter al postului rusesc Zvezda a calcat, se pare, pe o mina pe cand examina ruinele unei cladiri. Rebelii s-au grabit sa dea vina pe o "capcana" intinsa de trupele ucrainene.

In haosul creat de obuze si tiruri de artilerie, jurnalistului i s-a acordat primul ajutor la fata locului, inainte sa fie trimis la cel mai apropiat spital. In ultimul an, satul Shirokina a fost controlat ba de armata Kievului, ba de separatisti.

In prezent, teritoriul este controlat de rebeli, dar originea tirurilor este, ca intotdeauna, dificil de stabilit.

In timp ce in estul Ucrainei, armistitiul, semnat in urma cu 2 luni la Minsk, este incalcat tot mai des si mai grav, Rusia isi intensifica provocarile reluand si misiunile aeriene de recunoastere. Marti seara, Londra a ridicat urgent de la sol avioane de vanatoare Typhoon, din Forta de reactie rapida, pentru escortarea unor bombardiere ruse detectate in apropierea spatiului aerian britanic.

Aparatele Tupolev aveau probabil misiunea sa insoteasca, din aer, navele militare ruse, care au patruns, marti, in Canalul Manecii, in drum spre Atlanticul de Nord, unde vor efectua exercitii militare cu tunuri antiaeriene si antisubmarin.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO