Sarbii vor sa ni-l ia pe Vlad Tepes: "Contele Dracula a fost un sarb"

Ultima actualizare: 18-10-2012 08:09
Dracula in ziarul sarb Kurir

"Contele Dracula a fost un sarb". Sub acest titlu, publicatia sarba Kurir sustine ca exista anumite pasaje in celebrul roman al lui Bram Stoker, "Dracula", in care se vorbeste despre originile sarbesti ale lui Vlad Tepes.

Mai exact este vorba despre urmatoarele cuvinte:

"O mare rusine s-a abatut asupra poporului meu din Kosovo in 1389, atunci cand steagurile de valahi si unguri au fost invinse de turci", citeaza cotidianul din Belgrad din romanul "Dracula". "De ce contele roman Dracula a spus ca turcii i-au cucerit poporul, cand se stie faptul ca turcii s-au luptat cu sarbii in Kosovo? Asta inseamna ca nobilul medieval roman, care a servit ca sursa de inspiratie pentru personajul literar Dracula, a fost de fapt sarb", mai scriu cei de la Kurir.

Teoria jurnalistilor sarbi este sustinuta si de istoricul Jovan Deretic, care spune ca este foarte familiarizat cu viata lui Vlad Tepes si ca nu exista nicio indoiala asupra faptului ca acesta a fost sarb.

"Dracula a fost 100% sarb! Dar nu numai el. Multi dintre romanii de astazi au origini sarbe. Multi nu stiu ca, pana in secolul 19, au vorbit limba noastra si foloseau alfabetul nostru la scris. Ma refer la valahi, adica agricultori, pentru ca populatia din Transilvania este majoritar implicata in agricultura. De altfel, la mormantul lui Vlad Tepes se afla inscriptia "Aici zace Vlad Tepes, robul lui Dumnezeu", scrisa in cea mai pura limba sarba." - sustine istoricul sarb.

In schimb, etnologul Bojan Jankovic nu impartaseste deloc opinia lui Deretic. "Dracula a fost un mare patriot. El a folosit metode foarte brutale de represalii impotriva dusmanilor sai. In cazul de fata mi se pare ca tot crestinismul sau este identificat cu rezistenta sarbilor fata de atacurile turcesti."

Mai mult decat atat, jurnalistii de la Kurir s-au dus la un om de afaceri sarb, al carui nume face trimitere la Dracula - Zoran Drakulic - pentru a-l intreba daca are vreo legatura cu celebrul conte: "Din ce stiu eu, Dracula este un roman, iar numele meu provine din familia sarba Lika - Drakulic" a spus el, razand.

Ce nu stiu sarbii ... sau se fac ca nu stiu

Irlandezul care a scris romanul Dracula, Abraham "Bram" Stoker nu a fost niciodata in Transilvania, dar a stat destul in biblioteci pentru a se documenta inainte de a scrie cartea. Deosebirile dintre Vlad Tepes si Dracula sunt stiute de orice scolar in Romania, dar putini sunt cei care au incercat sa preia din fictiune cate ceva in realitate.

In plus, se pare ca toata lumea se lauda ca face parte din neamul lui Vlad Tepes. Cel mai recent caz este al Printului Charles al marii Britanii, care a spus asa: "Arborele meu genealogic arata ca sunt descendentul lui Vlad Tepes, asa ca am ceva legaturi cu Romania."

O alta vedeta care "face parte" din familia lui Dracula este actorul Robert Pattinson, din seria "Twilight". Expertii in genealogie au ajuns la concluzia ca actorul este var indepartat cu printii Harry si William. Si cum domnitorul roman ar fi fost un unchi indepartat al celor doi ... Robert Pattinson este si el, prin alianta, ruda cu Vlad Tepes.

De asemenea, Anders Behring Breivik, ucigasul din Norvegia, a declarat ca a fost inspirat in faptele sale abominabile de domnitorul Tarii Romanesti, Vlad Tepes.

Povestea lui Dracula, scrisa de Bram Stoker, a stat la baza multor filme, care s-au facut de-a lungul timpului. Cea mai noua pelicula despre Vlad Tepes a fost produsa de Brad Pitt si a fost filmata in .. Romania. Iata cateva dintre filmele care s-au facut pana acum:

* Nosferatu (1922) - Max Schreck
* Dracula (1931) - Bela Lugosi
* Dracula (1931) - Carlos Vilares
* Dracula de la Istanbul (1953) - Atif Kaptan
* Dracula (1958) - Christopher Lee
* Dracula (1968) - Eliot Denolm
* Contele Dracula (1970) - Christopher Lee
* Dracula (1973) - Jack Palance
* Contele Dracula (1977) - Louis Jordan
* Vampire Nosferatu (1979) - Klaus Kinski
* Dracula (1992) - Gary Oldman
* Dracula (2002) - Patrick Bergin
* Dracula (2006) - Mark Warren

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO